torstai 7. maaliskuuta 2013

Salasiivooja

Minusta on hyvää vauhtia kehkeytymässä salasiivooja. Tartun salaa rättiin ja hiivin pyyhkimässä pöydän kulmaa, kun ayin silmä välttää tai petaan sängyn ennen kuin ayi ehtii tulla töihin.
 
Sekaisin se on mennyt, ajattelet ehkä. Mutta kun ei juurikaan tee kotitöitä, niin toisinaan sitä ihan mielellään vähän touhuaakin.
 
En sillä, ettenkö pitäisi siitä, että ayi huolehtii kodistamme. Olen jo tottunut siihen, että kodissamme häärii vieras, joka vastaa kotitöiden organisoinnista. Minä saan käyttää aikani lasten kanssa olemiseen ja työntekoon ilman huolen häivää kasautuvista pyykkivuorista ja sormenjäljistä peileissä.
 
Myös Suomessa meillä oli siivooja, mutta hän kävi vain kolme tuntia kerrallaan joka toinen viikko. Väliaikoina sain viihdyttää itseäni lähes äänettömällä imurilla ja Sini-siivousvälineillä. Ja harkituin yksityiskohdin sisustetulla siivouskaapilla. Viimeisen siivoojani Suomessa totesikin, ettei ole koskaan aikaisemmin tavannut näin hyvin varusteltua siivouskaappia kuin meidän. Oma ylpeydenaiheeni.
 
Nyt Kiinan siivoushuoneeni hyllyllä on toki sinisiivousvälineet, mutta myös ayin sinne hankkimia aineita, joiden kiinalaisin merkein varustetut selosteet eivät anna vinkkiä siitä, käyttääkö ainetta ikkunaan vai pyykkiin. Niinpä siivousvastuu on ayilla. Ja pyykkivastuu, silitysvastuu, arkikaupassakäyntivastuu...
 
Enkä valita lainkaan. Ayimme hoitaa työnsä huolellisesti. Vai mitä tuumitte viikatuista alusvaatteista? Siis minulla ei ole koskaan ennen ollut alusvaatepinoja, vaan sekalainen röykkiö sloggia!! Nyt pitsipöksyt odottavat näteissä pinoissa viikattuina käyttäjäänsä.
 
Viime aikoina olen kuitenkin havainnut, että toisinaan on ihan kiva tyhjentää astianpesukone tai laittaa pyykkikone päälle. Paras aika tähän on tiistaiaamu, jolloin Ayimme on kaupassa. Silloin saan ihan rauhassa lapata likaisia astioita tiskikoneeseen ilman, että Ayin ilme on hätääntynyt. Hän ei selvästi halua, että minä joudun tekemään mitään kotitöitä. Eikä hän ymmärrä, miksi edes hommaan haluaisin tarttua. Välillä minun on selitettävä hänelle, että kyllä minä ihan mielelläni asettelen ostamani kukat maljakkoon. Ja kyllä, meillä lasten pitää ihan itse kantaa astiat astianpesukoneeseen. Katsokaas, me kun palaamme Suomeen ja siellä ei Ayi ole enää paapomassa lapsia. Muistan myös kehua hänen työnsä jälkeä, jotta hän ei luulisi minun olevan tyytymätön ja siksi toisinaan tarttuvan rättiin.
 
Ayimme on usein huolissaan, kun "teen niin paljon töitä". Työskentelen ja hoidan kolmea lasta! No onhan täällä oikeastikin arjessa välillä kiirettä, mutta hei, teen osa-aikaista työtä ja kaksi vanhinta lasta on koulussa. Kyllä siinä kerkiää yhdet kukat asetella maljakkoon tai pedata itse oman sänkynsä (tiistaiaamuisin).
 
Ayille on suuri ihme, kun kerron, ettei Suomessa kenelläkään olisi varaa palkata täysipäiväistä Ayita. Eikä sellaiseen kyllä olisi oikeasti tarvettakaan. Suomessa riittää viikkosiivous (ellei asu Manskulla) ja kaupassakäynti on valtavan helppoa. Täällä pöly pakottaa siivoamaan päivittäin ja kaupassakäynti käy työstä. Ayin apua siis ihan oikeasti tarvitaan, jos haluaa tehdä muutakin kuin siivota.

Odotellessani paluuta Suomen rutiineihin nautin Ayin avusta ja pidän yllä omia siivoustaitojani  salasiivoamalla tiistaiamuisin.
 
 

4 kommenttia:

  1. Ai apua, jos meillä olisi ayi, en varmasti ikinä enää siivoaisi... Mutta toisen harrastus on toisen työ ja toisen ihmetys, ihmiset ovat erilaisia.

    Terveiset lumisesta Suomesta, jossa iltaisin on siivottava:(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, harrastelijasiivooja. Sellainen minä sitten varmaan olen :) Itse asiassa siivous ei minusta ole ollenkaan tylsää, jos sen saa tehdä rauhassa ilman kiirettä. Se vaan tuppaa olla hiukan hankalaa 1-2 -vuotiaan kanssa, eikö ;)

      Poista
  2. Kyllä sinun kelpaa :) Joskin onhan siinäkin totuttelemista (ainakin minun mielestä), että kotona touhuaa joka päivä vieras ihminen. Tietenkään
    ei näin pitkään palvelleena enää niin kovin vieras, mutta kuitenkin.
    Minulla kun ei ole koskaan ollut varaa edes viikkosiivoojaan, niin olisi aika outoa jos joku vieras tulisi päivittäin kotiini.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täällä Ayi on niin vakio, että siihen on helpompi tottua. Itse asiassa vuosia sitten, kun meille tuli Suomessa kotiin ensimmäisen kerran siivooja, tuntui se enemmän oudolta kuin ayi nyt.

      Poista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.