tiistai 15. tammikuuta 2013

Fields

Täällä Kiinassa ruoka puhuttaa jatkuvasti expatien keskuudessa ja uudelta tulijalta otetaan luulot pois ensi metreillä kauhutarinoilla monipäisistä porsaista ja viemäreistä kerättävästä ruokaöljystä (osa totta, osa urbaania legendaa). Ja jatkuvasti törmää listoihin siitä, mitä mistäkin kaupasta pitää,  saa tai ei saa ostaa. Sit mie en saa ostaa tota, enkä saa ostaa tuota, enkä tota... (Vintiöitä lainatakseni)

(Kuvat tämän päivän Fields-ostoksia)
 

Rosmariinin tuoksu on huumaava. Se päätyy viikonloppuna uunijuureksiin.

 
Ja onhan täällä ruokaskandaaleja, eikä ruuan puhtaus ole mitään sellaista, mihin Suomessa on totuttu. Vaan kun pyhä henki ei riitä ravitsemaan viisihenkistä perhettä,  on täälläkin pakko syödä. Kiinalainenkin väestönosa täällä näyttää kuitenkin elävän - vieläpä varsin sankoin joukoin, joten uskon, että mekin voimme selvitä täällä pari vuotta.


Timjami niin ikään saa maustaa uunijuureksia.
  
Olen ottanut asenteekseni, että vaikutan ostopäätöksilläni ruuan laatuun silloin, kun se kohtuudella onnistuu. En kuitenkaan aio itkeä syödessäni kanaa, joka ei ole saanut orgaanisesti tuotetun leimaa kylkeensä. Varsinkin, kun se leima ei välttämättä ole tae mistään, eikä sen saamiseksi liene yleiskansallisia ohjeita.
 
Parsat eivät juuri nyt ole parhaimmillaan, mutta syömäkelpoisia hyvinkin.
 
Ruokaa siis ostetaan wetmarketeista, Carrefourista, CitySuperista, Pinesista, lähikaupoista, ravintoloista... ja netistä.
 
Täällä Kiinassa on todella helppoa ostaa netistä mitä vaan ja se kuljetetaan jopa saman päivän aikana kotiovellesi maksutta tai minimaalista korvausta vastaan. Tätä tulen varmasti Suomessa kaipaamaan!
 
Kiinalaiset ovat varsin tarkkoja vihannesten laadusta. Siinä missä suomalainen salaa hiukan kokeilee avocadon päätä samalla tarkkaillen, ettei kukaan näe, kiinalainen puristelee rypäleen mehuksi surutta espanjalaisen viinintallaajan jäädessä kakkoseksi. Nämä moneen kertaan kokeillut hedelmät eivät useinkaan varsinaisesti houkuta ostamaan. Netissä, kun ei pääse painelemaan omenoita lommoille, houkuttaa ostaminen sieltä - varsinkin kun kuvat vihanneksista on otettu suotuisassa valossa ammattikuvaajan toimesta.
 
Vihanneksia tai lihaa tilatessani netistä käytän Fieldsiä (http://www.fieldschina.com/). Eilen teimme yhdessä nettiostokset ayin kanssa. Tänään lähetyksen tullessa, ayimme teki tiukan arvion kullekin tuotteelle.
 
Myönnettäköön, että minun koriini vihannes pääsee paljon höllemmän seulan läpi verrattuna ayimme seulaan. Liekö suomalaista vaatimattomuutta? Ayi jättää tiskille kaikki vihannekset, joissa on pienikin epäilyttävä pilkku tai aavistus nuutuneisuudesta. Hän kiikuttaakin kotiimme toinen toistaan parempia vihanneksia, joiden takia hän on käynyt useammassa kaupassa tai wetmarketissa.
 
 

Fieldsin tuotteet eivät täysin vakuuttaneet Ayitamme:
 
Bok Choy: Bu Hao = Ei hyvä. Liian nahistuneet lehdet. Ostaa kuulemma ensi kerralla itse.
 

Kukkakaali sai saman tuomion: siinä oli pilkkuja, eikä olisi läpäissyt seulaa lähimainkaan... Ayi kielsi kukkakaalinkin oston Fieldsistä.
 
Huomaa epäilyttävä pilkku kukkakaalin keskellä
 
Sen sijaan mansikat ja kurkut sekä perunat olivat Hen hao = Erittäin hyvä. Ja taivas, että mansikat olivatkin makeita, vaikka niiden suureellinen koko pistikin epäilemään geenimanipulointia.
 
