lauantai 21. heinäkuuta 2012

Terveystarkastus

Nyt on takana Suomessa tehtävä terveystarkastus ja vaikuttaa siltä, että emme sairasta lepraa tai ruttoa. Lääkärintarkastuksessa tulee käyttää Kiinan virallista lomaketta. Se lähetettiin etukäteen lääkärille, jotta hän osasi määrätä tarpeeksi labrakokeita. Tosin unohduksen takia kävimme pistettävänä kahdesti...
Labrat pitävät sisällään mm. hiv-, kuppa-, hepatiitti- ja maksakokeet. Aikuisilta myös klamydiatesti. Kaikilta otettiin keuhkokuva, joka minusta tuntuu aivan älyttömältä varsinkin lasten kohdalla. Sydänfilmikin koko jengiltä otettiin... F:aa varten vaan piti lekata elektrodien tarrat pienemmiksi, jotta sopivat 1-vuotiaan rintakehään. Diacorissa ei ollut lasten elektrodeja. F makasi ihan paikallaan koko toimituksen. Taisi olla vähän ihmeissään touhusta.
Lääkäri sitten täytti tarkastuksen aikana virallisen lomakkeen ja siihen liitetään todistus labratutkimuksita, röntgenfilmit (yleensä ovat sähköisessä muodossa, joten näitä pitää osata pyytää) ja sydänfilmit.

Periaatteessa lepraan ja ruttoonkin olisi testi, mutta lääkärin kanssa yhteistuumin totesimme, että emme lähde tekemään perheellemme ihoviiltotestiä (jonka lepra vaatii), vaan Kiina saa tyytyä siihen, että lääkäri vakuuttaa, ettei meillä näitä ole. Lepraa, kun ei maailmanlaajuisestikaan enää kuulemma tavata...

Perusrokotusten lisäksi meihin pistettiin japaninaivokuumeen rokote ja puutiaisaivokuumerokote. Hepatiitti-sarja toki kuuluu myös. Ja F:lle täytyy käydä ottamassa neuvolassa tubi-rokote. Sitähän ei synnytyssairaalassa enää rutiinisti vauvoille pistetä.

Diacorissa taisimme herättää hilpeyttä: 5-henkinen perhe säntäilee labran, lääkärin, rokotusten ja röntgenien perässä. Hienosti selvisimme tästäkin logistisesta haasteesta.

10 kommenttia:

  1. Heipä hei ja terveiset syksyisestä kotisuomesta! Tähän päivään keskisessä suomessa on mahtunut niin kuulasta auringonpaistetta kuin syksyyn kuuluvaa tihusadettakin.

    Alkajaisiksi kiitänki mielenkiintoisesta ja minulle paljon hyödyllistä tietoa tarjoavasta blogikirjoituksestasi.

    Lukeminen onkin vielä kesken, joten saatan pommittaa sinua kusymyksillä myös jatkossa.

    Tuota puutiaisaivokuumerokotetta ihmettelin. Otatteko sen kiinanreissua varten? Meidän terveyskeskus ei sitä meille ehdottanut, paljon muuta kylläkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tervehdys Anonyymi ja kiitos kommentistasi! Kiva, jos tästä on sinulle hyötyä! Ja kysy toki, jos tulee kysyttävää. Itsehän olen täällä varsinainen keltanokka vielä, mutta olen tutustunut joukkoon aivan ihania ihmisiä, joilla on jo pidempi Kiinakokemus ja joilta saan tarvittaessa konsultoitua ;)
      Tuota puutiaisrokotetta meille ehdotettiin Diacorissa, sillä sama rokote on käytössä Suomen puutiaisia vastaan. Niinpä siitä on hyötyä Suomessakin ja päätettiin ottaa. THL:n ohjeissa tuo on ns. riskinarvion perusteella annettavia rokotteita. Ks. http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/ktl.mat?p_artikkeli=mat00189#s13
      Varsinaisesti Shanghaihin tarvitaan ihan perusrokotesuoja ja hepatiittirokote (A ja B). Tuberkuloosirokote kannattaa antaa lapsille, joilla sitä ei Suomessa synnärillä ole annettu. Sehän annetaan vaan lastenpolilla ja tuberkuloositestin tai mantoux-kokeen jälkeen. Tuberkuloositesti on verinäyte, Mantoux-koe kivuliaampi. Meillä tuolle 1-vuotiaalle tehtiin onneksi testi. Ja yli 1-vuotias harvemmin saa enää vakavaa infektiota tuberkuloosista vaan ihan vaan "tavallisen" tuberkuloosin. Isommilla lapsilla suoja ei enää edes ole täydellinen.
      Japanin aivokuumetta kaikki eivät edes tänne suosittele ja osa ottaa osa ei. Me halusimme ottaa.
      Mitä muuta teille on suositeltu? Kolera ja Lavantauti eivät ole ongelma täällä Shanghaissa, mutta tietysti maaseudulla alkeellisissa oloissa asustellessa ne kannattaa ottaa.
      Tässä vähän jotain infoa.

      Poista
    2. Hei taas! Samat rokotuskuviot meille on tarjottu paitsi tuo punkkirokote. Täytyy nyt funtsia tuota piikkiä että ottaako vai ei kun niitä muutenkin tulee järkyttävä määrä. Kuinkahan yleinen vieras tuo punkki siellä on?

      Poista
    3. No ei täällä varmaankaan ihan tuhkatiheään noita punkkeja ole. Ei ole ainakaan tämä Shanghai kovin heinikkoista ;)
      Luulen, että monella ei sitä ole. Kolme piikkiä sarjaan kuuluu, joten kyllähän sitä pistettävää tulee. Tosin yksi taisi olla vasta vuoden kohdalla. Jos teille maksaa työnantaja piikit, ehdotan kuitenkin ottamaan. Menee samalla muiden piikkien kanssa...

