torstai 22. elokuuta 2013

House-Hunting -ajatuksia vuoden asumisen jälkeen


Blogin kautta minulle tulee aika ajoin kyselyjä Shanghaihin muuttavilta perheiltä mm. asumisesta ja koulunkäynnistä. Molemmista olen hiukan kirjoittanut tässä blogissakin. Ajattelinkin koota ajatuksiani asumisesta Shanghaissa nyt yhden postauksen alle, jos siitä vaikka jollekulle olisi apua. Vastaan kyllä jatkossakin ihan mielelläni kyselyihin myös yksityisesti, ettei tämän tarvitse sitä korvata. Kommenttikenttään voikin halutessaan jättää oman sähköpostiosoitteensa (ja halutessaan pyynnön, etten julkaise sitä), niin vastailen sitten kysyjälle myös yksityisesti.

Sijainti
Kolme tärkeintä ominaisuutta, joita kannattaa asunnon valinnassa painottaa, on sijainti, sijainti ja sijainti. Suomessakin käytössä oleva sanonta on täällä erityisen hyvä pitää mielessä, sillä mm. sisääntuloteillä ruuhka saattaa olla kovakin.

Lähtökohtana asunnon sijainnille kannattaa pitää perheen työssäkäyvän työpaikkaa. Siitä kohtuullisen matkan päähän sitten suunnitellaan muu elämä eli se koti ja mahdolliset koulut ja päiväkodit. Koulun ja kodin välinen matka on toinen, joka kannattaa pitää maltillisena. Koulupäivät ovat täällä pidempiä kuin Suomessa, eikä varsinkaan pieni koululainen jaksa istua 7 tunnin koulupäivän jälkeen kahta tuntia bussissa.

Etäisyydet eri paikkojen välillä täällä ilmoitetaankin yleensä minuuteissa eikä kilometreissä. Kilometrit eivät kerro juuri mitään.
Pääsääntönä on hyvä pitää, että koulu- tai työmatkalla ei joutuisi ylittämään jokea, vaan että arkielämä sijoittuu joko Huang Pu -joen itäpuolelle Pudongiin tai länsipuolelle Puxiin. Toki ylikin pääsee siltoja ja tunneleita pitkin ja lautalla (kävelijät ja mopoilijat) melko helposti, mutta kaksi ensin mainittua saattavat olla kovin ruuhkaisia ruuhka-aikaan.


Villa vai kerrostalo
Seuraavana kannattaa miettiä, minkälaista asumista toivoo: Kenties pilvenpiirtäjässä keskustassa vai omassa villassa amerikkalaisten saippuasarjojen henkeen rakentuneilla alueilla. Molemmissa on puolensa.
Pääsääntöisesti puutarhatöistä ei villassakaan tarvitse huolehtia, sillä yleisesti vuokraan kuuluu puutarhan hoito compoundin (Compound= aidattu asuinalue, jonka asukkailla yhteisiä palveluita käytössään) henkilökunnan puolesta.

Neliöiltään talot ovat pääsääntöisesti suurempia kuin Suomessa ja huoneen lukumäärä kannattaa antaa kriteeriksi neliöiden sijaan. 5-henkinen perhe tuskin löytää kotia, jossa on 150 m2 ja kuitenkin tarpeeksi huoneita.

Rakentamisen laatu
Rakentamisen laatu on täällä kaukana Suomen standardeista. 5-vuotias talo on jo vanhaksi luokiteltava! En ole myöskään vieraillut yhdessäkään kellarillisessa villassa, jossa ei olisi haissut home. Home on täällä varsin tavallinen riesa, eivätkä paikalliset suhtaudu siihen lainkaan sellaisella vakavuudella kuin meillä on totuttu. Seinän läpi tihkuva vesi poistetaan kätevästi sisälle asennettavalla kosteudenpoistajalla. Ei siis puhettakaan, että moista ongelmaa tarvitsisi jotenkin korjata. Seinään ilmestyneet homepilkut taas maalataan piiloon ennen uuden asukkaan saapumista paikalle.

