Aamulla minä ja isot lapset suuntasimme SCISiin kuljettajamme Marcon kyydillä. Mies sai toimittaa Ayin (kodinhoitaja) virkaa paremman puutteessa ja jäi F:n kanssa kotiin.
Koululaiset talomme aulassa. |
Koulumatka Kangqiaossa sijaitsevalle Lower School kampukselle kesti noin puoli tuntia. Olimme hyvissä ajoin mutta meitä vastassa oli jo koulun suomalaisopettaja. Hän johdatti meidät hakemaan kouluasuja ja lopulta edelleen luokkiin, joissa tunnit olivatkin ehtineet jo alkaa koulupukuja sovitellessa. Alaosa saa olla oma tummansininen, mutta koululta saadaan myös shortsit sekä pitkät housut. Koulun vaaleansininen pikeepaita sen sijaa pitää olla ja sellaisen saa lyhyillä ja pitkillä hioilla. Ostin lisäksi kumpaisellekin pari paitaa lisää -just in case... Koulu tarjoaa vielä neulepaidan, joka on t.sininen ja kamalaa keinokuitua. Ostaa saa lisäksi hupparin. J sai vielä urheilushortsit ja vihreän koulun pelipaidan liikuntatunneille. A ja muut ekaluokkalaiset saavat urheilla peruskouluvaatteilla.
Molemmilla oli todella mukavat opettajat, A:n opettaja aivan erityisesti. Lapset otettiin lämpimästi vastaan ja esiteltiin kavereille. Näytimme myös aikaisemmin mainitsemani laminoidut kortit opettajalle ja niitä varsinkin A on käyttänyt tänään ahkerasti! Sen jälkee minä siirryin oven taakse vakoilemaan tuntia. Ajattelin, että sillä tavalla lapset pääsevät kokeilemaan selviytymistä itse, mutta että olen kuitenkin saapuvilla.
Salaa kuvattua... |
J:lle suuren avun toi suomalainen luokkatoveri, joka on koko päivän auttanut J:a alkuun. On todella ihana huomata, kuinka ystävällisiä toiset lapset ovat. Täytyy sanoa, että Suomen kouluissa harvoin näkee sitä, että vieraat lapset tulevat oma-aloitteisesti tervehtimään jopa minua ja keskustelemaan kanssani. Tätä tapahtui pitkin päivää, kun istuskelin eri puolella koulua tarkkailemassa. Sain myös jutella hiukan ruotsiksi.
Vakoillessani näin, kuinka A otti korttipakkansa ja käveli opettajan luokse näyttämään sitä. Opettaja tuli sen jälkeen neuvomaan A:aa. Silloin vierähti ensimmäinen helpotuksen ja liikutuksen kyynel. Onneksi olin piilossa käytävällä. Minun pieni ekaluokkalaiseni pärjää jo itse ummikkona vieraan kielisten kanssa!
Pari tippaa enemmän vierähti, kun näin kuinka välitunnilla A:n luokkatoverit nappasivat uuden, kielitaidottoman kaverinsa kädestä ja kuljettivat ympäri koulun pihaa.
A sai siis heti uusia, auttavaisia ystäviä. Ja tätä äitiä helpotti. Kovasti kiittelin tyttöjä heidän avustaan ja toinen vastasi, että muistaa kun itse oli uusi, kuinka häntä autettiin. Nyt hän haluaa tehdä saman. Kyse on siis vasta kuusivuotiaista!
Päivä meni yli odotusten. J viihtyi kuin kala vedessä ja A:kin näytti hiukan aamuista vapautuneemmalta. J ilmoitti, että koulu on tämän "loman" kivoin juttu (lapset tosiaan mieltävät tämän lomamatkaksi) ja se on aika paljon, kun ottaa huomioon, että pihallamme on hiekkaranta!
