lauantai 8. kesäkuuta 2013

Kampaajalla

Päivittelin juuri japanilaiselle ystävälleni, kuinka japanilaiset ovat aina niin tyylikkään ja kauniin näköisiä. Joskus tuntuu, että vaikka heidän päälleen pukisi perunasäkin, se näyttäisi hyvältä. Ystäväni päätti kuitenkin paljastaa minulle japanittarien salaisuuden. Hän kiikutti minulle valtavan paksun muotilehden, jossa oli neuvoja erilaisista asuyhdistelmistä -kuukauden joka päivälle omansa. Ja kaikki vielä sellaisia, jotka voisin itsekin laittaa päälle. Ei kummallisia "muotiluomuksia" vaan tavallisten ihmisten kauniita vaatteita. Ahaa, tässä siis näiden kaunottarien salaisuus.
 
Minä bongasin lehdestä myös hyvän hiusmallin. Oma kuontaloni oli jo todellisen muutoksen tarpeessa. Samainen japanilainen ystäväni suositteli ihan tässä lähellä olevaa japanilais-kiinalaista kampaamoa Asunovaa. Minulla oli paikasta pieni epäilys, olinhan kerran vieraillut kyseisessä kampaamossa kyselemässä hiustenvärjäyksestä:
http://vieraanashanghaissa.blogspot.fi/2012/11/kielimuuri.html
Tuo kertahan kaatui ikävästi kielimuuriin.

Tänään päätin kuitenkin lampsia Asunovaan kainalossani japanittarien muotiraamattu. Ystäväni lähetti minulle vielä japaninkielisen tekstarin, jossa kuvattiin, mitä haluan -kai. Enhän minä siitä mitään ymmärtänyt. Onneksi hän on ystäväni ja erittäin mukava, joten en epäillyt tekstinä olevan "Leikatkaa kaljuksi vaan".
 
Saavuttuani kampaamoon luokseni singahti heti joukko avuliasta henkilökuntaa. Apupoika alkoi kääriä minua erilaisiin essuihin ja pyyhkeisiin. Kahden kaavun, kahden pyyhkeen ja yhden muovipussin jälkeen minua alkoi kaduttaa, että olin kotoa lähtiessäni kietaissut päälleni neuletakin illan viileyttä karkottamaan.
 
Hiuskiehkuroideni ympärille kerääntyi kolme ihmistä. Keskustelua käytiin japaniksi ja kiinaksi yhden tulkatessa toisille. Minä solkkasin kiinallani, että en tykkää punaisesta enkä mustasta. Ja koska stylistin käsissä oli sinistä väriä edellisen asiakkaan jäljiltä, ilmoitin, etten tykkää myöskään sinisestä. Kovasti toivoin, että tässä kielisekamelskassa lopputulos tyydyttäisi minua.
 
Pieni epäilys alkoi itää, kun peilistä näin takanani naisen, jonka päässä oli pussi, josta nousi höyryä. Tuota en ainakaan halua...
 
Minut tultiin valmistelemaan väriä varten: korviini laitettiin korvapussit; sellaiset pienet muovipussit... Sellaisia en ole ennen saanutkaan. Japanilainen stylisti ja kiinalainen apupoika alkoivat värjätä hiuksiani välillä tulkkiin tukeutuen. Kun parivaljakko oli sutinut värin päähän, alettiin odottaa sen vaikuttamista. Aika ajoin stylisti tuli kurtistelemaan kulmia. Nostivat hiussuortuvan ja tutkailivat tarkkaan sen väriä. Näin tarkkaa värjäystä minulle ei ole koskaan ennen suoritettu. Kun värjäytymistahti ei stylistia miellyttänyt, kieputtivat he päähäni elmukelmua. Harmi, ettei minulla ollut kameraa: korvapussit ja elmukelmu päässä...
 
Pesu oli taas ihana. Pesupaikka on ergonomiset erittäin miellyttävä, ei sellainen, mihin yleensä kampaamoissa on törmännyt. Hämyisissä valoissa ja hierottavana saattoi melkein unohtaa olevansa kampaajalla ellei ammoniakin katku olisi siitä tehokkaasti muistuttanut.
 
