torstai 23. elokuuta 2012

Kiinalaista byrokratiaa

Laitan nyt hiukan byrokratiasta, joka tulee hoitaa ennen Shanghaihin/Kiinaan saapumista. Näissä on varmasti eroja riippuen siitä, mikä tarkoitus asumisella on. Meillä tilanne on se, että mies menee komennussopimuksella Suomalaisen yrityksen lähettämänä ja työskentelee Suomalaisen yrityksen Representative officessa. Alla olevaa tavaamalla huomaa ehkä pian, että jonkinlainen relokaatiota hoitava henkilöstöihminen on tarpeen. Meillä asiaa hoitavat Kiinan pään HR manager ja Suomen päässä sihteerit.

 
 
Representative licence
Tämä haetaan Shanghai administrative bureau of industry and commercesta ja hakemus koskee ainoastaan työskentelemään menevää. Työntekijän pitää kuvauttaa itsensä tätä varten.
  • Sitä varten tehdään ensin online hakemus yhden representativen lisäämiseksi Rep officeen. Sen saaminen kestää noin viikon. Tällä hakemuksella saa ilmeisesti ajan seuraavan kohdan suorittamiseksi.
  • Tämän vaiheen jälkeen toimitetaan on-site application yhden representativen lisäämiseksi. Taas kuluu noin viikko, minkä jälkeen komennukselle lähtijän Representative Licence on valmis. Tästä todistuksena tulee hakijalle "Vihreä passi".
  •  
 
Confirmation of invitation letter
Tämä haetaan Shanghai foreign affairs officesta ja se vaatii tuon em. reprecentative licencen.
Tätä varten tarvitaan mm Invitation letter for confirmation of invitation letter... sekä todisteita työntekijän pätevyydestä, kuten tutkintotodistus jne.
  • Online account opening Rep officea varten Shanghain Foreign affairs officen "kutsukirje-systeemiin". Tämä vaihe kestää noin viikon
  • Online application for invitation letter työntekijän z-viisumia varten. Tämä vaihe kestää noin viikon.
  • Confirmation of  Invitation letter työntekijän Z-viisumia varten valmistuu ja taas on kulunut noin viikon
Tässä vaiheessa Representative licence ja Confirmation of invitation letter lähetetään Suomeen hakijalle.
 
Registration account card
Tämä haetaan Shanghai Expat Employment centeristä ja se haetaan firmaa varten, jos tarpeen. Meidän tapauksessamme mieheni oli ensimmäinen komennukselle lähtijä. Tämä homma kestää noin viikon.
 
Z-viisumi hakemus koko perheelle
  • Ensin käydään terveystarkastuksessa Suomessa.  Tässä yhteydessä täytetään terveystarkastuslomake kustakin henkilöstä erikseen. Ohjeet siitä, kuinka tarkkaan tämä tulee suorittaa ja kenelle kaikille se tulee suorittaa, vaihtelevat. Meille suurlähetystö neuvoi tekemään tarkastuksen koko jengille (sis. labrat, rtg, lääkärintarkastus). Lomakkeessa tulee olla paljon leimoja... mm. kuvan päälle tarvitaan leima todistamaan, ettemme huijaa vaihtamalla kuvaa...
  • Terveystarkastuspapereille haetaan notarisaatio maistraatista, mikäli tarkastusta ei ole tehty julkisessa terveydenhuollossa (mikä kaikkine testeineen olisi silkka mahdottomuus). Tähän on hyvä varata pari työpäivää. Näillä eväillä on mahdollista välttää Kiinalainen tarkka terveystarkastus, mutta meidän osalta tämä jää nähtäväksi.
  • Sekä terveystarkastusta että itse viisumihakemusta varten tarvitaan kaikista passikuvat.
  • Maistraatista haetaan englanninkieliset virkatodistukset, jolla todistetaan perhesidokset. Muistakaa pyytää myös leimat englanniksi. Jos perheessä on koululaisia, myös kouluilmoittautumiseen tarvitaan tätä, niinpä me otimme todistukset koko perheelle.
  • Täytetään varsinainen Z-viisumihakemus.
  • Toimitetaan suurlähetystään kaikki em. lomakkeet, alkuperäiset rtg-kuvat, valokuvat ja passit.
  • Z-viisumit tulivat meille vajaassa viikossa.
Tässä vaiheessa on hyvä varmistua, että on varattuna aika Shanghain health checkiin. Aika varataan Shanghai international travel and health institutesta. Jos suomalainen tarkastus on tehty oikein (mitä se sitten lieneekään), Kiinan päässä tarkastus on paperihommaa. Jos ei ole tehty oikein, käydään Kiinassa valtaisa terveystarkastus ultraäänineen ja röntgenineen. Palaan asiaan, kun tiedän, kuinka meidän käy.
 