SCISin opetusohjelma pohjaa amerikkalaiseen systeemiin, mutta on muokattu kansainväliseksi. Isommilla lapsilla on IB-opetusohjelma. Olin aluksi hiukan skeptinen systeemistä, mutta näin yhden päivän kokemuksella täytyy sanoa, että olen tyytyväinen kouluvalintaamme. Välillä amerikkalainen imelyys saattaa häiritä, mutta koulussa pienten oppilaiden jatkuva kannustaminen on itse asiassa seikka, josta suomessakin voisi ottaa oppia. Lasten itsetunnolle tämä tekee todella hyvää. Opetusohjelmassa on myös runsaasti projekteja, kuten Science projectit, joihin jenkkisarjoissa on törmätty. Kaikki tämä tekee sen, että lapset tuntuvat nauttivan koulusta. Ja se on tärkeää ottaen huomioon, että koulupäivät ovat pitkiä: klo 8-15.
Laitan tähän hiukan kouluunhakuprosessistamme, sillä sellainen postaustoive esitettiin.
- Kouluprosessi kannattaa aloittaa ajoissa, jotta kaiken tarvittavan ehtii tehdä. Joskus myös suosittuihin kouluihin joutuu jonottamaan, mikä on varmasti tylsää ja epävarmuutta tuova seikka.
- Ennen koulun valintaa kannattaa tutustua Shanghain kansainvälisten koulujen tarjontaan nettisuvujen kautta. Kouluja on runsaasti, joten varmasti löytyy moneen makuun. Tässä muutama esimerkki (Shanghain suomalaisten sivuilta näytä löytyy myös), joissa ainakin on suomalaisia lapsia:
- SCIS. Kampukset sekä Pudongin että Puxin puolella ja Hangzhoussa
- WISS. IB-tutkinto koko koulun ajan. Kampus Puxissa.
- BIS. Brittijärjestelmän mukainen. Kampukset sekä Pudongin että Puxin puolella.
- Dulwich college. Brittijärjestelmän mukainen. Kampus Pudongissa.
- SAS. Amerikkalaisen järjestelmän mukainen. Kampukset sekä Pudongin että Puxin puolella
- YCIS. Yhdistää itää ja länttä, ilmeisen hyvä kiinan opetus. Useampi kampus Pudongin ja Puxin alueella.
- Concordia. Kristillinen, amerikkalainen koulutusohjelma. Pudongissa.
- Seuraavaksi kannattaa miettiä
- Mitä asioita toivoo koululta. Meillä tärkeimmäksi nousi lämmin ilmapiiri eikä suorituskeskeisyys sekä ESOL-ohjelma. Tämän takia kaksi valintaani oli mutu-tuntumalla SCIS ja WISS.
- Sijainti, sijainti, sijainti. Vaikka koulukyydit kulkevat joen yli, lähtökohtana kannattaa pitää, että asunto, työpaikat ja koulu sijaitsevat samalla puolella jokea, kohtuullisen matkan päässä. Koulupäivät kansainvälisissä kouluissa ovat pitkiä ja päälle tulee mahdollisesti ASA (=After School Activity), joten matkoihhin ei saisi tuhlaantua liikaa aikaa.
- Kieliseikat. Osaako lapsi jo englantia vai vaatiiko hän vahvan ESOL/EAL (English as an Additional language) -ohjelman, jonka avulla lapsen kielenkehitystä tuetaan. Joihinkin kouluihin vaaditaan myös kielikoe ja osa kouluista ottaa vain tietyn prosentin EAL/ESOL-oppilaita, jos ollenkaan.
- Toivottu opetussuunnitelma, jenkki, britti, IB...
- Kieliohjelma. Esim SCIS:ssä opetetaan ihan perus-mandariinia.
- Kannattaa valita muutama koulukandidaatti, joihon sopii tapaamiset. Koulujen nettisivuilta löytyy ohjeita campus tourin järjestämiseksi. Kannattaa yrittää päästä käymään lukuvuoden aikana, jolloin on mahdollisuus nähdä peruskouluarkea.
- Sitten täytyykin tehdä valinta, mihin kouluun haetaan. Kyseessä on aina maksullinen prosessi (n. 2000 RMB/haku/lapsi). Joskus komennussopimukseen kirjataan, että perhe saa hakea useampaan kouluun "firman piikkiin".