Sama mentaliteetti pätee kaikkeen korjaamiseen. Maalataan ja kitataan ongelmat piiloon ja toivotaan, että paikka kestää edes vähän aikaan. Maalin alle piilotetaan tummentunut seinä ja katon läpi tullut vesi pyyhitään rätillä. Ei ole kuivureita ja desinfektiotoimenpiteitä, joihin meillä on kosteusvauriosaneerauksen yhteydessä totuttu. Kun ei enää voi korjata, puretaan ja rakennetaan tilalle uusi –yhtä huonosti.

Tämä kannattaa pitää hyvin mielessä, kun valitsee itselleen asumusta.

Parasta olisikin saada koti asunnosta, jossa joku tuttu tai muuten luotettava expat on aikaisemmin asunut. Häneltä kuulee ehkä totuuden siitä, mitä siellä tuoreen maalin alla on.

Ongelmallisia ovat aivan uudet kohteet, jotka asunnonetsijän silmissä näyttävät prameilta ja puhtailta. Ensimmäisen rankkasateen saapuessa sisään ikkunoista ja katosta valuva vesi voikin yllättää ikävästi. Tai sähkötyöt, joita suomalainen sähköammattilainen näkee vain painajaisissaan, aiheuttavat oikosulun ja jääkaappiin lämpenevä kallis tuontijuusto on vain pienin murheista. Toki joskus käy tuurikin ja asunnosta ei löydy yhtään virhettä…

Compound
Compoundeilla on usein erilaisia palveluita asukkaiden käyttöön. Klubijäsenyys kannattaa sisällyttää vuokraan, jotta näistä kaikista pääsee nauttimaan.

Sopivaa compoundia valitessaan kannattaakin pohtia, mitä palveluita haluaa ja tarvitsee. Omalla compoundillamme on hiekkaranta aaltoaltaineen, kaksi klubitaloa kuntosaleineen, sisäuima-altaineen ja saunoineen, keilarata, jumppa- ja tanssisalit, joissa ohjattua liikuntaa, tenniskentät, sisäurheilukenttä, kauneushoitola, erilaisia puutarhoja ja puistoja kiinalaisesta ranskalaiseen, kauppa, lasten sisäleikkihuone… Joillain compoundeilla ei ole omaa klubitaloa, jolloin vuokraan voi yrittää neuvotella naapuricompoundin klubijäsenyyden.

Näistä edellä mainituista meidän perheessämme eniten käytettyjä lienevät uima-altaat. Myös kuntosali ja tenniskenttä ovat kivat ihan vieressä.

Lasten kanssa sitä myös arvostaa isoja nurmi- ja puutarha-alueita, joissa lasten kanssa voi touhuta. Oman compoundimme ulkoleikkitelineet ovat aika pienellä alueella, eivätkä mitenkään houkuttelevia. Puutarha-alueet ovat sen sijaan valtavia ja niistä nuo lapset nauttivat.

Uusilla alueilla, joissa kaikki asunnot eivät ole vielä asuttuja, klubipalveluita voi joutua odottamaan, vaikka itse rakennus olisikin valmis. Kiinassa kuukausi odottamista voi yhtä hyvin olla vuosi…

Sähkö
Shanghaissa on talvella viileää mutta ei Suomen talvea vastaavia pakkasia. Ilma on kostea. Rakentamisen huonosta laadusta johtuen, kylmä ja kostea ilma pääsee sisään ja edelleen siitä luihin ja ytimiin. Lämmitys tapahtuu pääsääntöisesti joko ilmastoinnin avulla tai lattialämmityksellä. Meillä lämmitys tapahtuu ilmastoinnilla ja lattialaatat ovatkin tosi kylmät talvella. Perheemme onkin varustettu Reino-tossuin, joita ilman ei talvesta selviäisi. Lattialämmitys olisi siis ihan kiva…

Lämmitystavasta riippumatta sähköä siis talvella kuluu, kun juuri lämmitetty ilma pakenee ikkunan- tai ovenraosta lämmittämään harakoita. Ja sähkö on kallista. Ison villan talvisähkölasku voi olla jopa yli 500 €. Ei mikään kiva yllätys, jos sähkölasku ei kuulu expat-sopimukseen. 300-400 € on ihan normi. Kerrostalossa sähkölaskut ovat oman empiirisen havainnointini perusteella hiukan villojen laskuja edullisempia.

