sunnuntai 18. marraskuuta 2012

Shanghai Science and Technology Museum

Vaikka meillä oli tarkoitus tänä viikonloppuna vain lepäillä, alkoi tänään kuitenkin menojalkaa vipattaa. Perheneuvottelun tuloksena kohteeksemme valikoitui Science and Technology Museum.
 
 
Shanghai Science and Technology Museum
2000 Century Avenue, Pudong
Near Metroline 2 Station
 
 
Koska ilmanlaatu oli parantunut eilisestä Very Unhealthystä vain Unhealthy for Sensitive Groups -tilaan, päätimme mennä museoon kävellen. Ilma oli ihanan aurinkoinen ja todella lämmin. Päälle puetut takit riisuttiin jo alkumetreillä. Reitti museoon on meiltä varsin suoraviivainen: ensin Wei Fang Luta ja sitten Century Avenuelle. Century Avenue on leveä, hyvin hoidettu tie, joten sitä pitkin on mukava kävellä.


Pääosin on vielä tosi kesäisen vihreää eivätkä lehdet ole pudonneet. Tämä ylläoleva puu oli kuitenkin alkanut pudottaa lehtiä, mutta yksinäinen mikä-lie-pomelo vielä roikkui tiukasti oksilla.


Ajamme aika usein autolla Century Avenueta, enkä itse asiassa ollut kävellut sitä pitkin aikaisemmin. Kävellen ehtii paremmin tutkia maisemia ja ihailla istutuksia.


Kulkureitillemme osui myös arkkitehtonisesti mielenkiintoinen konserttisali. Tänne olisi hienoa päästä joskus kuuntelemaan esitystä.

 

Koska itse Century Parkissa ei ilmeisesti saa leijaa lennättää, näkyy tässä Century Avenuella paljon leijan lennättäjiä.


Noin kolmen kilometrin kävelyn jälkeen näkyi  vihdoin kohteemme. Se on aivan lähellä tuota yllä olevassa kuvassa näkyvää "mikkihiiri" puistikkoa. Mikki Hiiri siksi, että pensaisiin on leikattu Mikin päätä muistuttava aukko.



Liput museoon ovat edulliset: aikuiselta lippu maksaa 60 RMB ja yli 1.3 m lapselta 30 RMB. Lisäksi voi ostaa lippuja erilaisiin teatteriesityksiin 20-40 RMB kappale. Innokas kävijä voi ostaa perhelipun 450 RMB:llä, jolla kaksi aikuista ja yksi lapsi pääsee vuoden ajan rajattomasti tutkimaan näyttelyä. Täällä muuten yhden lapsen politiikka näkyy myös lipuissa: perhelippuun kuuluu aina vain yksi lapsi. Lentoja buukatessa huomasin, ettei valikosta auennut lapsien lukumääräksi kuin yksi. Kaikki omituiset kaksi- ja, herra varjelkoon, jopa kolmilapsiset perheet ottakoon yhteyttä puhelintukeen lippujen varaamiseksi.



Kerroksia museossa on kolme ja kussakin vaikka kuinka monta näyttelyhallia. Me emme lopulta kertakaikkiaan jaksaneet koluta läpi kaikkia halleja. Tarjontaan kannattaisikin varmaankin tutustua paremmin etukäteen ja valita sieltä itseä kiinnostavat kohteet.


Näyttely on erittäin huolella rakennettu. Minua kuitenkin hiukan häiritsi se, että varsinkin alakerran Animals' World -näyttelyssä oli hyvin vähän opetuksellista puolta. Meitä ei niinkään kiinnosta katsoa taidokkaasti tehtyjä eläinmalleja ja rakennettuja sademetsiä, kun niitä pääsee näkemään ja katsomaan ihan oikeastikin.


Muissa näyttelyhalleissa oli kuitenkin enemmän myös opetuksellista puolta, jota tiedekeskukselta tietysti odottaakin. Tuo yllä oleva kuva on malli ensimmäisestä maanjäristysmittarista, joka kehitettiin vuonna 132 ja se onnistuneesti havaitsi maanjäristyksen vuonna 134.


Pienemmille lapsille oli suunnattu Children's Rainbow Land. Siellä sai kokeilla kaikenlaista ja tutkia salaista metsää. Paikkana tämä on enemmän huvitteluun kuin opetukseen, mutta se sopii varmasti hyvin ihan pienille museovieraille.

 
Light of Wisdom -hallissa oli kaikenlaisia Heurekamaisia juttuja, joita sai kokeilla. Täällä oli myös selitetty ilmiöiden taustaa. Kyltit ovat yleensä myös englanniksi.

 
Plasmapallot innostivat lapsemme tutkimaan sähköilmiötä. Tuota pikaa he oppivat, että käsiin varautunut sähkö purkautuu kivasti kaverin korvaan... F:kin tykkäsi plasmapalloista kunnes sai pienen sähköiskun ja loukkaantuneena ei suostunut enää koskemaan koko palloon.



Jonkin verran laitteita ja vempaimia oli myös korjauksen alla, mikä oli tietysti tylsää. Mutta kun katselee, miten kiinalaislapset kohtelevat vempeleitä, ei ole ihme, etteivät ne kestä.


Hämähäkeille oli omistettu kokonaan oma näyttelyhalli. Inhoan ja pelkään hämähäkkejä, ja siksi kai J minut sinne halusi ehdottomasti viedä. Näyttelyssä oli kuitenkin paljon mielenkiintoisia asioita näistä otuksista eikä yhtään oikeasti kävelevää kahdeksanjalkaista, joten myös araknofobiasta kärsivänä pystyin käymään näyttelyn läpi. 

 
Museoon pääsee helposti metrolla, sillä linjan 2 asema (nimeltään Science and Technology Museum) on aivan museon vieressä. Tällä asemalla ovat myös Feikkimarkkinat, joista olen aikaisemmin kertonut. Hyvin lähellä on myös Century Park ja tuolla edellä mainitsemani konserttihalli. Ehkäpä näitä käyntikohteita voisi yhdistellä samaan kertaan, jos suunnittelee museokäynnin paremmin kuin me teimme.
 
 

2 kommenttia:

  1. Perinteisesti kun on Kiinasta kuvia ,tuntuu kuin se hukkuisi ihmismassaan. Näissä on yllättävän vähän ihmisiä näkyvissä, vaikka on niin mielenkiintoisen näköisiä paikkoja. Oletteko liikkeellä sellaiseen aikaan että paikalliset eivät ole liikkeellä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sisi, ei tuolla tosiaan ihan kamalasti väkeä ollut. Paikka on kyllä valtava, joten sinne mahtuu paljon väkeä ilman, että tuntuu ahtaalta. Muutenkin sunnuntait on ehkä rauhallisempia.

      Poista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.