tiistai 22. tammikuuta 2013

Susimarjoja ja ilmansaasteita

Vatsatauti pyyhkäisi lopulta koko perheen läpi. Oksua, ripsaa, kuumetta, kovaa jäsensärkyä... Kun yhtä aikaa lapsen lisäksi sairastaa perheen molemmat vanhemmat, on olo aika avuton. Etenkin täällä tukiverkoston ulottumattomissa.
 
Onhan se huippua, että nykyaikana on skypet ja muut, mutta eivät ne - varsinkaan tällaisessa tilanteessa- korvaa läheisiä tukijoukkoja. Toki tännekin on syntynyt tukijoukkoja ystävistä, mutta ketään heistä ei kuitenkaan voi vatsatautitaloon kutsua auttamaan. Ihanat rouvat rapustamme, japanilainen ja espanjalainen ystävättäreni, toki lupautuvat auttamaan vaikkapa ruokaostoksissa.
 
Mutta, mutta... Ayimme pysyi terveenä! Niinpä tänään, kun hän kantoi lounaalla eteemme makeaa keittoa, jossa oli joitain marjoja, jotka kuulemma auttavat immuniteettiin, söimme ne kahden vielä oireilevan lapsen kanssa mukisematta.
 
 
 
Kysyin, mitä marjoja keitossa on. Käännösohjelman avulla Ayi vastasi, että kiinalaisia susimarjoja. Vanhin kysyi huolestuneena, että eihän kyseessä vain ole sudenmarja. Vakuutin, että ei varmasti ole samalla ihaillen yhdeksänvuotiaan luonnontieteiden tuntemusta.
 
 
Googlaamalla wolf berries ilmaantuikin tietoutta Goji-marjoista. Vaikka Suomessa Goji-marjat ovatkin olleet viime vuosina trendikästä superfoodia, itse en ole niitä ostanut, kun omat superfoodit saa mustikan muodossa tuoreena metsästä ja vieläpä ilmaiseksi. Ei tarvitse lennättää Kiinasta jauheita. No, nytpä päästiin näitäkin maistelemaan.
 
Vatsataudista johtuen viimepäivät ovat menneet totaalisesti sisätiloissa. Tosin olisivat ne menneet muutenkin. Juuri nyt Shanghaissa on ollut huono ilmanlaatu.
 
Ilmanlaadun havaitsee ihan silmilläkin. Itse tapaan katsoa olohuoneen ikkunasta. Jos Kiinapaviljonki näkyy punaisena, on oikein hyvä ilmanlaatu. Jos paviljongin muoto näkyy mutta väri ei, on kohtuullinen ilmanlaatu. Kun Nan Pu -silta alkaa näkyä huonosti, on jo huono ilmanlaatu ja kun se häviää näkyvistä kokonaan on ilmanlaatuindeksi Hazardous.
 
Tänään otettu kuva. Silmillä näkyy häivähdys sillasta, jota kuvasta on vaikea erottaa.
AQI:n perusteella kiikutaan Unhealthyn ja Very Unhealthyn rajalla. 
 
Vertailuksi löysin nyt vain iltakuvan, jossa silta näkyy hyvin.
 
Kiinan viralliset mittaustulokset näkee nykyään täältä. Kyseessä on melko hiljan tullut parannus, sillä ennen tulokset näkyivät täällä. Ero näissä on se, että vanhat sivustot näyttivät ilmanlaatuindeksiä PM10-hiukkasille. PM2.5 hiukkasia pidetään kuitenkin terveyden kannalta tärkeämpinä tarkkailtavina, sillä pienet hiukkaset läpäisevät helposti ihmisen suojaavat kerrokset ja saattavat näin päätyä keuhkoihin ja jopa verenkiertoon asti aiheuttaen helpommin terveyshaittoja. Lisäksi vanhoilla sivuilla tilanne kerrottiin vain kuluneen päivän osalta. Eli, tänään sinun olisi kannattanut pysyä sisällä... Nyt tietoa tulee tunnin välein, mikä auttaa suunnittelemaan päiväohjelmaa. PM2.5-arvojen lisäksi uusilla sivuilla näkyy muitakin ilmanlaatuun vaikuttavia parametreja.
 
