maanantai 26. marraskuuta 2012

Kädet täynnä

Olen tavattoman iloinen siitä, että lapsemme saavat mahdollisuuden opiskella kansainvälisessä koulussa. He saavat mahdollisuuden oppia englantia, jatkossa kiinaakin ja oppivat vieraista kulttuureista. Heille kansainvälisyys, tasa-arvoisuus ja monikulttuurisuus ei ole pelkkää sanahelinää vaan todellista arkea.
 

Toki tällainen koulu on Suomen kouluun verrattuna työläämpää; vieras kieli, uusi opetusohjelma ja pitkät päivät vaativat paljon. Tämän osasimme jo aavistaakin tänne muuttoa suunnitellessamme. Mutta hyvänen aika, tämä koulu vaatii myös vanhemmilta paljon ja siihen en ollut ihan valmistautunut.

 
J:n ollessa ensimmäisellä ja toisella luokalla Suomessa osallistuin aktiivisesti luokan hyväksi tehtäviin "nakkeihin", mikä tarkoitti sitä, että leivoin kaksi kertaa vuodessa myyjäisiin jotain ja vietin kolme tuntia kaksi kertaa vuodessa myymällä näitä leivonnaisia. Kaksi kertaa vuodessa oli vanhempainilta ja vanhempainvartti. Läksyt tarkastin tietysti joka päivä, mutta ei niitä niin kamalasti ollut.


No entäs täällä Kiinassa sitten? Joka päivä vietän pitkän tovin lasten läksyjen ääressä. Selitän suomeksi, mitä pitää tehdä. Googlaan matematiikan termejä, jotta osaan selittää suomeksi. Autan lapsia muodostelemaan lauseita englanniksi, kuuntelen ääneen luentaa, luen itse ääneen, sanelen, kuulustelen... ja herra ties mitä muuta.
 
Lisäksi keskustelemme englanniksi ja opetamme itse hiukan lisää englantia, jotta koulussaolo olisi pian helpompaa. Yritämme ylläpitää suomenkieltä tekemällä Suomi-tehtäviä ja lukemalla suomalaisia kirjoja.

 
Kaiken tämän lisäksi luen päivittän yhdestä viiteen mailia, joita koulu ja yliaktiivinen vanhempaintoimikunta suoltaa sähköpostiini. Jokaisella luokalla on nk. luokkavanhempi, jonka tehtävänä on välittää vanhempaintoimikunnan viestejä meille. Kahden koululaisen äitinä saan viestit kahdesti. Joskus jopa kolmesti, jos PAFA (=vanhempaintoimikunta) lähettää ne itse kaikille suoraan. Opettajat viestittelevät viikottain -vähintään. Koulun rehtorilta ja koulun johtajalta kummaltakin tulee säännölliset uutiskirjeet. Lisäksi eri tahoilta tulee kertaluontoisia viestejä. Täällä ei ainakaan voi moittia tiedotuksen puutteesta. Ei totta tosiaan.
 
Kahden Suomessa totutun vuosittaisen myyjäisen tilalle on tullut Halloween juhlaa, UN-juhlaa, Bingo-iltaa, PAFA-iltaa, talvifestivaalia, elokuvailtaa... you name it. Nämä kaikki tapahtumat ovat siis tältä syksyltä. Läsnäolon lisäksi vanhemmilta toivotaan osallistumista järjestelykokouksiin, leipomista, lahjoitusten tekoa mm. rahan, karkin ja leivonnaisten muodossa. Täällä kuulkaa nakki viuhuu... Huonoa omaatuntoa kantaen olen todennut, ettei aikani yksinkertaisesti riitä edes murto-osaan näistä nakeista.
 
