keskiviikko 14. elokuuta 2013

Kirjoja

Loman alkuvaiheessa, kun kiire ei ollut vielä taukoamaton, harrastin itseni sivistämistä Kiinasta kertovalla kirjallisuudella, joiden joukossa oli muutama suositeltava teos. Tavoitteenani olisi ymmärtää tätä kulttuuria paremmin ...mutta liekö vain haavekuvitelmia.
 
 

Aloitin lukemalla Leena Lakion kirjoituksen omasta expat-ajastaan Shanghaissa.
Kyseessä ei ole kovin pitkä kirja. Kirjasta oli mukava bongata tuttuja paikkoja.
Tyyliltään kirja on ehkä blogimainen: eri lukujen tarinoita yhdistää ainoastaan, että ne ovat tapahtuneet Shanghaissa eli varsinaista jatkumoa tarinassa ei ole.
Runsaat kirjoitus- ja kielioppivirheet ärsyttivät tätä lukijaa.


 
Seuraavaksi luin Hesarin kirjeenvaihtaja Sami Sillanpään Kiina-ilmiöitä -kirjan.
Täytyy sanoa, että tekstistä näkyi selvästi se, että kirjoittaja on kirjoittamisen ammattilainen. Sillanpää kirjoittaa omista kokemuksistaan hauskasti ja nauroin monessa kohtaa ääneen.
Tässä on  kiva kirja Kiinaan lähtijälle luettavaksi.
 

Kun Miljardi Kiinalaista Hyppää on Guardian-lehden ympäristöasioista Aasiassa kirjoittavan Jonathan Wattsin kirjoittama. Watts on työskennellyt myös BBC:lle ja CNN:lle. Kiinassa kirjeenvaihtajana ollessaan hän alkoi enenevässä määrin kiinnostua nimenomaa ympäristöasioista. Lopulta hän otti virkavapaata ja alkoi matkustellen koota aineistoa ympäristöaiheiseen kirjaansa.
 
Kirja on aika raadollinen kuvaus siitä, miten luontoa ja luonnonvaroja turmellaan milloin minkäkin nimissä. Silmiä avaava ja ehkä pelottavakin kirja. Ehdottomasti lukemisien arvoinen.

 
Tuon ylimmän kuvan alin kirja (jonka nimeä en tässä sen kummemmin mainitse) on yli 700 sivua kuvausta Kiinan lähihistoriasta. Pitkä kirja, mutta näin Kiinassa asuvana kannatti lukea. Se, onko tämä(kään) totta täysin (tuskin?) on vaikea sanoa, mutta taas kerran: silmiä avaava lukukokemus.
 
Lukuiloa!

2 kommenttia:

  1. Minäkin otin Suomesta mukaan tuon Jung Gangin Mao kirjan. Vielä en ole aloittanut, mutta kiva kuulla, että pidit. Odotan innolla, että pääsen aloittamaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Virva, joo, kirja oli kertakaikkiaan silmiä avaava. Sen ehkä osaatkin arvata, että kyseessä ei ole keveää kesälukemista -tyyppinen kirja. 750 sivua rankkaa tekstiä. Lopulta sain sen luettua n. viikossa ja olen tyytyväinen, että tein sen. Lukuiloa, jos tässä kohdin nyt niin voi toivottaa ;)
      Mia

      Poista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.