perjantai 14. maaliskuuta 2014

Suljetaan ja avataan



Meille on huomenna tulossa vieraita, kun vanhempani ovat tulossa Suomesta vierailemaan. Niinpä aamupäivä ohjelmana meillä oli pienimmän kanssa leipomossa ja wetmarketissa käynti. Ilma oli todella keväinen, puoliauringossa mittari näyttää jo yli 18 astetta. Vain pieni tuulenvire viilensi ilmaa. Magnoliat, Shanghain tunnuspuu, kukkivat upeasti!


Kun saavuin Shangcheng Lun Wetmarketiin - paikkaan, josta ostan aina vihanneksia ja minulla on vakiomyyjät ja -hinnat  - huomasin todeksi ikävän huhun: paikkaa ollaan sulkemassa. Onhan täällä vihanneskauppoja, mutta tämä on se tuttu, jossa olen käynyt kohta kahden vuoden ajan. Olin aistivani ystävällisten hymyjen alla huolestuneita katseita.

Ainakin, jos asuintaloja revitään alas, asukkaille tarjotaan uudet kodit, jotka usein ovat laadultaan nykyaikaisia, toisin kuin ne alasrevityt. Kuitenkin omaan kotiin liittyy aina muistoja ja tunnearvoa. Lisäksi tarjottavat asunnot voivat olla hyvin kaukana, jolloin vaikkapa töihin kulkeminen voi olla todella hankalaa. Jos työpaikat revitään alas, en edes usko, että kaikki mitään korvauksia saavat menetetystä vuokrapaikasta.


Shanghai elää jatkuvasti muutoksessa paikkoja avataan ja suljetaan. Koskaan ei voi olla varma, onko tuttu liike enää seuraavana päivänä paikallaan. Virva kirjoitti aiheesta pysäyttävän postauksen. Kannattaa lukea.


Mutta kuten kirjoitin, toisia paikkoja suljetaan ja tosia avataan. Huomenna aivan tuohon kotimme viereen avataan uusi leipomo-kahvila La Parisienne. Kävin kurkistamassa aamuretkellämme, joko paikka on auki. Juuri parahiksi ihastuttava omistajatar ilmestyi paikalle ja kertoi, että huomenna on avajaiset!



Hän kutsui minut sisään katsomaan, vaikka heillä oli selvästi kova kiire! Hän lähti hakemaan maistiaisia keittiöstä ja minä näppäsin pari kuvaa työmaasta. Hyvältä näyttää! Lupasin tulla katsastamaan paikan heti avajaisten jälkeen.


La Parisienne
中国上海张杨路88弄 (靠近浦明路)
88 ZhangYang Lu, near Puming Lu (near Huang Pu River)

torstai 13. maaliskuuta 2014

Naurua muskarissa

Alkuvuosi on ollut jotenkin kiireinen ja touhukas, emmekä ole juuri käyneet Jitterbugs-muskarissa F:n kanssa. Tänään kuitenkin lähdimme ja se oli hyvä se, sillä saimme oikein vapauttavat naurut!



Tunti oli juuri alkamassa, kun viime hetkillä sisään rynnisti eräs äiti ja asettautui pikaisesti piiriin istumaan. Kaikki muut katsoivat hiukan odottavasti äitiä, joka ei tuntunut huomaavan muiden ällistyneitä katseita. Lopulta joku rohkeni kysymään, että oliko hän kenties ottanut lasta lainkaan mukaan muskariin vai aikooko hän tällä kerralla osallistua lastenlaulutuokioon ihan vaan yksinään...


Äiti ponnahti pystyyn ja kiirehti takaisin käytävään rattaiden luo, josta kävi noutamassa myös pienen muskarilaisen mukaan piiriin. Koko muskariryhmä tämä lapsensa unohtanut äiti mukaan lukien rävähti nauramaan.

Välillä tuntuu, että oma muisti on hatara. Tuntuu ihan vapauttavalta huomata, että muillekin sattuu ja tapahtuu.

tiistai 11. maaliskuuta 2014

Brunssi ystävien kanssa


Olimme viime sunnuntaina ystäväjoukolla sunnuntaibrunssilla.