Pesun jälkeen oli vuorossa enää leikkaus. Sen suoritti kiinalainen stylisti. Jutustelimme niitä näitä. 
Ääh, huijasin. Emme jutelleet juuri mitään, kun hän ei osannut englantia ja minä varsin niukasti kiinaa. Lähinnä keskusteltiin, että onko hyvä. Joo, on hyvä. Haluatko juomaa, haluatko lehtiä? Ja vielä vähän väännettiin vitsiä siitä, että sinisestä en tykkää. Enkä tiedä olisiko edes nuorta poikaa kiinnostanut lasteni lukumäärä tai kesätekemiseni; aiheet, joista Suomen kampaajan kanssa varmasti olisimme jutelleet.
 
Jo kuivausvaiheessa havaitsin, että väri näyttää hyvältä enkä ole ainakaan vielä muuttunut kaljuksi. Näppärästi hiussuortuvia nipsien stylisti loihti oikein hyvän tukan. Toki ymmärrän, ettei näistä skandikarvoista saa upeaa paksua aasialaistukkaa, mutta rajoitteet huomioon ottaen tulos oli hyvä. Stylistikin näytti silminnähden tyytyväiseltä tulokseen.
 
Kannatti taas rohkeasti solahtaa kiinalaiseen (tai japanilais-kiinalaiseen) maailmaan.
 
 
 

14 kommenttia:

  1. Varmaan aika rohkeutta vaativaa, mutta jännää mennä kampaajalle missä ei ole yhteistä kieltä.
    Ei onnistu sanonta :"Sitä saa mitä tilaa ".
    Minä menen huomenna 11.6 kampaajalle jolla on minun kanssa yhteinen kieli :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sisi, no osasin ainakin sanoa, mitä värjeä en halua ;) Bu Yao lanse, hongse... Aika hyvä tulos sillä taidolla tuli ;)
      Ehkä sinulla on kuitenkin tänään vähemmän jännä kampaamokäynti :)

      Poista
  2. Hei! Missä päin tämä kampaamo sijaitsee ja missä hinnoissa värjäys ja leikkaus oli? Aikaisemmin mainitsit blogissa, että kävit cashmere markkinoilla. Mikä on paikan osoite/koordinaatit, että löytäisin perille, sillä olisin sinne menossa elokuussa. Kiitos paljon etukäteen. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei anonyymi, kiitos viestistäsi.
      Tämä kampaamo, Asunova, sijaitsee Shanghai One -nimisessä pienessä ostarissa. Shanghai one sijaitsee Pucheng Lun ja ZhangYang Lun kulmauksessa, Pudongissa Lujiazuissa. Itse Asunova on katutasossa keskivaiheilla ostaria ZhangYang Lun varrella. Värjäys ja leikkaus maksoi muistaakseni 750 RMB -ehkä muutaman kympin yli tai ali. Eli kutakuinkin Suomen hinnoissa, niin kuin täällä tuppaa kunnolliset värjäyspaikat olemaankin.

      Casmere-markkinat sijaitsevat osoitteessa:
      中国上海虹梅南路2020弄
      2020 Hong Mei Nan Lu, Minhang

      Hong Mei Nan Lulta käännytään sellaiselle soraiselle parkkialueelle, minkä takana markkinat eli kasa matalia parakkimaisia rakennuksia sijaitsee. Hong Mei Lu on varsin pitkä, eli kannattaa muistaa sanoa tuo Nan (eteläinen) osoitteeseen, jottei päädy ihan väärään paikkaan.

      Toivottavasti näistä oli apua.
      Mia

      Poista
    2. Hei!

      Paljon kiitokisia, toivottavasti markkinat ovat vielä kesälläkin. Kuinkahan hyvin he osaavat Asunovassa värjätä hiukset ruskeaksi? Ei kovin hyviä kokemuksia hiusten värjäyksestä kiinassa vaikka kuinka hyvä paikka olisi... piti saada ruskeat hiukset mutta hups tulikin vaaleat ja värin piti sopia tähän tarkoitukseen.