 
Fieldissäkin laatu siis vaihtelee. Jos laatu on huonoa, voi sinne toki valittaa. Vaikka pilkullinen kukkakaalini olisi ehkä jäänyt minunkin laadunvalvonnassani kiinni, annoin tilauksen mennä kuitenkin läpi. Sitä paitsi se maistui tänään illallisella ihan hyvältä - täplistään huolimatta.
 
Fieldsistä saa vihannesten lisäksi paljon muutakin. Ostokset klikataan rekisteröitymisen jälkeen selkeiltä englanninkielisiltä sivuilta ostoskoriin. Sitten valitaan toimitusaika ja maksutapa. Minä maksan tilauksen käteisellä, kun se saapuu kotiini. Kerrassaan kätevää ja helppoa!

Ja tänäänkin Ayi teki hyvää lounasta tuoreista vihanneksista. Nuo pyörylät ovat jotain riisistä tehtyjä juttuja, joiden suomen- tai englanninkielisestä nimestä minulla ei ole hajuakaan. Ayin  käännössovelluksen avulla kännykän ruudulle ilmestyivät sanat gluteiini prosessoitu riisi. Jos joku sattuu tietämään sana- ja kuvavihjeideni avulla nimen näille, kertokaa ihmeessä minulle!
 
 

8 kommenttia:

  1. Taas saatte nauttia Ayj:n herkullisista aterioista. Ja kaiken lisäksi kaikki valmiina eteesi katettuna, ihanaa .
    Toivottavasti kaikki olette jo terveitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sisi, tämä on kyllä täällä elämisen hyvä puoli :)
      Ja terveitä ollaan.

      Poista
  2. Ei tarvitse Mia kaivata netistä tilattuja kotiin tuotuja ruokia, kun Suomeen palaat. Hyvin täälläkin näyttää se toimivan. Tilasimme joululoman jälkeen tyhjät kaapit pullolleen ruokaa seuraavaksi aamuksi ja tulivat ajallaan ja ihan hyviä tuotteita olivat. Kuljetus maksoi 7 euroa, joten ei paha hinta vähintään tunnin kauppareissusta! Terkkuja ja paranemisia teille! T:Jonna

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jonna, no hyvä tietää, että Suomessakin toimii. Ehkä sitä aletaan Suomessakin käyttää enemmän. Täällä Shanghaissa kaiken saa kotiin toimitettuna ja usein ilmaiseksi. Saa hedelmät lähikaupasta, vaatteet räätäliltä ja ravintlaannokset. Ikea kuljettaa samanpäivän aikana kamat kotiin minimaalista korvausta vastaan. Huonekalut yms tuodaan aina ilmaiseksi kotiin. Minusta se on ihanaa, kun se (edes) täällä toimii hyvin :)

      Poista
  3. Tosiaan, pk-seudulla toimii Alepa kauppakassi, jonka kautta hoituu midän perheen ostokset vähintään kerran viikossa :) Shanghaissa ostokset hoitui Fieldsin tai Helekangin kautta. Kotiinkuljetuspalvelut on kyllä nopeampia siellä kuin täällä. Ja tottahan sitä kaipaa Sherpaa ja mäkkärin kotiinkuljetusta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tarja, Kiinakomennuksen jälkeen tulee minustakin varmaan Alepan kanta-asiakas ;) Suomessahan on se gastronautti, joka toimittaa myös ravintoloista ruokaa. Nyt se ei enää ymmärtääkseni vaan toimi pk-seudulla? Turussa kai kuitenkin... Se on kai lähin korvike Sherpalle. Joskin Sherpan kuljetusmaksut ovat melkoisen paljon pienemmät. Helekangin sivuilla vierailin kertaalleen, mutten ole sieltä tilannut. Täytynee kokeilla sekin.
      Lumisia talvipäiviä sinne koti-Suomeen :)

      Poista
  4. Tervetuloa takaisin! Me taas kolmannessa Fields -tilauksessame saimme tosi huonot perunat, niitä tuntuu olevan hankalaa saada mistään :( Lehtivihannekset (meillä basilika) oli kanssa Fieldsistä surkeat, mutta Carresta aina vielä huonommat...) Lunchia pikaisesti? Tulkaa F:n kanssa Puxiin, meillä on uusia suomalaisia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Marita, kiitos :)
      Meidän hyvät yrtit ja perunat Fieldistä olivat siis vain hyvää tuuria... Ilman muuta lounaalle mennään ja Puxiinkin tullaan F:n kanssa kyllä. Ollaanpa yhteyksissä :)

      Poista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.