Toissa viikonloppuna kävimme Shanghai Museumissa.
Shanghai Museum
中国上海人民大道201弄
No 201, Ren Min Da Dao
Huangpu District
Kokoelma on laaja, joten hyvästä museosta on mielestäni kyse. Meillä erityisesti vanhimmainen on innostunut tutkimaan ja hämmästelemään tuhansiakin vuosia vanhoja esineitä.
Miinuksena voisi sanoa, että esineiden vieressä ei ole minkäänlaisia selityksiä esineistä. Ainoastaan esineen nimi ja ikä. Niinpä kannattaakin vuokrata itselleen audio-opastus.
Englanninkielellä opastus on tuplasti kalliimpi (40 RMB) kuin kiinaksi, mutta kun ottaa huomioon, ettei sisäänpääsy museoon maksa mitään, on rahallinen panostus varsin vähäinen.
Esineiden yhteydessä on numeroita. Tällaisen kohdalle sattuessa numero syötetään "luuriin" ja selostus tulee selkeällä englanninkielellä. Lisäksi eri näyttelysaleista on mahdollista kuunnella yleisesittelyitä. Kaikenkaikkiaan kuunneltavaa on paljon ja museosta saa näin paljon irti.
Kunkin näyttelyhuoneen seinältä on saatavissa myös paperinen yleisesittely ko. huoneen esineistä ja aihealueesta. Myös nämä kannattaa napata matkaan.
Vanhimmaista kiinnostivat erityisesti muinaiset aseet.
Me taas pohdimme miehen kanssa, että kyllä vaan kiinalaiset ovat osanneet vaikka mitä, kun meillä vielä majailtiin luolissa...
Vesiastia |
Kiinalaisia tuotteita haukutaan aina huonosta laadusta.
Näitä esineitä katsoessa viimeistään ymmärtää,
että täällä on pitkät perinteet taidokkaiden esineiden tekemiseksi.
Hieman kovahko tyyny... |
Itse pidän kiinalaisesta kuvataiteesta. Raskaisiin öljyväriteoksiin verrattuna nämä ovat keveitä. Vanhatkin teokset ovat jollain tapaa modernin simppeleitä.
Ottaisin niistä monia mielelläni omalle seinällenikin.
Kiinan rakkaus leimoihin ei ole ihan uusi juttu. Ainakin kun katsoo näitä leimasimia ja sinettejä. Niitä on tehty vaikka kuinka kauan ja kaikista mahdollisista materiaaleista. Kirjoitustaidottomien keskuudessa leimat mm. korvasivat nimikirjoituksen. Ja leimoiksi tehtiin pitkiäkin kirjeitä.
Hei onko tässä Marimekon uutta tuotantoa?
Ei sentään, vaan perinneasu Yunnanin maakunnasta.
Kerroksia museossa on neljä ja kussakin useampi näyttelyhalli.
Eli ihan pikakäynnillä koko museosta ei selviä.
1. kerroksessa ovat pronssiesineet sekä patsaat (erityisesti buddhalaisuuteen liittyviä)
2. kerroksessa on keramiikka-näyttely, joka kuvaa hyvin Kiinan 8000-vuotista keramiikkataiteen historiaa.
3. kerroksessa löytyvät maalaustaiteet, kalligrafia sekä sinetit ja leimat
4. kerroksesta löytyvät Kiinan vähemmistökansojen taidetta esittelevä näyttely, jade-esineet, Ming ja Qing-dynastioiden huonekalut ja rahanäyttely.
En ehkä suosittele kiireiselle Shanghaituristille tätä museota, mutta Kiinan kulttuurista ja taiteesta kiinnostuneelle se on oiva lisä. Ja tietysti meille täällä asuville, jotka helposti unohdamme kiinalaisen uskomattoman taidokkaan esineiden valmistushistorian täällä kaiken feikin ja kopion keskellä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.