      Poista
    3. Maria, eipä kestä! Kiva, jos voin olla avuksi. Uskoisin, etteivät markkinat mihinkään häviä kesällä.
      Omat hiukseni ovat tumman ruskeat ja niiden värjäys ainakin sujui hyvin. Ja kampaajan edellinen asiakas halusi sinisen (!) ja kovasti siniseltä tukka näyttikin... Vaaleanruskeista en uskalla sanoa mitään... Japanilainen ystävättäreni suositteli valitsemaan japanilaisen kampaajan listalta. Voit siis valita haluatko kiinalaisen vai japanilaisen, joista jälkimmäinen on hiukan kalliimpi.
      Monet expatit käyvät myös JingQiaon Carrefourin vieressä olevassa Green Leisure Sports Centerissä sijaitsevassa 81West kampaamossa, jossa nkyy olevan paljon myös vaaleahiuksisia asiakkaita. Minä värjäsin siellä onnistuneesti tumman ruskean. Hinta leikkaukselle ja värjäykselle oli muistaakseni 880 RMB.

      Poista
  3. Heippa! Olen muuttamassa kuukauden päästä Shanghaihin ja ajattelin kysellä että olisiko sinulla ollut jotain sisäpiirin vinkkejä siitä että missä kannattaa käydä, mitä tehdä, mitä ei, mitä kautta voisi saada asunnon, kaikkea mahdollista mitä tulee mieleen. Matka jännittää aika paljon, joten kaikki tiedonjyväset paikalla olleelta ovat kullan arvoisia. Olen lueskellut viime aikoina aika paljon Shanghai-aiheisia blogeja, ja saanut niistä pieniä vinkkejä ja yleistä lähdön odotuksen tunnelmaa. Kiitos sinullekin siitä :) Toivottavasti ehdit vastailla. Sähköpostiinkin saa laittaa suoraan maijaemilia.pehkonen(at)gmail.com. Kiitos jo etukäteen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Emilia, kiitos viestistäsi ja tervetuloa Shanghaihin.
      Kysymksesi on kovin laaja, enkä oikein tiedä, mistä aloittaisin ;)
      On niin paljon mielenkiintoisia paikkoja ja asioita, joita haluaisin suositella.
      Mutta teenpä niin, että kopioin tähän alle viestin, jonka olen vasannut toiselle Shanghaihin muuttajalle. Se on pitkä ja siinä saattaa olla turhaa tietoa sinulle. Ja jos haluat jostain tietää tarkemmin, voit toki kysyä lisää. Ja ilmoita, jos haluat keskustella mieluummin sähköpostilla, voin toki lähettää sitäkin.
      Mutta tässä tämä vastaus, jonka laitoin toiselle lähtijälle ja siihen oli kopioitu myös muutamalle muulle laittamani vastaus:

      Vastailen ensin muutamaan kysymykseesi. Laitan vielä sen jälkeen vastauksen, jonka kirjoitin toiselle perheelle. He kyselivät ilmanlaadun lisäksi myös asunnon etsimisestä, terveydenhuollosta jne. Eli siellä on enemmän kuin kysyit, mutta ehkä kuitenkin ihan mielenkiintoisia asioita teillekin.

      Ja jos näiden jälkeen herää kysymyksiä -mitä tahansa- voit lähettää niitä sähköpostiini. Vastaan ja autan mielelläni!



      Ilmanlaadusta vastasin toiselle perheellekin, joten siitä alla enemmän. Mutta kyllä täällä yleensä voi ulkoilla. Välillä on sitten sellaisia päiviä -lähinnä talviaikaan, kun lämmitetään, ettei ulos pääse ilmanlaadun takia. Se onkin Shanghain harmillisimpia puolia. Tilanne ei onneksi kuitenkaan ole sellainen kuin Pekingissä.

      Poista
    2. Shanghain suomalaisten FB-sivuilta voi kysellä eri alueilla asuvien mielipiteitä tietyistä compoundeista. Minäkin voin kysellä ja palata asiaan myöhemmin.

