torstai 31. tammikuuta 2013

Suomikoulu

Tajusin tässä hiljattain, että en ole kirjoittanut kunnon postausta Shanghain suomikoulusta. Nyt korjaan oitis tuon puutteen.
Shanghain Suomikoulu toimii kahdessa toimipisteessä: Pudongin puolella SCIS:ssä ja Puxin puolella WISS:ssä. Tällä hetkellä Puxin toimipiste on näistä selvästi isompi. Koulu kokoontuu 10 kertaa syyslukukaudella ja 10 kertaa kevätlukukaudella. Opetus on lauantaiaamupäivisin.
Koulussa käydään läpi suomenkielen oppisisältöä yksilölliset tarpeet huomioiden. Eikä tietysti sovi unohtaa suomalaista kulttuuriperintöä ja Suomen erityispiirteitä, jotka kuuluvat olennaisesti oppisisältöön. Suomikoulusta oppilaat saavat käyttöönsä suomalaiset äidinkielen oppikirjat ja Suomikoulussa voi jopa suorittaa Kulkuri-etäkoulun todistuksineen.
Tänä lukuvuonna lukukausimaksu on 1000 RMB ensimmäisestä lapsesta, seuraavasta lapsesta 900 RMB ja kolmannesta 800 RMB.
Tänä keväänä on myös erityisen epätavallinen mutta upea tilanne, sillä jokaisessa ryhmässä opettaa suomen vaatimusten mukaisesti pätevä opettaja. Lisäksi ryhmissä toimii joukko innostuneita avustajia.
Meillä Suomi-koulussa käyvät J ja A, pienin saa vielä tyytyä kotiopetukseen. Kun saavuimme Shanghaihin, lapset ilmoittivat, etteivät mihinkään Suomi-kouluun lähde. Olihan jo koulupäivät aikaisempaan verrattuna venyneet monella tunnilla ja nyt sitten pitäisi mennä kouluun lauantainakin. Koska me vanhemmat pidämme kuitenkin suomenkieltä lasten tärkeimpänä kielenä, jota tulee ehdottomasti vaalia, ja joka tukee vieraiden kielten oppimista, lanseerasimme koulun lapsille Suomi-kerhona. Siis aivan huippukivana harrastuksena. Eiväthän lapset toki tyhmiä ole ja kyllähän he tajusivat vanhempien juonen. Silti nykyisin aamuheräämistä lukuun ottamatta lapset menevät Suomi-kouluun mielellään. Molemmilla on siellä joukko hyviä ystäviä, jotka tekevät osallistumisesta vieläkin mukavampaa.
Lastemme opettaja toimii itse asiassa koko koulun johtava opettaja, joka myöskin tekee kaikkensa, että lapset innostuisivat suomenkielestä.
Suomikoulun aikana myös vanhemmilla on mahdollisuus jutella maanmiestensä kanssa kahvikupposen ääressä ja tehdä samalla ostoksia Suomi-kaupassa. Suomikaupan tuotto käytetään koulun hyväksi ja sieltä saa mm. salmiakkia ja Fazerin sinistä.
Suomikoulun aikana molemmissa toimipisteissä toimii myös kirjasto, josta lapsilla on mahdollisuus lainata suomenkielisiä kirjoja ja dvd:tä. Shanghain paluumuuttajat lahjoittavat usein varastojaan Suomi-kirjaston käyttöön.
 
Olisin halunnut laittaa postaukseen mukaan kuvia. Viime kerralla mieheni lähti lasten kanssa Suomi-kouluun ja annoin hänelle tehtäväksi ottaa paljon kuvia. No, kuvia tuli kaksi samanlaista: F seisoo luokan suljetulla ovella. Niin, että nyt tämä postaus jäi sitten ilman kuvia...

