perjantai 31. elokuuta 2012

Wen Ayi

Meillä on Ayi. Hänen nimensä on Wen Ayi ja hän tulee meille maanantaina. Nyt aluksi hän tulee 5 h päivässä, arkipäivisin. Hän aloittaa aina yhdeltä ja tulee tekemään siivousta, pyykkäystä, silitystä ja ruuanlaittoa sekä toisinaan leikittää F:ää, kun itse teen töitä tässä vieressä.
 
Olen hirvittävän helpottunut, että saan apua. Monilta muita suomalaisilta ja muunkinmaalaisilta expateilta olen kuullut saman: kotimaassa arjen pyörittäminen ei ole mitään verrattuna sen pyörittämiseen Kiinassa ja kokopäiväinen Ayi ei ole ollenkaan huono idea. Täällä kaikki on länsimaalaiselle selkeästi vaikeampaa jo ihan kieliteknisistä syistä. Ruokakaupassa kestää 2-3 h, kun yrität etsiä sopivia aineita, kukaan ei osaa englantia ja purnukoiden kyljet on täynnä kiinalaisia merkkejä. Asunnot ovat usein myös isoja, meilläkin neliöitä on 315. Täällä on enemmän pölyä ja siivota pitää useammin.
 
Ayi on kiinaa ja tarkoittaa tätiä. Ihan sitä sukulaistätiä, mutta yksilapsisessa Kiinassa sana on saanut uuden merkityksen. Myös keskituloisilla ja rikkailla kiinalaisilla on oma Ayi. Isommilla perhekunnilla saattaa olla monta ayi:ta: yksi lastenvahti-ayi, toinen siivoamista varten ja kolmas ruuanlaittoon. Minä halusin kaikki samaan pakettiin.
 
Ayin palkka on kuulopuheiden mukaan n. 20-35 RMB/h eli ei kovin paljoa. Yleensä on tapana antaa Ayille kiinalaiset lomat palkallisina sekä maksaa palkkaa oman loman ajan. Jotkut tosin ottavat Ayinsa lomamatkoillekin mukaan. Ns. 13. kk:n palkka on myös tapana maksaa eli uudenvuoden bonus. Itse aion hankkia Ayille myös vakuutuksen, joka korvaa Ayin terveydenhuollon, jos hän loukkaa itsensä työskennellessään meillä. Se maksaa vain 50 RMB/v.
 
Tavallista on, että hyvät Ayit siirtyvät perheestä toiseen suositusten kautta. Se lieneekin paras tapa saada hyvä Ayi. Expat-sivustoilla -etenkin Shanghai mamasin sivuilla- on palsta, jossa lähtijät etsivät hyville Ayille uusia perheitä. On myös lukuisa joukko välitysfirmoja, joiden palkkiot ovat kirjavat. Meidän Ayi tulee CCShanghai-firman kautta. He toivat tänään kolme kandidaattia haastateltavaksi. Välitys maksaa 40% Ayin ensimmäisen kuukauden palkasta. Sillä saa myös vaihtaa Ayin, jos ei ole häneen tyytyväinen. Liikkeellä on myös paljon huonoja firmoja. Shanghai Mamas pitää yllä jäsenistölle Ayi Black listia, jolle jäsenet voivat ilmoittaa huonoista kokemuksista. Kannattaa tarkastaa, ettei oma ehdokas ole listalla. Minulle tarjottiin yhtä listalla olevaa Ayita. Huonoja kokemuksia on kamalasti ja usein Ayita joutuu vaihtamaan. Tämä on hiukan jännittänyt minua. Ja tietysti sitä joutuu oppimaan elämään siten, että toinen ihminen häärii koko ajan paikalla. On paljon jopa live-in ayi:ta, jotka asuvat perheen kanssa. Joka talossa onkin Ayin huone ja vessa sekä suihku. Usein pienet kopperot. Meillä Ayin huone toimittaa varaston virkaa. Joskus Ayilla on Shanghaikodissaan niin huonot fasiliteetit, että he haluavat pestä pyykkinsä työantajan kotona. Wen ei tarvitse tätä, mikä on minusta kiva. 
 
Wen Ayilla oli pitkä työkokemus. Näistä 5 vuotta hän oli saman perheen palveluksessa ja hänellä oli erinomaiset suositukset. Työsuhde loppui perheen palatessa kotimaahan. Nykyinen perhe taas joutui vähentämään hänen tuntejaan työnmenetyksen vuoksi ja siksi hän oli lisätyöntarpeessa.
 
Ayin omat perheet saattavat asua kaukana maaseudulla, joten on ymmärrettävää, että he haluavat päästä lomilla tapaamaan lapsiaan. Toisaalta he ovat usein valmiita tekemään pitkääkin päivää, kun täällä Shanghaissa ei ole perhettä odottamassa.
 
Tänään on ollut tosi aurinkoinen päivä. Lähdin aamulla mentorini opastamalle kauppakierrokselle. Tein pahan arviointivirheen (suuntavaistoni!) ja päädyin compundillamme täysin väärään paikkaan. Käveltyäni 15-20 min ohitin uudestaan oman talomme... No onneksi aamulla oli vielä mukava ilma kävellä, ei tukahduttavan kuuma. Ja sain töppäysreissullani loistopalveluakin: Compoundimme koostuu kahdesta alueesta, joiden välissä kulkee tie. Virheellisellä reitilläni ylitin tuon tien, joka on vilkasliikenteinen. Compoundimme portinvartija tuli pysäyttämään minulle liikenteen ja saattoi minut vaunuineni tien yli. Tuli melkein kuninkaallinen olo! Lopulta pääsin Yanlord Gardenille treffipaikalle ja pääsimme ostoksille. Tänään oli vuorossa ruuan hankinta -neuvontaa. Sain paljon hyviä vinkkejä, tukun käyntikortteja moniin palveluihin ja mukavaa seuraa. Oli oikein kiva aamupäivä. Kiitos Yanlordin "naapurille"!
 
Iltapäivällä koululle matkatessamme juutuimme ruuhkaan, sillä tiellä oli kaksi onnettomuutta. Myöhästyin hiukan hausta, mutta lapset odottelivat suomalaisen opettajan kanssa. Koulupäivä oli taas sujunut hyvin ja A jo sanoi, että Kiinassa on kivempi asua kuin Suomessa. Tosin tätä kysyessäni olimme hiekkarannalla uimassa...liekö se vastaukseen vaikuttanut...
 
Alkuilta vietettiin naapurien kanssa "rannalla". Altaassa on muuten oikeita aaltojakin! Olipa taas mukavaa seuraa. Ja nyt illalla tein lasagnea ja siitähän tuli ihan oikean makuista. Jee! Nyt ajattelin mennä rentoutumaan poreammeeseen. Laitan kynttilät päälle ja ihailen Huangpu-joella lipuvia laivoja kylpyhuoneen suuresta ikkunasta. Olen sen ansainnut!

1 kommentti:

  1. Kuulostaa tosi erikoiselta/erilaiselta elämä Kiinassa. Ihan kiinalaista hommaa. Ihanaa että sait Ayin/tädin auttamaan . Valtava asunto teillä. Nyt hommat alkaa pikkuhiljaa luistamaan, hienoa Mia. Haleja täältä kaukaa. voikiaa hyvin ja haleja kaikille.

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.