lauantai 19. tammikuuta 2013

Tauteilua

Eilen aamulla perheemme tautitilastoon kirjattiin uusi merkintä, kun nuorimmainen oksensi autoon. Keskimmäisen tauti oli siis tarttunut häneen. Ja tietysti taudin piti alkaa juuri autossa ja juuri silloin, kun päätin, ettemme tarvitse hoitolaukkua lyhyelle reissulle. Nooh, kypärämyssy toimii ihan hyvin oksennuspussinakin...
 
Autonkuljettajamme pohti, että F haluaa puhua, mutta ei osaa vielä sanoa kaikkea ja siksi oksentaa. Hänen pojallaan oli kuulemma tällaista usein. Tyydyin toteamaan, että minä uskon kyseessä olevan sama virus kuin isosiskolla pari päivää aikaisemmin. Siihen kuljettajamme totesi, että mikäli F:lle tulee kuumettakin, on lähdettävä kiireesti sairaalaan. Minä lupasin harkita heti asiaa, jos tauti alkaa pitkittyä tai lapsessa on kuivumisen merkkejä.
 
Autosta rahdattiin sitten sisään sairaan lapsen lisäksi turvaistuin. Sitä siivotessa Ayi pohti, että taudin syynä lienee Shanghain kylmä ilma. Aloitin taas, että minä uskon, että virus... Taisi mennä kuuroille korville kommenttini. Kiinalaisen silmissä olen vain hassu länsimaalainen, joka ei juurikaan ymmärrä terveydestä.
 
Kun kiikutin Ayille käsidesiä, jotta hän voisi suojella itseään tartunnalta pestyään kovia kokeneen turvaistuimen, Ayi lupasi käyttää sitä. Hän kuitenkin totesi, että juo joka aamu lämmintä vettä, eikä siksi sairastu. Myöhemmin hän vielä viestitti minulle kääntäjän avulla, että panostaa paljon sairauksien ennaltaehkäisyyn, eikä siksi ole sairas koskaan.
 
Tuhahtelen jatkuvasti näille kiinalaisten ihmeellisille uskomuksille terveydestä ja sairauden ehkäisystä, nauran puistossa takaperin käveleville ja käsiään läpsyttäville vanhuksille.
 
Sitten jäin miettimään: Ayi ei ole ollut kertaakaan kipeä, vaikka on ottanut vastaan lasten yskät ja aivastelut, pyyhkinyt nuhaista nenää, avustanut ripuloivien lasten hoidossa ja korjannut oksennuksia. Myöskään autonkuljettajamme ei ole koskaan sairaana. Minä sen sijaan olin juuri kolme viikkoa flunssassa.. Mitä jos hyväntahtoinen nauruni ja hymähtelyni osuukin omaan nilkkaan? Mitä jos kiinalaisilla onkin avain terveyteen, joka meiltä länsimaisilta kouluterveydenhuollon kannattajilta puuttuu? Mitä jos?
 
Tänään asiasta virisi  keskustelua myös "Suomi-koulun vanhempainraadissa". Eräällä isistä on kiinalainen vaimo ja hän kertoi, että kiinalaisen lääketieteen ydin onkin ennaltaehkäisyssä eikä niinkään sairauden diagnostiikassa ja hoidossa, johon länsimainen lääketiede erityisesti keskittyy. Ja totta tosiaan, Ayimme usein puhuu esimerkiksi ruoka-aineiden terveyttä edistävistä ominaisuuksista. Niinpä, entä jos?
 
Päätin hiukan googlettaa. Miten kiinalaiset selviävät kansainvälisessä terveysvertailussa? Tilastokeskuksen sivuilta löysin väestörikkaita Kiinaa ja Intiaa vertailevan artikkelin, josta ohessa katkelma:
"Kiinassa ilmeisesti perinteinen lääketiede on pystynyt pitämään elinajanodotteen huomattavasti korkeampana kuin Intiassa. Kun 1950-luvun alussa kiinalaisen poikalapsen odotettavissa oleva elinaika oli lähes sama kuin intialaisella pojalla, niin 2000-luvun alkuun mennessä ero oli kasvanut kahdeksaan vuoteen kiinalaisen pojan eduksi.
Kiinalaisen tytön elinajanodote 1950-luvun alussa oli yli viisi vuotta korkeampi kuin intialaisen tytön. Nykyään elinajan ero on kasvanut jo lähes kymmeneen vuoteen. Kiinalainen nainen näyttää siis olleen huomattavasti tasa-arvoisempi terveydenhoidossa kuin kanssasisarensa Intiassa."
Koko 2008 julkaistu artikkeli on luettavissa Täältä.
 