Brunssipaikaksemme valikoitui tällä kertaa Shangri-La Pudong 
ihan LuJiaZuin ytimessä, Super Brand Mallin naapurissa.

Pudong Shangri-La
中国上海富城路33弄
33 Fu Cheng Lu, Pudong, Shanghai, 200120, China


Täällä on kaksi brunssia, Jade on 36 ja YiCafe. Näistä ensimmäinen on selvästi kalliimpi, n. 800 +15% RMB/ hlö ja YiCafe edullisempi n. 358 RMB/hlö + 15 %. Me menimme YiCafeseen, sillä alle 12-vuotiaat lapset eivät ole tervetulleita Jade36:een. Meidän seurueeseemme kuului 10 lasta, joista pääosa alle 12-vuotiaita.


YiCafeen brunssi on 6-11-vuotiaille puoleen hintaan, alle 6-vuotiaille ilmainen. Brunssiin ei kuulu juomia, mutta viini-ja-olut -paketin voi ostaa 158 RMB:n hintaan ja limupaketin 68 RMB:llä.


Tyyliltään YiCafen brunssi on samanlainen kuin muut Shanghain suositut brunssit: erilaisia mereneläviä, sushia, salaattia, ilmakuivattuja kinkkuja ym. löytyy alkupaloiksi. Pääruuaksi esim intialaista, wokkeja, pastoja jne.


Jälkiruokia on monenlaisia ja mm. suklaaputous vaahtokarkkeineen oli lasten mieleen.


Ohjelmaa brunssilla ei ole, mutta seurueemme ei tällä kokoonpanolla sitä niin kaivannutkaan.
Lapsilla oli seuraa toisistaan ja aikuiset saivat rauhassa keskittyä jutusteluun ruokailun lomassa.


Suklaaputouksen lisäksi lasten mieleen olivat hyvä jäätelövalikoima, 
runsaat irtokarkkitarjoilut, popcornit sekä muu makea.


Negatiivisena kommenttina totesimme seurueemme kanssa, että palvelu oli varsin amatöörimäistä.


Liekö sattumaa vai onko tänne edullisemmalle brunssille laitettu kaikki harjoittelijat?
Palvelu ei siis ollut Shangri-Lassa totutun veroista!


Emme antaneet kuitenkaan tarjoilijoiden tötöilyn häiritä vaan nautimme hyvästä seurasta!


 


Pieninkin istui koko brunssin nätisti paikoillaan. 
Ajavana voimana moiseen rauhallisuuteen taisi tosin olla ison siskon 
ja hänen kaveriensa pienelle tarjoamat jälkiruuat.




Pienin näperteli hartaudella sormin kakuista ensin kuorrutukset...


...ja sitten sisukset - edelleen sormin.




Pitkäksi venähtäneen brunssin jälkeen osa seurueesta lähti kotiin. Yhden rouvan kanssa kuitenkin luovutimme lapset miehille. S oli varannut tenniskentän, joten lapset ja miehet siirtyivät sinne sulattelemaan brunssia. Me naiset liikuimme aktiivisesti kojulta kojulle LuJiaBang Lun kangasmarkkinoilla. Sinnekin alkaa jo tulla kevät!

torstai 6. maaliskuuta 2014

Leipuri Hiiva



Juuri Shanghaihin muutettuamme oli pakko tehdä reissu Carrefouriin täyttämään perusruokatarpeet kaappiin. Siis kaikki sellaiset, mitä nyt kotona aina on: mausteet, jauhot, öljyt ynnä muut. Jauhoiksi ostin tuolloin perusvehnäjauhoja, joiden valmistajan logona on kalan kuva. Pian havaitsin, että jauhot haisivat homeelle. Vaikka maku oli ihan kunnossa, pussi päätyi sisältöineen jätesankoon.

Sittemmin sain vinkin jauhoista, jotka toimivat hyvin eivätkä haise homeelle. Siitä lähtien olen käyttänyt kaikkeen leivontaan näitä jauhoja.



