keskiviikko 14. marraskuuta 2012

Silkkitäkki

Olemme kierrelleet vieraidemme kanssa samoja kohteita kuin edellistenkin kanssa -hiukan varioiden. On viipotettu tukka putkella hotellitarvikemarkkinat, kangasmarkkinat ja feikkimarkkinat. Ja ostoksia on tehty ...hmmm... paljon.
 
Vaikka olemme kiertäneet vanhoja, tuttuja paikkoja, jotain uuttakin on löytynyt. Kuten tämä silkkikauppa aivan hotellitarvikemarkkinoiden vieressä Aomen Lulla.


Liikkeeseen noustaan portaat ylös. Portinvartija tilasi meille opastajan. Kattavan englanninkielisen (silkkiaiheisen) sanavaraston omaava tyttö kierrätti meidät pienen silkkimuseon läpi. Täällä ei ole sentään eläviä toukkia rouskimassa mulperipuun lehtiä, mutta muuten täällä pääsi näkemään samat jutut kuin Suzhoun silkkiliikkeessä.


Opimme silkkiperhosen elämän kiertokulun sekä luonnossa perhoseksi että silkkitehtaassa  kankaaksi.


Osa toukista menee koteloon kaverin kanssa. Nämä kotelot ovat yksineläjien koteloita selvästi suurempia. Näissä koteloissa on kaksi silkkisäiettä sekaisin, eikä alkua oikein saa löydettyä, jotta kotelon voisi kehiä. Niinpä vain yksinäisten toukkien kotelot kelpaavat silkkilangan tekoon.


Pienestä kotelosta saa lankaa noin kilometrin verran. Säikeet olivat varsin vahvaa tekoa, kun saimme kokeilla lankaa.


Yhteen silkkilankaan "kääritään" säie noin kahdeksasta kotelosta. 


Aikaisemmin mainitsemani kaksoiskotelotkin kelpaavat kuitenkin jatkojalostukseen. Nämäkin kotelot keitetään, mutta kehimisen sijaan ne venytetään telineeseen.


Telineeseen kerätään monta suurta koteloa. Kuivatut silkkikasat venytetään täkin täytteiksi. Yhteen täkkiin menee kuulemma noin 6000 koteloa.

 
Silkkikierroksen jälkeen pääsimme itse myymälään, jossa oli petivaatteita ja täkkejä sekä vaatteita ja kankaita. Vieraamme ostivat silkkitäkin kotiinviemisiksi. Täkki on höyhenen kevyt ja hengittävä. Sen suojissa saa varmasti hyvät unet.



 

1 kommentti:

  1. Onpa upea postaus silkin valmistumisesta. Tämän näytän Tuomakselle ja Annikalle kun tulevat meille seuraavan kerran.

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.