Sitten suunnataankin kohti Kiinaa, jossa täytyy tehdä seuraavat asiat:
  • Rekisteröidytään poliisilaitokselle 24 h:n kuluessa. Tämän hoitaa autonkuljettajamme.
  • Em. terveystarkastus suoriteaan mahd. pian, sillä oleskeluluvan hakuun ei ole kuin 30 pv aikaa.
  • Haetaan työlupaa työskentelevälle henkilölle
  • Haetaan oleskelulupaa koko perheelle. Koko perheen täytyy olla paikalla.
Tässä pieni oppimäärä Kiinalaiseen byrokratiaan. Ja huomioikaa, että tässä saattaa olla virheitä, joten HR manageri on ihan must näitä hoitamaan. Meillä homma on toiminut hänen huomassaan erinomaisesti.
 
 

2 kommenttia:

  1. Moi,

    Kirjoitin muuten tästä itsekin postauksen, mutta en saanut sitä jäsenneltyä näin hyvin enkä koskaan julkaissut sitä :) Ehkä kuvaa sitä, miten monimutkaista kaikki on. Meillä onneksi miehen firma hoiti kaikki nuo Kiinan pään asiat, meille jäi terveystarkastus ja muu paperisota jossa oli ihan kylliksi, koska vaatimukset muuttuvat koko ajan ja kukaan ei pysty laatimaan kunnollista ohjetta miten pitää toimia.

    Valitettavasti muuten kuulin eilen, että Kiinan terveystarkastus on se The tarkastus ja suomalaisella ei oikeastaan ole mitään merkitystä vaikka olisi kuinka leimat paperissa ja tehty miten vaan. Menemme sinne ensi tiistaina, saapi nähdä...Yhdellä tapaamallani naisella, hyvin miellyttävän näköisellä vieläpä, oli kuulemma epämuodostunut nenä :) Ja kuulemma aina ja kaikilla länsimalaisilla on fat, fat, fat siellä ja täällä, ulkona ja sisällä. Ja kuulemma itse oleskeluluvan kanssa tarkastuksella ei lopulta ole oikein mitään tekemistä ellei jotain tosi vakavaa löydy, se vaan pitää tehdä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei tämäkään nyt niin selkeästi ole esitelty... Meillä tuo Kiinan pään HR-manageri teki tosin kaikesta tästä hienon prosessikaavion, joten sen avulla näitä tähän syöttelin. Siis todella ihan länsimaisenoloisen prosessikaavion! Ja vielä todella selkeän ottaen huomioon asian monimutkaisuuden.
      Meillä tuo terveystarkastus on varattuna myös ensi tiistaille! Klo 8 siellä pitäisi olla. Onkohan sama paikka, jonne tekin olette menossa?
      Tuo kiinalainen HR-manageri oli kuulemma täysin varma, että tarkastus on vaan paperihommaa... itse olen hyvin skeptinen ja olen varma, että taas syynätään. Lapsia en missään nimessä anna röntgata uudestaan! No, saas nähdä, kuinka käy.

      Poista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.