      Veden toimittaa asuntoihin isoissa automaatteihin sopivissa pulloissa yleensä compoundin henkilökunta. Kaupasta sitä ei tarvitse kantaa. Sitä käytämme ruuanlaittoon ja hampaiden pesuun. Tosin moni pesee hampaansa tällä vedellä ja juokin sitä, että ei se ole sillä tavalla vaarallista vaikka sitä vähän suuhun menisikin. Lähinnä se on voimakkaasti kloorattua ja maistuu pahalta ja kuivattaa ihoa.

      Tässä vielä toiselle perheelle kirjoittamani viesti:


      Meitä on täällä viisi: me vanhemmat, 9v poika, 7v tyttö ja pienin toukokuussa 2v täyttävä tyttö.


      Perheestämme minä ja isot lapset sairastamme astmaa. Astma on minulla ja tyttärellä varsin oireeton, niin täällä kuin Suomessakin. Poika tarvitsee jatkuvaa lääkitystä. Oireet eivät ole mielestäni täällä lisääntyneet. Osin tilanne on jopa parempi, kun poikamme on monille kotimaisille siitepölyille allerginen ja niitä samoja ei täällä ole. Tällä hetkellä hän kyllä yskii ja lääkettä on nostettu, syystä en ole ihan varma.



      Lääkärissä olemme joutuneet käymään kahdesti ja silloin kyseessä oli pienimmälle kehittynyt keuhkokuume. Lievä sellainen, joka hoitui avohoidossa. Täällä on useita kansainvälisiä sairaaloita, joissa perusvaivat ja -leikkaukset hoituvat vakuutuksen turvin länsimaisten lääkärien ja standardien mukaisesti. Näissä onnistuu myös synnyttäminen ja moni suomalainenkin on täällä synnyttänyt.

      Vakavat sairastumiset voidaan joutua hoitamaan julkisessa sairaanhoidossa (mutta sielläkin usein vip-puoli) ja hoitokulttuuri on hyvin eritapainen kuin Suomessa.

      Verivalmisteita ja rokotteita ei täällä kannata ottaa. Veren voi luovuttaa joku läheinen, jos vaan ovat yhteensopivia. Eli rokotusohjelma kannattaa hoitaa kuntoon Suomessa ja tehdä lomilla tarvittavia lisäyksiä. Rokotteita voi myös ottaa mukaan. Rokotteissa piilee tartuntavaara, jos ne on valmistettu Kiinassa. Jos Kiinassa ei valmisteta kyseistä rokotusta, saa sitä tuoda ulkomailta tänne myyntiin. Muuten ei.

      Jos saa esim koiranpureman, on lähdettävä HongKongiin tai Singaporeen hakemaan rabies-injektiot.

      Poista
    3. Kaikki säännölliset lääkkeet kannattaa tuoda Suomesta, joskin täältäkin monia saa. Esim astmalääkkeitä saa kyllä. Kansainvälisten klinikkojen ja sairaaloiden yhteydessä on yleensä apteekki, josta lääkkeet saa heti mukaansa.

      Ilmanlaatu on täällä ajoittain huono, mutta tilanteesta saa nykyisin aika hyvin tietoa reaaliaikaisesti muutamalta nettisivulta, jotka olen blogissanikin maininnut. Kun ilma näyttää huonolta, niin katson aina ilmanlaadun. Joskus harvoin sumu johtuu vesipisaroista, yleensä kyse on saasteesta. Talvella lämmityskautena tilanne on yleensä huonoin, mutta sellaisia Pekingin kaltaisia hirveitä saastepilviä täällä ei ole. Muutaman kerran talvessa meni oikein hazardous-tilaan ilmanlaatu. Me pysymme lasten kanssa sisällä kun ilmanlaatu on Very Unhealthy tai enemmän. Joskus vähän ennenkin. Talvella näitä oli useampia päiviä. Nyt keväällä ja syksyllä ei niinkään.

      En koe, että meille olisi hirveästi syntynyt saasteesta oireita, mutta muutamana päivänä ilma yskitti. Sanoisin tilanteen olevan täällä kohtuullinen, josse Pekingissä on paha ja Suomessa erinomainen.


      Sisätiloihin voi halutessaan hankkia ilmanpuhdistajia hurruttelemaan ainakin pahimpina päivinä.


