Suomiloman jäljiltä lompakossa oli iso Renminbin mentävä aukko. Mies siis suuntasi tuttuun tapaan pankkiin, jossa Suomesta Kiina-tilille siirretyt eurot kätevästi henkilökohtaisella käynnillä vaihdetaan rämpylöiksi.
Mies ojensi tottuneesti passin tutulle virkailijalle, joka alkoi suorittaa tarvittavia toimenpiteitä valuutan vaihtamiseksi...
...kunnes virkailija totesi ystävällisesti: "Aah, mutta te olettekin ylittäneet vuotuisen vaihtokaton, joten ette voi enempää vaihtaa euroja RMB:ksi"
Mies oli hiukan pöllämystynyt, että mitenkäs me pärjäämme loppuvuoden täällä Kiinassa -käteisen luvatussa maassa- ilman käteistä. Mies yritti, että olis kuule vähän nuita laskujakin maksamatta... Mutta minkäs teet, kun on raja, niin se pysyy. Vai pysyykö?
Mies vaihtoi niin paljon euroja tililtään kuin pystyi. Se ei riittänyt laskujen maksuun, joten mies tiedusteli, että saisiko sitä kuitenkin kiinavaluuttaa Visakortilla seinästä. "No toki sillä tavalla", kuului virkailijan vastaus. Niinpä seinästä saatiin kasa valuuttaa ja laskut saatiin maksettua.
Mutta entäs jatko sitten? Tässä kun olisi parisen kuukautta jäljellä ennen rakettien räiskettä.
"Voit pyytää jonkun kaverin vaihtamaan eurot RMB:ksi." Siis kenetkö vaan, ihmettelee mies. Tarvitseeko sillä kaverilla olla tili pankissa. "Ei toki", vakuuttaa virkailija. Eli mies saa raahata kenet vaan kadulta mukaansa ja tämän on sitten vaan pyydettävä, että miehen tilillä olevat eurot vaihdetaan RMB:ksi. "Kyllä, juuri sillä tavalla." Ainoa mutka matkassa on, että tällä tavalla keinottelemassa vaihtokurssi on selvästi huonompi.
Mukaan seuraavalle pankkikerralla otetaan kuitenkin autonkuljettaja, mutta sitten miehellä alkaa raksuttaa: hänellä on työnsä vuoksi kaksi passia. Vaihtolimitti lienee passinnumerokohtainen. Ja niinpä mies palaa pankkiin toinen passi mukanaan. Ja kas vain eurot muuntuvat rämpylöiksi kuin taikaiskusta. Vaihtokurssikin on oikeanlainen.
Myöhemmin tätä tapausta päivitellessäni ruotsalainen ystäväni kysyikin, että joko käytimme lastemme passit. Niinpä, kyllähän tällä 5-henkisellä perheellä passeja riittää!
Hei Mia,
VastaaPoistaOlen muutamana päivänä lukenut blogiasi. Olemme vuoden päästä muuttamassa Shanghaihin ja minulla olisi paljon kysymyksiä kouluista ja asumisesta. Onko sinulla sähköpostiosoitetta, jonne voisin kirjoitella?
Sanna K.
Hei Sanna. Tervetuloa Shanghaihin! Minulla on vain henkilökohtainen sähköpostiosoitteeni, jota en julkaise täällä. Mutta jos haluat kysellä sähköpostitse, niin voit lähettää minulle omasi vaikka vastaamalla tähän viestiin. Jätän sitten julkaisematta sähköpostisosoitteesi täällä, mutta pääsen vastaamaan omastani siihen kuitenkin.
PoistaOlen hiukan kertonut kouluista, josta voit lukea School-hunting -tunnisteen alta ja asumisesta House-Hunting tunnisteen alta. Niillä pääset ehkä alkuun, mutta tarkempia kysymyksiä voin vastailla sitten sähköpostitse.
YT Mia
Voi luoja jo on kiinalainen systeemi. Minä olen meilläkin taivastellut kun on pankkeja joissa ei käsitellä käteistä rahaa ollenkaan tai vain määrättyinä kelloaikoina. Mutta jos asuu vieraalla maalla vieraalla kielellä pitäisi asioida ja tuollainen on systeemi niin huh huh !!
VastaaPoistaSisi, heh joo. Onneksi asiaan oli helppo ratkaisu, vaikka tämä kiinalainen byrokratia tuntuukin hassulta välillä. Joskaan ei aina suomalainenkaan byrokratia järkevältä tunnu.
PoistaMiksi vaihdatte noin usein euroja rämpylöiksi? Eikö miehesi palkka (tai osa siitä) tule rämpylöissä?
VastaaPoistaEi tule. Jos palkka tulee ulkomailta, eikä kiinalaisesta konttorista, valuutta ei ole RMB.
PoistaOma valintamme on, mihin tilille palkka halutaan.
Aika moni ottaa puolet Suomen tilille ja puolet Kiinaan tai jotain sinne päin.
Joudutteko maksamaan vaihdosta joka kerta?
VastaaPoistaEi jouduta.
Poista