Tilastoista innostuneena kaivoin tilastokeskuksen sivuilta vuoden 2012 elinajanodotetiedot. Keskimäärin se on 67.6 vuotta koko maailmassa ja Suomessa 79.4 (sija 39). Kiinan luku on 74.8 (sija 95) jättäen taakseen mm. Viron, Latvian ja Bulgarian sekä 123 muuta maailman maata.
 
Vuosina 2002-2011 Kiinassa oli kuitenkin vain 1.4-1.6 lääkäriä tuhatta asukasta kohden. Suomessa vastaava luku oli 2.6-3.3. Sairaansijoja Kiinassa oli samana aikana 2.2-4.2 / 1000 asukasta. Suomessa taas 6.2 - 7.2 /1000 asukasta. (Lähde: Tilastokeskus)
 
Olen kuullut monen suusta ilman tilastojakin, että terveydenhoidon resurssit ovat täällä riittämättömät. Ja ihmekös tuo: Shanghain syntyvyyden kasvu oli viime vuonna - lohikäärmeen vuonna - lähes koko Suomen ikäluokan verran. Siis syntyvyyden kasvu! Käytännössä tämän määrän kasvun hoitamiseksi olisi tarvittu lähes koko Suomen synnytyssairaaloiden resurssit. Niinpä, ihmekös tuo, etteivät resurssit riitä.
 
Kun sairas ei välttämättä saa ajoissa riittävää hoitoa, ihmekös tuo, että kiinalainen panostaa ennaltaehkäisyyn. Ja silloin luotetaan pitkiin traditioihin ja uskomuksiin. Sitä, onko yllä oleva vertaus Intiaan reilua, en tiedä. Laittaa se kuitenkin pohtimaan, entä jos...

 

14 kommenttia:

  1. Mielenkiintoinen postaus. Meidänkään ayi ei ollut kertaakaan kahden vuoden aikana sairauden vuoksi pois töistä. Sitä monesti mieheni kanssa ihmettelimme :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anonyymi, kiitos kommentistasi. Eikö olekin pelottavaa ajatella, jos onkin itse väärässä ;) Juuri nyt -koko viime yön oksentaneena (lapsen tauti tarttui siis minuun) - olen hyvin hilkuilla, että alan juoda lämmintä vettä aamuisin ;)

      Poista
    2. Voi M,mitä jos, mitä jos??? Kylläpä oli mielenkiintoinen postaus. Mitäpä jos Ayj onkin oikeassa, kyllä panee miettimään. Jospa menemme olekaan oikeassa.Monesti olen ajatellut mm liikaa hygieniaa mitä meillä usein harrastetaan. Mitäpä jos olisikin parempi saada jo vauvana vähän enemmän bakteerisiedätystä, jos emme sitten olisi niin allergisia tms. Mutta muutapa siinä nyt sitten yhtäkkiä totutut tapasi :) Kaikesta huolimatta
      voimia jam pikaista paranemista koko rakkaalle perheellesi <3