      Astman kannalta ongelmallista täällä on rakentamisen huono laatu. Meillä oli tarkoitus asua villassa, koska Suomessakin meillä on pientalo. Täällä päädyimme kuitenkin apartmentiin, koska pääosassa villoista on homeongelmia. Kaikki kellarilliset talot haisevat homeelle... Eli asunnonetsimisessä vaaditaan hermoja ja hyvää nenää ;)


      Poista
    4. Ruoka puhuttaa täällä jatkuvasti, sillä täällä tehotuotanto hormoneineen ja torjunta-aineineen on sallittua. Ja koskaan ei voi olla täysin varma, mitä ruoka sisältää. Se on ikävä tosiasia.

      Me ostamme vallan tuontimaitoa, jota täällä saa helposti. N. 2-3 €/L. Myös hapanmaitotuotteet ja juustot on tuontia ja usein aika kallistakin. Ostamme australialaista naudanlihaa, joka taas ei ole mielestäni kallista. Taloudenhoitajamme ostaa sitten myös kiinalaisia tuotteita ja sen kanssa nyt vaan eletään. Ostan myös orgaanista possua ja kanaa, kun itse ostan. Täällä on myös hyviä nettikauppoja, joista ruuan saa kotiovelle. Muutenkin kotiinkuljetuksia täällä saa melkein mihin tahansa asiaan.

      Olen päätynyt sellaiseen lopputulemaan, että vaikutan ruuan puhtauteen kun voin ja muuten tyydyn siihen, mitä ayi on meille hankkinut. Sinänsä ayi ostaa meille todella laadukkaita vihanneksia, mutta torjunta-ainejäämistä en tiedä. Kaikki on pestävä huolella, mutta ayillemme se onkin ihan rutiinia.

      Näistä negatiivisista asioista huolimatta elämä täällä on hyvää. Meillä expat-sopimukseen kuuluu autonkuljettaja autoineen ja lisäksi meillä on täyspäiväinen Ayi hoitamassa kotiamme ja tarvittaessa lapsia. Isot lapset saavat olla kansainvälisessä yksityiskoulussa, jossa aloittivat täysin kielitaidottomina viime elokuussa. Nyt osaavat puhua jo hienosti englantia. Pienin tapailee Ayin mallin mukaisesti myös kiinaa.



      Shanghai on siisti kaupunki, jossa on paljon istutuksia ja puistoja. Vaikka ei oikeaa luontoa ole, puistosta saa niitä hengähdyshetkiä kaupunkielämään. Asuinalueet on hienoja puistoalueineen ja klubitaloineen. Voi harrastaa monenlaista. Ja monet opiskelevat kiinaa joka minusta ainakin on kivaa. Expat-yhteisö on avoin ja monikulttuurinen ja siitä nautin todella. Täällä on helppo tutustua uusiin ihmisiin.



      Poista
    5. Täällä on mielestäni hyvä turvallisuustilanne: en ole kokenut yhtään tilannetta uhkaavana. Tai no liikenne toki on omanlaisensa, mutta senkin kanssa oppii elämään... Kirjoitin liikenteestä viime syksyn postauksen, jos haluat lukea...

      Täältä on myös helppo lähteä Aasiaan ja Australiaan matkoille ja Kiinassakin on paljon nähtävää. Kaupungissa on erinomaiset ostosmahdollisuudet ja kotiinpalatessa on todennäköisesti kontti täynnä astioita, teetettyjä vaatteita ja teetettyjä huonekaluja...

      Itse en ole katunut kertaakaan tänne muuttoa, vaikka aika ajoin on niitä huonojakin hetkiä. Ja jos ilmanlaatu ei tästä pahene tai muuten tilanne ratkaisevasti muutu, tarttukaa ihmeessä tilaisuuteen. Vastaan mielelläni lisäkysymyksiin, jos niitä tämän viestin jälkeen heräsi.

      Ja tässä vielä toinen vastaus asumisesta, ayista ja kulkemisesta:

      Asuinalueesta:

      Lähtökohtana kannattaa ehdottomasti pitää työpaikan sijaintia, sillä ruuhkissa täällä ei kannata turhaan istua. Täällä on valtavasti mukavia asuinalueita, joista voi valita.