      Oletteko muuttamassa nimenomaa Shanghaihin ja onko teillä aikataulua jo? Jos saa uudella, niin kyselisin myös perheenne kokoonpanoa. Ei toki ole pakko kertoa, kunhan utelen ;)

      Poista
    4. Juu, sinne ollaan muuttamassa vuodenvaihteessa. Meidän perheeseen kuuluu me vanhemmat ja pojat 4 ja 10 sekä tytär 7 v. Huihai.. Melko jännittävää aikaa :o)

      Poista
    5. Tervetuloa! Täällä olisi leikkikaverit odottamassa, kun vanhimmaisemme on poika 9 v ja keskimmäinen tyttö kohta 7 v.
      Eli jos LuJiaZui alue kiinnostaa, niin suomalaisia on tämän Shimaon lisäksi mm. Yanlord Gardenissa. Toki työpaikkan sijainti vaikuttaa eniten eli onko Pudongissa vai Puxissa. Sen perusteella sitten vaan haarukoimaan asuinaluetta. Blogista olet ehkä lukenutkin meidän house-huntingista, jonka aikaa päädyimme villan sijaan kerrostalohuoneistoon. Ja nyt valinta tuntuu hyvältä. Oletteko tulossa Previsitille?

      Poista
    6. Taputan täällä käsiäni :)
      Meille pitäisi koti löytää tuolta Puxin puolelta ja tietty se koulu. Pientä haarukointia on jo suoritettu mutta päätökset on tekemättä.

      Poista
    7. Puxin puolella on mm. IB-koulu WISS Qing Pu:ssa (eli jonkin matkan päässä keskustan hurvituksista, mutta siellä on mukavia asuinalueita kyllä). Me käytiin tutustumassa, ja oli oikein kivan oloinen koulu, mutta matka oli meille liian pitkä. Koti Koivujen Katveessa -blogin lapset on ko. koulussa, jos haluat jutustella heidän kokemuksistaan.
      Ehkä haluatte pyytää ehdotuksia asuinalueista kiinteistövälittäjältä. Itse käytimme Harcourtsia ja Joanna Realestatea. Näistä jälkimmäisen kanssa ryhdyttiin sitten tositoimiin. Palvelu on ollut hyvää.
      Yksi, mihin kannattaa varautua, on se että täällä on todella huonoa rakentamista ja esim kellarilliset villat kannattaa kosteusvaurioiden takia unohtaa heti. JOs villaan mielii, niin sitten ilman kellaria ehdottomasti. Home maalataan täällä piiloon ja seinän läpi tuhkuva vesi "poistetaan" sisälle asetettavalla kosteudenpoistajalla... Koti Koivujen Katveessa asuu asuinalueella, jossa mielestäni talot vaikuttivat ihan hyvältä. Voit kysyä häneltä. Kaitaliina -blogilaiset asuvat myös Puxissa, mutta keskustassa, jos haluat kysyä keskusta-asumisesta.

      Poista
  2. Hei taas! Käväisimme elokuun lopulla pienellä tsekkausreissulla ja tosiaan kellarilliset talot todettiin silloin mahdottomiksi. Ei siis missään nimessä kellaria!! Paljon kivoja alueita löytyi, mutta se jokin puuttui. Ehdittiin silloin käymään myös parissa koulussa ja niistä Britis International Shool oli meidän mieleen. Onko kukaan muuten kommentoinut sitä sinulle?
    Lokakuun lopulla olisi taasen tarkoitus sinne kurauttaa ja se kotikin pitää sillä ressulla löytyä. Käväistään myös Scis:ssä saapa nähdä sitten mitä sieltä näyttäytyy. Onko kommenttia tästä koulusta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei vaan. Hienoa, nyt sitten olette päässeet hiukan tutkimaan, miltä täällä näyttää. Tältä meidän compoundilta yksi perhe on BIS:ssä Pudongin kampuksella. Tykkäävät siitä kyllä. Me olimme sinnekin yhteydessä, mutta se karsiutui kahdesta syystä: 1) campus on aika iso (meillä nuo lapset niin pieniä, että kotoisa tunnelma oli meille tärkeä valintakriteeri) 2) siellä on aika vähän suomalaisperheitä.
      Mutta koulu on varmasti oikein hyvä ja luulenpa, että kaikki nämä kansainväliset koulut ovat aika hyviä. Koulumatka kannattaa pitää kohtuullisena.
      SCIS:ssä meidän kampuksella on useampi suomalaisperhe. Puxin puolen Honqiaossa on myös useampi suomalaisperhe, muuten en tuota kampusta tunne. Jos tarvitse jostain koulusta suomalaisten perheiden yhteystietoja, voit kysellä. Laita vaikka sähköpostiosoitteesi viestinä, niin en sitten julkaise sitä täällä.
      En tiedä, luitko tuota Ensimmäinen koulupäivä kirjoitustani elokuun lopulta. Siellä on meidän koulun valitsemisestamme juttua, jos haluta lukea.
      Kodin etsiminen on tosiaan haastavaa ja minä totesin, että vaatimuslistaa on pakko lyhentää. Nappia ei varmasti löydy ja kompromisseja on pakko tehdä. Itse olen tyytyväinen valintaamme nyt. Toki pientalossa olisi mukava asua, sellaisessa asumme Suomessa. Toisaalta täälläoloaika on kiva nauttia suurkaupungin sykkeestä. Tästä on lyhyt matka kävellen ostoksille, metrolle ja lautalle, joka parissa minuutissa Puxiin.
      Onnea etsintöihin!

      Poista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.