      Poista
  2. Hei!Monet kiitokset mielenkiintoisesta blogista!Löysin blogisi vasta pari päivää sitten ja se tulikin tarpeeseen koska näillä näkymin muutto samoihin maisemiin häämöttää lähitulevaisuudessa....olemme olleet expatteina ennenkin,joten harmaa aavistus siis on siitä mikä odottaa,mutta koskaanhan mikään ei ole samanlaista missään. Käytyäni Shanghaissa en ole ollenkaan varma haluanko sinne välttämättä koskaan uudelleen,mutta näin näyttää kuitenkin käyvän.(siis matkustaminen on parasta mitä tiedän ja lähden käymään koska vaan missä vaan, mutta asumaan jääminen on sitten eri juttu.)
    Edellinen expattireissu oli mahtava ja vaikka siihen sisältyi jos jonkinlaista hämminkiä ja ongelmaakin en päivääkään vaihtaisi, mutta tämä Shanghai on ihan eri planeetalta.Olen lukenut muitakin teikäläisten blogeja näinä parina päivänä ja kaikki ovat olleet mielenkiintoisia ja yhteinen huolenaihe näyttää olevan ruoka ja ilmansaasteet.Ja niin ne ovat minullakin.
    Näytätte siellä pärjäävän, mutta miten käytännössä?Onko ihminen niin sopeutuvainen että ylitsepääsemättömän edessä vaan sitten luovuttaa? Nostan kyllä hattua, että olette ylipäätään lähteneet sinne pienten lasten kanssa..olisinkin ylenmäärin kiitollinen ihan kaikista vinkeistä,erityisesti ruokaan ja ruuanostamiseen liittyen.
    Ja miten sitten ravintolassa syöminen,eikö se koskaan huoleta? Tämä ruokakysymys on ehkä suurin huolenaiheeni, koska syvällä sisimmässäni olen sellainen luomuviherpiipertäjä, mutta joskus periaatteet on hylättävä.
    Sen voin sanoa että kotiinpaluu oli ainakin meillä suurempi kulttuurishokki, kuin täältä lähtö.Omalla kohdallani sanoisin kyllä että,Shanghaista palaaminen,jos tämä kuvio toteutuu, lienee enemmän helpotus.
    Yleensä expattina ollessa on se kuvio,että toinen on töissä ja toinen hoitaa enemmän niitä arkisia asioita.
    Ja kukaan muu kuin toinen expatti ei voi edes kuvitella sitä työn ja organisoinnin määrää, minkä muutto toiseen maahan ja elämän siellä järjestäminen aiheuttaa.
    Oikein hyvää jatkoa teille siellä kaukana ja jään odottelemaan lisää kiinnostavia tarinoita -ja lisää kallisarvoisia vinkkejä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos anonyymi pitkästä viestistäsi. Siinä todennäköisesti kiteytyy monen tänne muuttoa harkitsevan huolenaiheet.
      Itselle tuo ruoka-asia tuli oikeastaan osin yllätyksenäkin. Täältä kyllä saa vaikka mitä muualta tuotua ruokaa, joskin usein varsin kalliilla. Ja vihanneksia yms. orgaanisesti tuotettuna (tosin, mitä se tarkoitta, ei voi aina olla varma). Toisaalta tässä meidän lähellä olevasta kaupasta saa Australiasta tuotua naudanlihaa kohtuullisella hinnalla. Ruuan etsiminen vaatii aluksi vaivaa, mutta kyllä sitä pikkuhiljaa alkaa löytää itselle sopivia vaihtoehtoja. Ja pidempään täällä olleet auttavat auliisti löytämään hyväksi havaittuja paikkoja.
      Ravintolaruuasta ei tietysti useinkaan tiedä. Joskus tosin lukee esim, että liha on australiasta. Harvemmin täällä varsinaisia ruokamyrkytyksiä tulee, mutta hormonit ja muut "lisäaineet" lienevät se suurin ongelma.
      Ilmanlaatu oli täällä viime syksynä kolme kertaa Hazardous. Paljon oli myös hienoja, raikkaita päivä. Täällä ilmanlaatutilanne on Pekingiä monin verroin parempi. Siihen vaan on totuttava, että lasten kanssa ei huonolla ilmalla lähdetä ulkoilemaan. Onneksi nuo jaksot eivät ole kestäneet koskaan pitkään.
      Kyllä täällä on ihan hyvä elää. Toki tiettyjä asioita kaipaa Suomesta, mutta niinhän se on missä tahansa.
      Jos haluat kysellä tarkemmin, voit hyvin laittaa kommenttikenttään sähköpostiosoitteesi, jota en sitten julkaise. Voin vastata sinulle sähköpostistani, niin saat kysellä ihan mitä tahansa mietityttää. Itse olen saanut muilta niin paljon apua, että laitan mielelläni hyvän kiertämään, jos vain voin :)