      Tämän kaupungin jakaa kahtia HuangPu joki: idässä on tämä meidän puoli Pudong ja lännessä Puxi. Lähtökohtana kannattaa pitää sitä, ettei työmatkoilla tai koulumatkoilla ylitä jokea. Ruuhka-aikaan sillat ja tunnelit voivat olla hyvinkin tukkoisia.

      Jos on kouluikäisiä lapsia, myös mahdollisen koulun sijainti kannattaa ottaa huomioon.

      Seuraavaksi kannattaa miettiä, haluaako asua villassa vai kerrostalossa. me olisimme halunneet asua villassa, koska Suomessakin meillä on pientalo. Niissä oli niin vatavasti homeongelmia, että päädyimme lopulta tähän meidän compoundiimme ja kerrostaloon. Tässä on loistava sijaniti aivan Pudongin keskustassa ja lautalla pääsee muutamassa minuutissa Puxiin vanhaan keskustaan.



      Tosi mukava alue on Jingqiao täällä Pudongissa. Kuin kaupunki kaupungissa. Tällä alueella on kaikki mahdolliset palvelut ja runsaasti expatien suosimia villa-alueita. Myös kerrostaloja löytyy sieltä.

      Kun valitsette sopivaa compoundia, kannattaa sijainnin lisäksi pohtia palveluita. Meillä on tässä kuntosalit, sisä- ja ulkoaltaat, tennis-kentät, keilarata, valtavat puistoalueet ulkoiluun jne. Yleensä hyvillä compoundeilla on monia palveluita. Palveluiden käyttäminen edellyttää yleensä clubi-jäsenyyttä, joka kannattaa sisällyttää vuokraan.

      Poista
    6. Talvella täällä on viileä sisällä, kun eristys ei ole Suomen tasoa. Lattialämmitys, jota meillä ei esim ole, olisi varmasti miellyttävä jaloille ja ryömiville lapsille. Meillä kuljetaan tossuilla.



      Uuni, astianpesukone ja pakastin eivät välttämättä kuulu kiinalaisiin asuntoihin eli jos nämä haluaa, kannattaa katsoa, että ne asuntoon kuuluvat.



      Sanoisin, että 4-henkisen perheen vuokra on vähintään n. 30 000 RMB/KK. Kannattaa varmasti kuitenkin varautua vieraisiin vierashuoneella.
      Pääosa asunnoista on kalustettu (osa kamalia, osa hyviä), mikä on ihan hyvä vaihtoehto, sillä lentorahtikin tulee tänne Suomesta kaikkien muodollisuukisen jälkeen 7 vkoa. Konttirahdista nyt puhumattakaan. Meillä vuokraan kuuluu kalustettu asunto, klubijäsenyys, maintenance palvelut, nettiyhteys (käytöstä täytyy maksaa), sateliittikanavat.



      Asunnot ovat täällä myös suuria, mikä nostaa mm. lämmityskustannukset korkeammiksi kuin Suomessa on totuttu. Eli jos mahdollista voi neuvotella sähkö-, kaasu-, ja vesilaskut kuuluviksi expat-sopimukseen.



      Tässä pintaraapaisu asumisesta. Kannattaa yrittää tulla hiukan itse katsomaan tänne previsitille tarjontaa. Niin mekin teimme ja kävimme monta kymmentä asuntoa läpi parin viikon aikana. Esimakua saa mm. seuraavilta sivuilta, joilta voi myös hankkia itselleen välittäjän. Me käytimme Joanna Real estatea.

      http://www.joannarealestate.com.cn/shanghai/?gclid=CLak-PiL7LYCFQVV4Aoda1IAEw

      http://www.maxviewrealty.com/?gclid=CP3SvI2M7LYCFbMQtAodBEMA8A

      http://www.harcourtsrealtysh.com/

      http://www.villable.com/?lang_id=2

      Poista
    7. Liikkumisesta:

      Meillä on kuljettaja 24/7 käytössä ja se kuuluu sopimukseen. Täälaisesta palvelusta joutuu mksamaan varmaan 20 - 25 000 RMB/KK. Virka-aikana toimiva kuljettaja ja pienempi auto on toki halvempaa.