Koululla on noin 1-2 kuukauden välein assembly, jossa lapset esittävät esityksiä ja lapsille jaetaan jonkinlaisia stipendejä. Tällä viikolla on A:n luokan talviproduktion esitys ja ensi viikolla J:n. Juuri oli koulun johtajan keskustelutilaisuus, ESOL-workshop ja nyt on tulossa myös monikulttuurinen joulutapahtuma (edellä mainittujen talvifestivaalin ja talviproduktioiden lisäksi), johon toivotaan vanhempien keksivän jonkin ohjelmanumeron oman kulttuurinsa joulunvietosta...
 
Näiden lisäksi yritän tehdä omaa palkkatyötäni, huolehtia myös tuon 1.5-vuotiaan hyvinvoinnista ja omastakin hyvinvoinnista. Joten ei, aikani ei ole tullut vielä pitkäksi täällä Kiinassa, vaikka meillä on Ayi apuna. Ja ei, en ole vielä kirjoittanut väitöskirjaani loppuun... Kyllä, minulla on kaikesta henkilökunnasta huolimatta kädet täynnä töitä.

8 kommenttia:

  1. Voi tauti! Onneksi tuo ei ole mun elämää ja omat lapset ovat jo isoja. Nytkin olen jalkaleikkauksen jälkeen sairaslomalla ja mietin kumpaa tekisin: lukisinko lehteä vai katsoisinko jotain kivaa leffaa. Voimia! Heidi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heidi, kyllä tämä tosiaan pitää kiireisenä. Huh.
      Lepäile sinä koipi ojossa ja parantele polvi kuntoon. Toivottavasti siitä tulee vielä tanssikelpoinen.
      Minä ryhdyn lukemaan omia kiinanläksyjäni ;)

      Poista
  2. Huh huh onsiinä tekemistä sinulla. Kuulostaa kuin kävisit itsekin koulua. Tsemiä vaan, että pääset luokalta :))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sisi, käynhän minää omaakin koulua ;) Nimittäin otan kiinantunteja.

      Poista
  3. Samat fiilikset :) Tänään tuli kotiin joku rasia johon voi leipoa kakun Winter Bazariin - harmi vaan että se on samaan aikaan kuin Suomi-koulun joulujuhla, pahus! Oli hyväntekeväisyyskassi, mainitsemasi partyt, luokkavanhempisysteemit. Itse olen Reading Mum joka torstai, eli käyn kuuntelemassa Eeron luokan lasten ääneen lukemista ja jakamassa tarroja. Ja sähköposti huutaa aina vähintään 2 megaa sisältävistä uutiskirjeistä ja muista tiedotteista. Silti teillä tuntuu olevan vielä paljon enemmän kaikenlaistac- tai sitten sujuvasti missaan osan viesteistä ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Marita, heh, pieni vihje, jos oikein rasian lähettävät kotiin ;)
      Tämä taitaa olla näiden kansainvälisten koulujen ominaisuus. Monissa perheissä on 1-2 lasta ja yksi vanhempi kotona. Sitten on oletus, että tämä vanhempi haluaa viettää kaiken aikansa koulun touhuissa. Mutta kun on kolme lasta, töitä ja omia ambitioita, ei yhtälö enää toimikaan ;)

      Poista
  4. Juu kyllä tuo koulutouhu aikamoista pyöritystä vaatii, mutta kyllä oli kiva nähdä kuinka iloisina lapset tulivat vilkkuvaloin varustetusta koulubussista, reput rennosti kainalossa. Vähän pelkäsin että tuo koulupuku yms. olisi kovin kurinalaista, mutta näyttää ihan mukavan rennolta meiningiltä. Työtä on tietty kovasti, mutta onhan hauska huomata kuinka ekaluokkalainenkin ääntää kauniisti englantia ja lukeekin, vaikkei ihan kaikkia sanoja ymmärräkään.
    Anne

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anne, on tosiaan ihanaa, kun lapset viihtyy. Ja koulupuvutkin ovat hyväksyneet. Minä jopa suorastaan rakastan koulupukuja: ei tarvitse tapella tuon neidin kanssa, mitä laitetaan päälle ;)

      Poista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.