perjantai 20. syyskuuta 2013

Keskisyksyn juhla

Eilen vietettiin Kiinassa keskisyksyn juhlaa, Mid-Autumn Festivalia. Tai kuujuhlaa. Tai Kuukakkujuhlaa. Juhlalla on monta nimeä.
 
Sitä juhlitaan syys-lokakuun taitteessa, täydenkuun aikaan. Juhlalla on pitkät perinteet ja sen merkitys on ollut mm. perheen kokoaminen yhteen pyöreän pöydän ääreen (kiinalainen ruokapöytä on pyöreä ja sen keskellä on pyörivä osa, jolloin isonkin seurueen jäsenet ylettyvät illalliseen), sadonkorjuun juhliminen ja kuun palvominen.
 

Rakeinen kuva eilisestä kuusta ...ja katulampuista...
 
Juhlan aikana on tapana antaa kuukakkuja, jotka pyöreällä muodollaan symboloivat yhtenäisyyttä. Tosin nykyään kuukakkuja ei anneta vain perheen kesken vaan myös mm. opettajille ja alaisille. Eräs kiinalainen tuttavani pitääkin juhlaa stressaavana: pitää pohtia, mitä kenellekin opettajalle pitäisi antaa. Mm. opettajille annetaan usein "lippuja", joilla he saavat itse noutaa kuukakkunsa kaupasta. Koska aika harva kiinalaisistakaan kuulemma tykkää kuukakuista, lippujen sijaan yhä enemmän annetaan lahjakortteja, joilla lahjan saaja voi ostaa muutakin kuin kuukakkuja.
 
 
Samainen kiinalainen tuttavani kertoi, että jossain Kiinan alueilla on tapana leipoa itse kuukakut ja hän itse piti sitä mukavana tapana. Hän kertoi, että kuujuhlan aikaan hänen perheensä kokoontui leipomaan herkullisia kuukakkuja. Shanghailaistuttuaan tämä tapa on jäänyt.
 
Nykyisin pääosa kakuista on tehdasvalmisteisia. Kuukakut ovat kyllä kauniita, mutta sellaisia jo viime juhlan aikaan maistettuani en yhtään ihmettele, etteivät kiinalaisetkaan niistä pääosin tykkää. Pakkaukset ovat toinen toistaan upeampia, joten jos sellaisen saa, voi maistelun sijaan tyytyä ihailemaan ulkonäköä.
 
Viime vuonna ostin kuljettajallemme ja Ayille kuukakkuja, mutta tänä vuonna hankin toisenlaisen kakun ja toivon sen maistuvan paremmin.
 
Tarkemmin Mid-Autumn Festivaalin taustoista voi lukea vaikka täältä.

2 kommenttia:

  1. Kun tää juttu tuli ulos, mua hymyilytti, koska olin tietenkin itse juuri kirjoittanut aiheesta... Kiinalaiset ja heidän kuukakkujuhlansa... Tulipa luettua wikipediastakin että miten se legenda 'oikeasti' meni...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. KatiC, heh minua naurattaa, kun eivät itsekään tykkää kakuista, joita toisille jakelevat. Nooh, ovatpa ainakin kauniita. Ja taitaa olla niin vanha juhla, että taustatkin hieman vaihtelevat lähteestä riippuen ;)

      Poista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.