On täällä toki tunnin välein ennenkin seurattu ilmanlaatua, nimittäin USA:n lähetystön mittaamana täältä. Sen ongelmana on vaan se, että heillä on vain yksi mittauspiste ja heidän indeksinsä laskemiseen käytetään hyvin niukkaa määrää mittausparametreja. Ennen Kiinan omien ilmanlaatusivujen uudistusta nämä ovat vaan olleet aistinvaraisen havainnoinnin lisäksi parhaat käytettävissä olevat.
 
Otin huvikseni esille Helsingin Mannerheimintien pienhiukkasmittaukset (PM2.5) vuodelta 2011 (täältä) ...joo sisällä oleilu on tylsää...
Varsinkin talviaikaan PM2.5-hiukkasmäärät pysyvät usein alle 15 µg/m3, jolloin US Consulaten antama AQI olisi alle 50 eli ilmanlaatu hyvä. Ja pääosin tunnutaan pysyvän alle 35 µg/m3 tai jopa alle 25 µg/m3. Silloin vastaavat AQI-lukemat olisivat n. 100 ja 80 (ilmanlaatu sanallisesti tyydyttävä). Yksi hetkellinen tunnin mittausarvo helmikuussa oli 75 µg/m3 (AQI n. 177 = Unhealthy), mutta tällöin viereisten tuntien mittaukset olivat alle 5 µg/m3. Vuoden korkein mittausarvo oli kesäkuussa 85 µg/m3 tunnin ajan (AQI n. 160 = Unhealthy).
 
AQI ja µg/m3 eivät ole lineaarisessa suhteessa toisiinsa (tai ne ovat oikeastaan pätkittäin lineaarisessa suhteessa ja luokkien välissä tapahtuu "siirtymä"). Ja United States Environmental Protection Agency:n (EPA) suosituksen mukaan indeksi tulisi laskea viidestä eri parametristä, ei pelkästään PM2.5-hiukkasista.
 
Tässä vielä AQI-rajat vertailun vuoksi (löytyvät myös yllä antamastani US Consulaten linkistä)
0-50 = Good
51-100 = Moderate
101-150 = Unhealthy for Sensitive Groups
151-200 = Unhealthy
201-300 = Very Unhealthy
300-  = Hazardous
 
Suomessa Mannerheimintiellä ilmanlaatu (US Consulaten indeksillä) on siis pääosin hyvää tai kohtalaista. Välillä käydään "epäterveellistä herkille" -tilassa ja muutaman kerran on mitattu jopa korkeampia arvoja. Eilen Shanghaissa mitattiin AQI 388.
 
Onneksi täällä Shanghaissa on syksyllä ollut ihan kohtuullinen ilmanlaatu. Harvemmin tulee Hazardous-rajaa ylittäviä arvoja. Ja välillä ollaan käyty jopa Good-tilassa. Useimmiten ilmanlaatu on kuitenkin Moderate, Unhealthy for sensitive groups tai Unhealthy. Ei siis mitään verrattuna esimerkiksi Pekingin äskettäiseen jopa 900 nousseeseen indeksilukuun.

2 kommenttia:

  1. Toivottavasti taudit ovat pian ohi. Kyllä J on viisas kun osasi susdenmarjan tiedostaa.
    Kuvia sillasta kun vertasin niin huomasin kuinka on erilainen ilmanlaatu. Minä saisin varmaankin kuumetta siellä tai saisin olla paljon sisällä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sisi, kyllä tilanne alkaa olla jo lähes voitettu.
      J se on aina ollut kiinnostunut luonnosta ja tietää usein äitiäänkin paremmin ;)
      Sinulla olisi täällä varmasti hankalat paikat nyt :(

      Poista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.