5 kommenttia:

  1. Jos oikein olen ymmartanyt, Shanghain Suomi-koulussa ei voi suorittaa "Kulkuri-etäkoulun todistuksineen". Shanghain Suomi-koulun internet-sivulla todetaan, etta "Suomi-koulun opetuksen runkona on Etäkoulu Kulkurin äidinkielen opetusmateriaalit. Etäkoulu Kulkuri on ulkomailla asuvien suomalaislasten ja -nuorten oma koulu, jossa voi etäopiskella Suomen peruskouluaineita kaikkialla maailmassa. Suomi-koulun tuntimäärä ei luonnollisestikaan riitä Suomen peruskoulun äidinkielen oppimäärän läpikäymiseen, vaan opettajat valikoivat aiheet ja tehtävät ryhmän ikätason ja osaamisen mukaan oppituntien antamissa rajoissa." Opettajat siis pitavat Kulkuria runkona, mutta eivat ajallisista syista kykene kaymaan lapi koko oppimaaraa eivatka lapset siten ole oikeutettuja saamaan Etakoulu Kulkurin todistusta vaan Shanghain Suomi-koulun opettajien laatiman todistuksen. Saadakseen Etakoulu Kulkurin todistuksen aidinkielesta ja kirjallisuudesta lapsen pitaa suorittaa koko oppimaara ja osallistua kokeisiin. Tallainen pieni tasmennys :)

    VastaaPoista
  2. Hei anonyymi,

    Shanghain Suomi-koulussa voi nykyisin suorittaa myös etäkoulu Kulkurin äidinkielen opinnot todistuksineen. Puxin puolella tämä mahdollisuus on isoimmilla oppilailla, meidän suomalaisessa koulussa 5. luokalla oleva (tai siis olisi jos olisimme Suomessa) tyttäremme tekee juuri näin, siksi tiedän tämän varmasti :). Eli heillä on kokeet yms. extraa normaaliin Suomi-koulun oppimäärään verrattuna, koska kuten kirjoitit, tuntimäärä ei riitä Kulkurin oppimäärään ja olemme maksaneet kulkurin maksunkin Suomeen. Hän tulee siis saamaan ihan sen Kulkurin kautta saatavan todistuksen äidinkielen oppimäärän suorittamisesta. Tietenkin normaalin Suomi-koulun todistuksen lisäksi. Erona siis etäkoulun käymiseen itsenäisesti on se, että osa tehtävistä tehdään tunneilla ja oma Suomi-koulun opettaja valvoo tehtäviä jne.

    Jos muistan oikein, Pudongin puolella mahdollisuutta tarjottiin syksyllä myös pienemmille (koska ryhmäkoko on pienempi), mutta en ole varma tästä. Lisäksi oli puhetta, että myös Puxissa tämän kokeilun jälkeen mahdollisuus laajenisi, mutta vielä näin ei ole.

    -Marita-

    VastaaPoista
  3. Kiitos Maritalle kattavasta vastauksesta Anonyymille.

    Kiitos anonyymille kommentista, mutta Shanghain Suomi-koulun kautta voi kuin voikin osallistua Kulkuri-opetukseen ja saada todistus oppimäärän suorittamisesta.

    Meillä Pudongin puolella tosiaan meidän lapset olisivat voineet osallistua Kulkuriopetukseen, jolloin olisi mennyt tuo Maritan mainitsema lisämaksu ja tullut mahdollisesti jonkin verran lisätehtäviä. Tosin juuri tänään johtavan opettajan kanssa keskusteltuani, ei Kulkurin vuoksi valtavasti lisätyötä tarvitse tehdä. Kokeet ym. lähetetään yhdysopettajalle tarkastettavaksi, kun kulkuriin osallistumattomilta tarkastamisen tekee Suomi-kouluopettaja. Kokeet ja tehtävät ovat kuitenkin samat.

    Kyseessä on kokeilu, joka alkoi viime syksynä.
    Anonyymin nettisivuilta kopioima tekstinpätkä on vanhentunutta tietoa ja päivityksen alla. Kulkurista kiinnostuneet voivat kysellä asiasta suoraan opettajilta.

    VastaaPoista
  4. Kiitos tasmennyksesta! Mukava, jos tilanne on muuttunut. Perustin kommenttini osittain Shanghain Suomi-koulun nettisivuihin, jonne tiedot ovat aina paivittyneet hitaasti ;) Kannattaa kertoa asiasta Suomi-koululla, silla aika moni Shanghaihin muttoa suunnitteleva hakee tietoa nimenomaan internetista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, koululla ollaan tietoisia vanhentuneista tiedoista ja koulun sivujen päivitys on osa isompaa päivitystä, joka on työn alla.
      Kun kouluun ilmoittautuu, perheille tulee tieto myös Kulkurista. Ainakin me saimme opettajalta tarvittaman informaation hyvin.
      Yt Mia

      Poista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.