Viime viikonloppuna istuimme ystäviemme kanssa meillä kahvipöydässä, leipomusteni äärellä. Siinä tuli sitten puheeksi ensin tavallisten irtoavien riisien löytämisen vaikeus ja siitä edelleen jauhot. Alan ammattilainen päivitteli, että on niin hankala löytää ihan tavallisia vehnäjauhoja, joihin ei ole lisätty mitään.

Lisätty mitään? Mitä tarkoitat, ihmettelin minä. Ystäväni, oikea alan ammattilainen, kertoi, että monissa jauhoissa on lisättynä kuivahiivaa tai leivinjauhetta valmiiksi. Aloin huolestua, että johdattiko kenties kakkuni vieno hiivan sivumaku keskustelun näille uomille. Itse en ole koskaan maistanut käyttämissäni jauhoissa mitään erikoista, mutta ammattilaisella onkin paljon herkempi maku...

Kaivelin käyttämäni jauhopaketit pöytään ja kiinankielinen ystäväni tavasi pakettien kylkiä. Ja niin siinä sitten selvisi, että tämä leipuri on käyttänyt reilun puolentoistavuoden ajan kakkujen ja muiden leivontaan kuivahiivalla ryyditettyä jauhoa... Siis olen todellinen Leipuri Hiiva!

No olihan se pitänyt ostata tietysti lukea paketin kyljestä, jossa selvällä kiinan kielellä lukee "Itse-nouseva jauho"


自发粉   Zìfā fěn   Itse-nouseva jauho




Ja tarkemmin pakettia tavatessa selviää sen sisältävän kuivahiivaa.


(干) 酵母    (Gàn )   jiàomǔ     (Kuiva)hiiva

No, asiantuntijoiden johdattelemina totesimme, että hiivahan ei kylmässä kakkutaikinassa toimi ja kuolee uunissa, joten rakenteellista haittaa ei tämän käytöstä liene. Ammattilainen tiesi kuitenkin, että kuivahiiva maistuu tuorehiivaa voimakkaammin, joten pyydän nyt julkisesti anteeksi, jos leipomuksissani on ollut ikävä hiivan maku!

Sämpylätaikinaan olen lisännyt hiivaa itse, mutta ehkä pahan hiivaisen maun on estänyt se, että vehnäjauhon lisäksi käytän aina myös ruisjauhoja ja kaurahiutaleita. Niinpä hiivaa ei ole kuin ehkä puolitoistakertainen määrä normaaliin verrattuna.

Ayin olen aina pyytänyt ostamaan tuota jauhoa ja kun se on ollut lopussa on Ayi etsinyt korvaavan tuotteen -tietysti hiivalla ryyditettynä, kuten rouva haluaa... Omia kokkailujaan varten hän oli ostanut toista laatua samalta valmistajalta. Ilman hiivaa...



Tänään kerroin mokani myös hänelle ja sovimme, että hän ostaa jatkossa hiivattomia jauhoja.

keskiviikko 5. maaliskuuta 2014

Sade tuo kevään

Pari viime kuukautta on satanut valtavasti. Ei mitään kamalia kaatosateita sentään, mutta lähes joka päivä on tihkuttanut jotain taivaalta. Ja sitten, kun on tihku hetkeksi tauonnut, on "nautittu" saasteista. Sanonta kuitenkin vakuuttaa, että sade tuo kevään ja näin on kuulemma Shanghaissakin.


Nyt onkin ollut jo muutama ihan keväinen päivä. Tänäänkin on ollut auringonpaistetta ja kutakuinkin sininen taivas. Vain äkäinen pohjoispuhuri on latistanut kevättunnelmaa.


Maanantaina oli kuitenkin ihan selvästi jo suorastaan kesää ilmassa: nimittäin compoundilla leikattiin kevään ensimmäisen kerran ruohoa. Vasta leikattu ruoho tuoksuu ihanasti kesälle! 


Ruusut täällä ovat kukkineet oikeastaan koko talven, eivätkä tuntuneet häiriintyvän edes muutamasta pakkaspäivästä ja räntäsateesta. Viime päivinä ne vaikuttavat kuitenkin innostuneen oikein todella,


 Parin viime viikon aikana myös puut ovat innostuneet kukkimaan: persikat, kirsikat, koristeomenapuut ja magnoliat kukkivat jo erityisesti aurinkoisilla paikoilla.