Vakiovarusteet
Omaa potentiaalia asumusta tutkaillessaan kannattaa kiinnittää tarkasti huomiota varusteisiin, jotka kuuluvat vuokraan.

Pääosa expateista ottaa kalustetun asunnon, mikä lyhyen parin-kolmen vuoden komennuksen ajan on ihan hyvä vaihtoehto. Varsinkin, jos ei halua homehduttaa isoäidin perintöruokapöytää tai kalliilla hankittuja design-huonekauja… Tässä kohtaa kehotan kuitenkin harkitsemaan vaikkapa sen aaltomaljakon tai muun vastaavan pakkaamista muuttokuormaan. Itseäni harmittaa, etten pakannut iittaloitani mukaan. Olisi ollut niin kiva, tarjoilla ulkomaisille ystäville suomalaisista astioista ruokaa.

Osa kalustuksista on ihan järkyttäviä ja itselleni meinasi epätoivo iskeä toinen toistaan hirveämpiä sisustuksia katsoessa. Ehkä hiukan joutuu omasta ehdottomasta mausta tinkimään, mutta kyllä yleensä joukosta löytää lopulta sellaisen asunnon, jota kalustuksesta huolimatta voi kutsua kodiksi. Teemalla ”se on vaan väliaikaista” sitä sietää vähän Suomessa totuttua enemmän krumeluuria…

Osa taloista/asunnoista on kalustamattomia. Silloin vuokranantaja voi myöntää huonekalu-allowancen, jonka turvin saat itse kalustaa kodin mieleiseksi. Ehkä paras vaihtoehto kaikista!

Joskus neuvottelu jonkun järkyttävän kalun poistamisesta asunnosta takkuaa, eikä vuokranantaja ole valmis minkäänlaiseen joustoon. Tällöin kannattaa jatkaa eteenpäin. Meillä vuokranantaja poisti pienen neuvottelun jälkeen kamalat verhot, saimme vaihtaa lamput, sininen sohva ja nojatuolit sekä kaksi ylimääräistä parisänkyä vietiin myös pois. Muutenkin asunnossamme oli kohtuullisen tyhjää, joten olemme voineet tuoda tänne sellaisia huonekaluja, jotka ehkä haluamme ottaa mukaan Suomeen, jos asuntoomme ei sitä ennen iske homevaurio… Onneksi vielä tilanne näyttää rauhalliselta.

Sellaiset Suomessa totutut välttämättömyystarvikkeet kuten pakastin, astianpesukone, uuni ja pesukone eivät aina kuulu vakiovarusteisiin. Jos näitä kokee tarvitsevansa, kannattaa niistä erikseen kysyä joka asunnon kohdalla. Ja nimenomaan kysyä vielä erikseen, nimittäin se uuninnäköinen härpäke siinä lieden alla saattaa olla myös astiankuivausuuni, jolla jää kyllä pullat paistumatta ja gratiinit ruskistumatta.


Välittäjät
Avuksi asunnon etsintään voi pyytää halutessaan välittäjän, jonka palveluista ei suoraan erikseen makseta. Hän kyllä ottaa osansa vuokran välistä, vaikket häntä enää koskaan vuokrauspäätöksen jälkeen näkisikään. Välittäjän kanssa on kyllä paikkoja tuntemattoman helppo kierrellä eri asuinalueita. Usein expateille suunnatut välittäjät puhuvat hyvää englantia ja tuntevat hyvin expatien tarpeet, kuten asumisvaatimusten minimitason, kansainväliset koulut jne.
On hyvä muistaa, että eri välittäjien sivuilla näkyvät asuntojen kuvat eivät välttämättä ole kuvia vapaana olevista asunnoista. Ne ovat vain esimerkkejä kunkin compoundin tarjonnasta. Niinpä on ehdottoman tärkeää, ettei kuvan perusteella tee mitään päätöksiä. Oman valinnan kannattaa perustua siihen, että on itse käynyt katsomassa – ja haistelemassa- juuri sen vapaana olevan asunnon. Tätä varten voi tänne suunnata previsitille, jonka useimmat yritykset kommennusperheille tarjoavat. Tai voi toki asua alkuajan hotellissa tai service apartmentissä ja etsiä sitten ajan kanssa sopivaa.

