keskiviikko 6. maaliskuuta 2013

Kuin menninkäiset koloistaan...

Talven aikana olen saanut usein käkkiä F:n kanssa yksin tuolla pihalla, sillä täällä ei selvästi harrasteta suomalaisille kovin tuttua puistoperinnettä. Compoundimme muutamat suomalaisäidit jaksavat ulkoilla lastensa kanssa säässä kuin säässä, mutta muuten ei ulkoilualueilla juuri näy pilvisinä talvipäivinä ketään.
 
Monesti ulkoiluajat menevät ristiinkin niiden muutaman suomalaisäidin ja lapsen kanssa, jotka Reimateceineen ja kypäräpipoineen yrittävät ylläpitää skandinaavista ulkoiluperinnettä. Joskus ollaan oltu eripuolilla compoundia. Aina pitäisi siis sopia, missä ja monelta tavataan, jotta seura olisi taattu.
 
Kaipaan suomalaista puistokulttuuria, jossa puistosta löytyy aina seuraa niin äidille kuin lapselle. Ei tarvitse sopia aikoja ja paikkoja, kun kaikki kylän perhevapaalaiset suuntaavat kärryineen samaan puistoon. Keskimmäisen vauva-aikana oli puistoilu erityisen mukavaa perjantaipizzoineen. Nyt sama puistokansa katsoo jo koululaisiksi varttuneiden, kylillä notkuvien lasten perään.
 
Ei toki puistoon aina jaksanut mennä ja usein ulkoiltiin myös omassa puutarhassa. Aina kuitenkin oli mahdollista saada aikuista keskusteluseuraa vain suuntaamalla kärryn tai pulkan kohti puistoa.
 
Täällä monet expatitkin jättävät lastensa ulkoilut ayiden tehtäväksi. Ja muutamaa raikasta poikkeusta lukuunottamatta ayit kiikuttavat piltit compoundimme sisäleikkipaikkaan, jossa joukko lapsia riekkuu pallomeressä ja joukko lapsenvahteja räplää kännyköitään tai juoruaa isäntäperheistään. Joskus sentään tullaan leikkimään hassun, vaalean lapsen hiekkaleluilla hetkeksi ja kokeilemaan haparoivaa englanninkielentaitoa jutustelemalla sinisilmäiselle pari sanaa.
 
Nyt, kun on ollut muutama lämmin ja aurinkoinen päivä, olen hämmästyneenä katsonut talvella tyhjyyttään ammottavalle nurmikentälle suuntautunutta keväistä kansainvaellusta. Aivan kuin menninkäiset ryömisivät talvikoloistaan.
 
Nurmikentällä on niin expatrouvaa, kiinalaista äitiä ja isovanhempaa kuin ayitakin. Kukaan ei suuntaa hikiseen, pieneen sisäleikkipaikkaan. Kovin vähiin käy tosin näiden lasten ulkoilut, jos ne ovat muutaman kevätpäivän varassa. Kohtahan on taas liian kuuma ulkoiluun.
 
Oli muuten hilpeä hetki, kun bussipysäkkikomitean rouvat ihmettelivät tässä taannoin F:n päässä ollutta kypärämyssyä. Minä esittelin tuon teknisen kapineen ominaisuuksia (=ei irtoa hattua repivän lapsen käsittelyssä, suojaa kaulaa, suojaa poskia) ja rouvat ihastelivat. Minä puolestani ihmettelin, eivätkö he tosiaan ole koskaan ennen moista nähneet. Nooh, thaimaalaiselta tämän vielä ymmärtää, mutta että eurooppalaiset ja japanilaiset äiditkään eivät olleet tähän hienoon innovaatioon tutustuneet.
 
Meillä puetaan jatkossakin päälle tecciä ja kura-asua ja painellaan ulkoilemaan, kunhan ilmanlaatu sen vain sallii.

6 kommenttia:

  1. Kerroppa niille kypärämyssyn ihmettelijöille myös, että meillä täällä Suomessa laitetaan pienet vauvat ulos nukkumaan säässä kuin säässä, edes 15 miinusastetta hipova mittarilukema ei oli esteenä. Muistan jonkun joskus kertoneen, että jossain maassa olivat ihan järkyttyneitä kuullessaan, että täällä tehdään niin :D
    Mukavia kevätpäiviä sinne ja lapsille terveisiä! t.Susu

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Susu, juu olen kyllä kertoillut kaikelle kansalle, että Suomessa ulkoillaan kaikessa säässä ja uidaan avannossa. Perään olen kutsunut tuttavat vierailemaan Suomessa. Koreassa skandiäiteys on nyt muodikasta, mutta ei taida pitää sentään sisällä ulkona nukuttamista. Täällä Kiinassa joku kertoi, että compoundin hlökunta oli tullut huolissaan pimputtamaan suomalaisäidin ovikelloa, koska tämä on "unohtanut" lapsensa ulos. ;)
      Terveisiä sinne.

      Poista
  2. Minä olen jaksanut ihmetellä täsmälleen samoja asioita.. Miksi minä / me suomalaiset olemme ainoita äitejä, jotka vietttävät aikaansa lastensa kanssa? ja mitä ne muut äidit tekevät sillä aila, kun ayit hoitavat talouden ja lapset?

    Ja tuosta lasten pukeutumisesta.. Kun lämmintä on vain muutama aste, ayit ja jotkut äiditkin saattavat tuoda lapsen ulos ilman hattua, hanskoja ja takki auki. Ja jalassa tietenkin jotkut ballerinat. Ja kun lämmintä on melkein +20C, samoilla lapsilla on edelleen ne samat vaatteet..

    Puistoon puetaan päälle valkoiset housut, sievät mekot, juhlakengät.. Ja sitten lapset eivät saa tehdä siellä mitään, etteivät vaatteet vaan likaannu.

    Me ollaankin herätetty paljon huomiota ja ihmetystä haalareillamme, kuravaatteilla ja sillä, että meidän tytöt saavat hyppiä lätäköissä ja kieriä mäkeä alas. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sanna, ja täällä monet suomalaisetkin ottavat uuden elämäntyylin ja lapsia hoitaa pääosin Ayi. Itse ajattelen niin, että nyt kun kerta en ole täyspäiväisesti töissä (Suomessa varmaankin olisin), niin onhan se ihanaa, että voin antaa ajan lapsille.
      Multakin on kysytty kypärämyssyn lisäksi tec-haalareista ja kun kerron, että ne eivät päästä vettä läpi, on oltu ihan haltioissaan.

      Jatketaan me suomalaisia perinteitä vieraalla maallakin ;)

      Poista
  3. Siinähän on kiinalaisilla ihmettelemistä ;) Kyllä on hyvä että saat todellakin nauttia omista lapsistasi, kun Ayj tekee muut kotityöt. Olisihan se suomalaiselta aika outoa jos Ayj hoitaisi vielä lapsetkin ja äiti vaan esim. shoppailisi tai muuten lorvailisi. Hyvä hyvä M ja kunnon suomalaiset äidit. Ulkoile ja nauti aivan niin kuin oletkin toiminut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uskon täällä monien jotenkin solahtavan siihen normiin (siis länsimaisetkin vanhemmat), että ayi hoitaa lapset. Ja onhan se helppoa. Ei vaan sitä elämää, jota itse haluan :)

      Poista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.