      Poista
    2. Vastaan vähän hassusti tähän viestiin, kun anonyymin kommentti asiaa niin sivusi! Mieheni sairastui hyvin vakavasti, onneksi kuitenkin hoidettavasti joulun alla ja joutui sairaalahoitoon täällä Shanghaissa. Saimme superhyvää hoitoa Shaghai United Family Hospitalin kautta, jonne olemme nyt tämän tilanteen vuoksi koko porukka myös jo ennakolta rekisteröityneet. Rekisteröityminen helpottaa ja nopeuttaa ihan tavallisiissa sairauksissa, esim. korvatulehduksissa hoitoon pääsemistä. -Marita_

      Poista
    3. Marita, onpa kurja kuulla, että teillä oli joulun alla tuollainen episodi! Toivottavasti kaikki on nyt hyvin! Kerro sitten lisää, kun käydään lounaalla.
      Myös me rekisteröidyimme heti syksyllä tänne muutettuamme Family Unitediin ja kävin siellä "viran puolesta" myös ammatillisella tutustumiskäynnillä. Siellähän kaikki fasiliteetit ovat kohdallaan. Nyt kun tänne saatiin suomalainen lastenääkäri, ajattelin myös rekisteröidä perheemm Parkwayhin. Lisäksi tässä meillä ihan lähellä on Shanghai East, jonne kiire-kiire tilanteessa on mentävä. Tarkoitukseni on rekisteröityä sinnekin. Täällä on siis expatilla hyvin terveydenhuoltomahdollisuuksia. Ei näy sairaanhidon resurssipula expateille tai rikkaille kiinalaisille. Näistä fasiliteeteista ei vaan tavallinen kiinalainen pääse osaksi.

      Poista
  3. Hei!
    Kiinnostava aihe tämä terveydenhuolto. Ja ruoka tietenkin. Me emme vielä ole rekisteröityneet tuonne United Family Hospitaliin. Pitääkö siellä käydä paikan päällä vai onnistuuko netissä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Virva. Rekisteröityminen tehdään paikan päällä ja sinne tarvitaan mukaan passit. Riittää, että yksi perheestä vie paperit paikanpäälle, mutta molempien aikuisten pitää allekirjoittaa oma terveysselvitys.
      Eli voit noutaa kaavakkeet UFH:sta (jos paikka on lähellä teitä), täytätte ne rauhassa kotona (monta sivua!) ja yksi palaa passien kanssa rekisteröitymään.
      Itse asumme sen verran kaukana, että täyttelin ne siellä ja toin miehen paperit vaan kotiin allekirjoitettavaksi ja toisena ajankohtana palautteaviksi.

      Poista
  4. Moikka, kiitos mielenkiintoisesta postauksestani. Linkitin taman omaan blogiini, koska aihe liippasi lahelta http://wanderlustmanaged.wordpress.com/
    Toivottavasti se ei haittaa :)
    Muutenkin blogisi on tosi mukavaa luettavaa.
    Itse asun Alankomaissa ja tyoskentelen ekspatriaattien kanssa (juuri nyt aitiyslomalla.
    Terveisin Kati

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kati, kiitos viestistäsi! Toki postauksen saa linkittää.
      Täytyykin käydä katsomassa blogisi :)

      Poista
    2. Kävinkin heti lukemassa. Sinulla näyttää olevan mielenkiintoisia expatia koskevia postauksia. Olisin kommentoinut blogiisi, mutta joudun nolona myöntämään, etten löytänyt paikkaa, johon kommentin voisi kirjoittaa... Voisin linkata blogisi tuohon sivulle.

      Poista
    3. Hei, kiitos vastauksestasi!
      Postauksen alla lukee oranssilla lista tageja ja "Leave a Comment". Siita klikkaamalla saa eteensa kentan, johon voi kirjoittaa.
      Hyva kun kysyit, itsellani on peukalo usein keskella kammenta naiden tietokonejuttujen kanssa :D
      - Kati

      Poista
    4. No voi hyvänen aika, siinähän se tosiaan on. Näin kyllä viimeksikin tagit, mutta en huomannut niiden joukosta kommentti-täppää. Kiitos :)

      Poista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.