- Hakukaavakkeet ja -ohjeet löytyvät hyvin koulujen sivuilta ja ne pystyy lähettämään sähköpostin liitteenä. SCIS:ssä hakemukseen täytyy olla seuraavat paperit.
- Hakemuslomake (9-sivuinen, jossa kysellään mm. henkilötiedot, terveystiedot, koulumenestys jne.)
- Syntymätodistuksen kopio. Meillä tähän käy maistraatista saatava virkatodistus, jossa näkyy lapsen tiedot ja vahhempien tiedot.
- Vanhempien ja lapsen passien kopiot. Alkuperäiset esitetään ilmoittatumisen yhteydessä.
- Kopio viisumista tai oleskeluluvasta. Alkuperäiset esitetään ilmoittautumisen yhteydessä. Meillä tosin ei hakemukseen voitu näitä liittää, kun niitä ei ollut vielä. Tämä on varmasti tavallista ja koululle sopi hyvin, että toimitamme nämä ilmoittautumisen yhteydessä.
- Viralliset kouluraportit kahden vuoden ajalta englanniksi tai virallisesti englanniksi käännettynä. Me liitimme tähän suosituskirjeen eskari- ja kouluopettajilta ja käänsimme ne itse englanniksi. Rehtori leimasi ja allekirjoitti käännöksen. Tämä sopi SCIS:lle. kannattaa kuitenkin tarkistaa valitsemastaan koulusta tilanne. J:ltä lisäksi teimme vastaavasti eka- ja tokaluokan todistuksille. Vanhemmille koululaisille tarvitaan näitä enemmänkin. Ja koulukohtaisia eroja tarvittavista todistuksista on.
- Passikuvat x2. Nämä menivät sähköisesti, joten alkuperäiset toimitettiin ilmoittautumisen yhteydessä
- Rokotustodistukset. Ainakin Diacorilta saa virallisen kansainvälisen rokotuskortin, johon voidaan kirjata myös aikaisemmat neuvolasta saadut rokotteet.
- Jotta hakemus käsitellään, täytyy Application fee olla maksettuna. Yleensä tämän voi tehdä ulkomailta käsin dollareilla tai euroilla (koulusta riippuen) tai paikallisesti myös RMB:llä. Maksusta kannattaa pyytää kuitti ja toimittaa se Admissions-officeen hakemuksen yhteydessä.
- Hakemuken käsittely kestää n. parisen viikkoa ja sitten tulee ilmoitus hyväksymisestä. Sen jälkeen paikka varmistetaan maksamalla varsinainen lukukausimaksu. Suoritus vahvistetaan hakijalle, minkä jälkeen (3 pv:n kuluttua SCIS:ssä) oppilas voi aloittaa koulun. Tämän maksun suorituksessa pätee samat seikat kuin Application feen kohdalla.
- Maksut vaihtelevat kouluittan ja niitäkin kannattaa selvitellä valintaa tehdessä, jos maksajalla on näille rajoja:
- Lukuvuosimaksu on n. 200 000 RMB/lapsi, hiukan yli tai alle. Joillain kouluilla on mahdollisuus sisarusaleen, jos kouluun hakee 2-3 sisarusta. SCISiin alennus tulee vasta kolmen sisaruksen kohdalla. Maksu SCISissä 170 000 RMB/alakoululainen lapsi/vuosi
- Applicatin fee, kuten edellä mainitsin, n. 2000 RMB
- ESOL/EAL-maksu niille, jotka tätä tukea saavat. SCIS:ssä kertaluonteinen 7500 RMB/lapsi/, mutta esim WISS:ssä ei muistaakseni tätä maksua tule.
- Capital fee tmv. rahoittamaan koulua, SCIS:ssä kertaluonteinen 15 000 RMB/lapsi. Kaikilla kouluilla ei tällaista maksua ole.
- IB-kielimaksu, jos testikieli muu kuin englanti tai mandariini, SCIS:ssä 7500/lapsi/vuosi 11. ja 12. vuosikurssilla. Ei koske vielä meidän lapsia.