Tässä lopuksi linkkejä muutamien välittäjien sivuille:
 
 

6 kommenttia:

  1. Kyllä olet kirjoittanut hienon opasteen sinne saapuvia varten , upea tietoisku !!

    VastaaPoista
  2. Hyvä kooste Mia!

    Sen verran tarkennan, että paljon expateja lähettävillä firmoilla on sopimuksia välittäjien kanssa, eli tavallaan on melkeinpä pakko tehdä ne sopimukset tiettyjen välittäjien kautta, koska he toimivat suoraan näiden firmojen lakimiehien kanssa. Ainakin meillä kaikki sopimusasiat menevät firman kilpailuttaman agentin kautta, joka sitten hoitaa toisaalta ihan kaiken, omaa päätä ei tarvitse vaivata kuin käytännön järjestelyillä ja tämä agentti hoitaa myös kaikki mutkat matkassa, eli korjaukset ja muut hankaluudet.

    Paljon olen kuullut juttuja, kuinka ilman välittäjää vuokrat ja sopimukset olisivat halvempia, mutta nyt toisella house huntingilla n. 20 asuntoa taas katsastaneena, uskallan vähäisellä kokemuksellani olla erimieltä. Kaikki ohi välittäjän, tuttujen kautta saamamme vinkit asettuivat kuitenkin lopulta siihen samaa kuin välittäjänkin kanssa neuvotellessa, tai sitten niissä oli joku jekku (ankea sijainti compoundilla, kämppä jo valmiiksi myynnissä jne.). Joko jutuissa on ilmaa tai osalla käy vaan satumainen tuuri :)

    T:Marita

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Marita kiitos lisäyksistä! Juurikin, näin: monet firmat edellyttävät tietyn välitysfirman käyttöä. Ja usein nämä välitysfirmat hoitavat myös monenlaista muuta relokaatioon liittyvää palvelua, kuten vaikkapa school-huntingissa auttamista.
      Meilläkin oli välitysfirma, vaikkei meiltä sitä vaadittu. Helpotti vieraaseen kaupunkiin tutustumista.

      Poista
  3. Ja vielä lisään :) Juuri tuohon koulumatkaan:

    Kannattaa selvittää, kuinka monen compoundin kautta bussi koulumatkalla kulkee! Kilometreissä lyhyt koulumatka voi muuttua helposti 10 minuutista 45 minuuttiin tai ylikin, riippuen koulubussin reitistä.

    Lisäksi koulubussin lähtöhässäkkään esim. paluumatkalla kannattaa laskea aika paljon aikaa. Me asumme n. 15 minuutin kävelymatkan päässä koulusta, silti bussimatka saattaa joskus kestää jopa 30 minuuttia. Ja compoundimme on ensimmäinen ko. reitillä reitillä (toki melkein viimeinen lähtijä myös). Mutta on hyvä muistaa, että ainakin meidän koulussamme yksikään bussi ei liiku, ennen kuin kaikille on löytynyt kyyti. Turvallista, mutta hidasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kouluilta on yleensa mahdollista saada (senhetkinen) bussilistaus, josta näkee reitit ja ajat.
      Myöskään SCIS:ssä bussit eivät lähde turvallisuussyistä ennen kuin kaikki on valmista. Tähän menee n. 10-15 min aikaa.
      Meillä koulubussit ovat onneksi pieniä, joten eivät kovin monella compoundilla pysähdy ja lähdöstä matka kestää ehkä n. 35 min, vaikka matkaa jonkun verran tuolta reunamilta tänne keskustaan onkin. Näissä voi olla tosiaan isoja vaihteluita koulusta ja matkasta riippuen.

      Poista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.