      Takseissa on periaatteessa nykyään turvavyöpakko, mutta eivät ne silti toimi ja minä en lasten kanssa kulje taksilla ellei ole ihan pakko. Ja kertaakaan ei ole ollut pakko.

      Metroverkko täällä on erinomainen ja sitä on helppo käyttää -jos ei ole lastenrattaita. Nimittäin monilla asemilla ei ole liukuportaita tai hissejä. Tätä kaupunkia ei ole suunniteltu lastenrattailla kuljettavaksi. Kadulla kyllä on ihan helppo mennä, kun on kunnon menopelit.

      Meillä siis kuljetaan pääosin oman kuljettajan kyyditsemänä. Hän toimii myös monenlaisena muuna apuna, kuten käy maksamassa laskuja ja hakee vaikka räätäliltä tilattuja tuotteita puolestamme. Ja hän on myös turvallisuustekija monessa suhteessa.

      Meidän kuljettajamme osaa hyvin englantia, mutta monet eivät osaa. Toisaalta siinä voi oppia sitten nopeasti kiinaa, jos kuljettaja ja ayi ei osaa englantia.



      Ayi=täti=apulainen

      Meidän ayi löytyi ccShanghai-välitystoimiston kautta ja hän on aivan huippu. Olen kuullut monista huonoista ayista, mutta sellaisen sattuessa omalle kohdalla, tätyy vaan vaihtaa.

      Paras keino saada ayi on suositusten kautta. Tulette sinänsä hyvään aikaan, jolloin muuttoliike on suurta. Kannattaa kysellä vaikkapa poislähteviltä Shanghain suomalaisten Facebookin kautta tai Shanghai Mamas sivuston kautta. Välitysfirmoista on monenlaisia kokemuksia, minulla se oli hyvä. Kovin paljon etukäteen ei voi omaansa hankkia, sillä ayit menevät sitä mukaa kun vapautuvat.



      Täysipäiväinen ayi (8-10 h/pv, 5 pv/vko) maksaa 3500 - 4500 RMB/h noin karkeasti. Lisäksi hänelle tarjotaan ruoka (siis ruoka-aineet, joista hän valmistaa lounaan) ja yleensä myös ns 13. kuukauden palkka kiinalaisen uuden vuoden aikaan. Eli kun ayinne on ollut teillä vuoden, maksetaan hänelle kuukausipalkkaa vastaava summa ylimääräisenä kiinalaisena uutena vuotena. Ennen vuoden täyttymistä summa on työssäolokuukausista laskettu osuus. Minä olen lisäksi ostanut ayille tapaturmavakuutuksen. Se korvaa, jos ayi loukkaa työskennellessään itsensä ja tarvitsee lääkäriä. Vakuutus on todella edullinen, muistaakseni 50 RMB/v

      Meillä ayi on 8h pv, 5 pv/vko. Täällä on työaikalaki 8h/pv, jota haluan oman ayini kanssa noudattaa, vaikka moni ei noudata ja teettää apuaisellaan 10 tuntiakin. Maksan Ayille jokaisesta ylitunnista, joita silloin tällöin tulee. Niitä hän tekee mielellään, sillä hänen perheensä ei asu täällä. Näin on monien ayiden kanssa... he jättävät lapsensa muiden hoitoon, jotta voivat saada parempaa palkkaa ja paremman tulevaisuuden lapselleen.



      Ayita valitessa kannattaa pohtia, mihin tehtävään hänet haluaa. Kaikki eivät osaa/ole hyviä kaikessa. Minä haluan itse hoitaa lapseni, kun täällä siihen on aikaa (teen vain osa-aikaista etätyötä täällä, Suomessa tod.näk. olisin jo töissä...). Niinpä halusin ennen kaikkea siivoja-ruuanlaittaja-ayin. Hän kyllä hoitaa silloin tällöin lyhyitä hetkiä nuorimmaista, jos minulla on asioita hoidettavana.

      YT Mia

      Poista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.