 Vaaleanvihreitä silmuja pistää esiin joka puolella.


Eli kaipa se sade sitten tuo kevään pikkuhiljaa... Silti harmittaa, ettei ole oikein ulkoilukelejä hirveästi ollut.


Viime vuoden perusteella sanoin aina, että Shanghaissa sataa aika vähän kesäkuun "sadekautta" lukuunottamatta. Nyt minun täytyy kyllä vetää nämä sanat takaisin, sillä näyttää siltä, että myös alkuvuosi on hyvin sateista aikaa. Ja tähän viileään aikaan kostea ilma tunkee luihin ja ytimiin. Kesällä sade on lämmintä eikä haittaa sillä tavalla.


Onneksi ensimmäisiin shortsikeleihin ei kalenterin mukaan pitäisi olla kovin pitkää aikaa enää!

sunnuntai 2. maaliskuuta 2014

祝你生日快乐




祝你生日快乐 eli Zhù nǐ shēngrì kuàilè eli paljon Onnea vaan!
Tänään vietettiin keskimmäisen myöhästyneitä synttäreitä ihastuttavien tyttösten kesken.


Juhlat olivat iltapäivällä ja koko päivä meni malttamattomana juhlia odotellessa.
Lopulta oli lupa vaihtaa juhlavermeet päälle.


Lastenjuhlia on mukava järjestellä.
Karkit ja muut pussitavarat ovat yleensä eniten lasten mieleen 
ja sitä paitsi äärettömän helppoja kyökkivuorossa olevalle.














Kakun teen aina lastenkutsuillekin päivänsankarin toiveiden mukaisesti,
vaikka siitäkin jää yleensä iso osa syömättä.
Tällä kertaa oli kutsunut kaukaa viisaasti ystäviämme valmiiksi rääppiäisiin.


En ole löytänyt kiinasta sokerimassaa,
joten täällä Shanghaissa minun on täytynyt tyytyä yksinkertaisempiin kakun koristeluihin.
Suklaa oli tämän kakun teema...




Kate and Kimiltä (nettiruokakauppa) ostin orvokkeja koristeeksi.


Mokkapalat ovat yleensä lasten mieleen
-erityisesti vaahtokarkeilla ryyditettyinä.





Suolapaloiksi tarjoilimme pikkulihapullia, kinkkupasteijaa ja dippivihanneksia.


Juhlavieraiksi saapuivat A:n tärkeimmät Shanghai-ystävät,
joukko ihastuttavia nuoria neitejä.


Tytöt askartelivat käsikoruja;
mukava ohjelmanumero, joka on helppo organisoida.


Pääohjelmanumero oli kuitenkin kynsienlaittajani, Phoeben ja hänen siskonsa saapuminen.


Tytöt saivat valikoida Phoeben laajasta värivalikoimasta haluamansa lakat käsiin ja varpaisiin.


Ayimme, jonka olin pyytänyt juhliin avuksi, kuivaili vastamaalattuja kynsiä hiustenkuivaajalla.


Lopputuloksena oli mitä hienompia kynsiä!


Ja hehkuvia värejä!



Kynsienlakkauksen jälkeen tytöt saivat selvitettäväkseen matkalaukun arvoituksen:
Sisällä on jotain mielenkiintoista, mutta kuinka saada laukun koodilukko auki.




Erilaisia tehtäviä suorittamalla, pala palalta koodi lopulta selvitettiin








Matkalaukusta löytyi kasa kaverilahjapusseja.


Olin täyttänyt pusseihin karkkeja ja tyttöhärpäkkeitä.


Hiusjuttuja.


Ja pieni setti kynsienlaittoon.


F:n lempikaverikin oli saapunut juhliin.
Nämä kaksi ovat erottamattomia!





Lopuksi oli vielä aika availla lahjat.


Ystävät tuntevan A:n selvästi hyvin, niin onnistuneita lahjoja kaikki!!
Kiitos!


Tuntuu jo pahalta ajatella, että ensi kesänä on taas sanottava näille ystäville hyvästejä.