- Koulukuljetusmaksu. SCISissä kuljetus kuuluu muistaakseni lukuvuosimaksuun, Dulwichissa se on 11000 RMB/vuosi/lapsi
- Koulupukumaksu. SCISissä kertasetti kuuluu hintaan. 4 lisäpaidasta maksoin 260 RMB. Dulwichissa laskutetaan 800 RMB/lapsi/vuosi.
- Ruokailumaksu. SCISissä ruokakailu kuuluu hintaan, välipala tuodaan kotoa. WISSissä välipalakin kuuluu hintaan. BISissä lounas maksaa 25-27 RMB/ateria.
- ASA-maksut. WISSissä after school activity kuuluu lukukausimaksuun, SCIS:ssä maksetaan 500 RMB/ 5 kerran kurssi.
Tässä lyhyt oppimäärä koulubyrokratiaan. Kannattaa itse varmistaa kaikki tiedot, sillä ne saattavat muuttua tai tässä voi olla virheitä. Kiinan viranomaiset valvovat kansainvälisiä kouluja ja asettavat ehtoja, kuten sisäänpääsy vain ulkomaisen passin haltijalle. Sekin antaa oman lisänsä tähän prosessiin.
PÄIVITYS: Katsokaahan tuosta alta kommenteista kun Koti koivujen katveessa on kertoillut tietoutta hiukan WISS:stä.
Hei,
VastaaPoistaHyödyllinen postaus!
Kirjoittelen WISSistä sen mitä tiedän tähän mennessä:
Rahaliikenne on meillä mennyt suoraan työnantajan kautta, enkä edes ole aivan varma mitä maksuja lopulta on peritty, joten siitä en osaa WISSn osalta sanoa muuta kuin:
- Hakemusmaksu on 2 000 RMB / lapsi.
- Hyväksymisen jälkeen maksettava "enrollment deposit" 10 000 RMB / lapsi. Tämän merkitystä en tiedä tarkemmin.
- Lukuvuosimaksu on luokilla 1-5 n. 180 000 RMB
- Koulukuljetus: 11.000 RMB /lukuvuosi
- Koulupuvut: Uusille oppilaille 1 perussetti (=shortsit/hame ja pikee-paita) / oppilas ilmainen. Ostin jokaiselle lapselle lisäksi
2 x shortsit/hame
2 x pikeepaita
2 x liikuntatunneilla pakollinen T-paita
1 x liikuntatunnilla pakolliset shortsit
1 x lippikset
Satsi maksoi yhteensä 1 475 RMB.
Talveksi on eri vaatteet ja ne hankitaan myöhemmin.
- EAL sisältyy maksuun
- Lounas ja välipala sisältyvät maksuun.
- Aktiviteetit 2 x viikossa sisältyvät maksuun.
Hakemusprosessi, samoin kuin vaatimukset on mielestäni kuvattu esim. WISS:n sivuilla melko paljon työläämmiksi ja vaatimukset kovemmiksi kuin mitä todellisuus on. Ehkä ylemmillä luokilla pääsyvaatimukset ovat kovemmat.
Jonottamisesta meille sanottiin suoraan, että perhe josta on kouluun tulossa useampi lapsi ohittaa yhden lapsen jonotuslistalla. Business is business.
Kiitos Marita! Laitoin tuohon postaukseni loppuun vielä huomion tästä sinun kommentistasi, jottei vaan jää huomaamatta.
PoistaTuo enrollment deposit on muistaakseni sellainen varausmaksu, jos koko lukuvuosimaksua ei makseta heti. Sitä ei palauteta, mutta se hyvitetään lukuvuosimaksussa. Se ikään kuin varaa paikan lapselle.
Tuli kummitädillekkin tippa linssiin, kun luin A:n ja J:n koulunaloituksesta <3
VastaaPoistaNiin, kyllä oli lasten takia itse pidäteltävä suuret purkaukset vaikka vaikeaa tuo pidättely oli. Olisivat raukat vielä hätääntyneet...
PoistaVoi kuinka ihanaa, että J ja A ovat heti sopeutuneet ja saaneet kavereita koulussa. Kyllä varmaankin oli liikuttavaa seurata heidän koulun alkua.
VastaaPoista