perjantai 21. syyskuuta 2012

Opastettuna Carrefourissa

Olin tänään opastetulla Carrefour-kierroksella. Ei, tätä retkeä ei ole Shanghain suomalaisten retkilistalla, vaan tätä varten pitää tuntea oikeat henkilöt ;) Ja ei, en kuvailisi itseäni uusavuttomaksi. Astumalla sisään kiinalaiseen (vaikkakin ranskalaisomisteiseen...) ruokakauppaan, ymmärrätte heti, miksi sinne on hyvä ottaa opas mukaan.
 
Minulla on käynyt hyvä tuuri! Uusi Shanghai-ystäväni on tehnyt perusteellista tutkimustyötä Carrefourin tarjonnasta. Ja toisin kuin keskiverto expatti täällä, hän myös tykkää ruokaostoksilla käymisestä. Niinpä häntä ei ollut vaikea suostutella oppaaksi matkaan. Hieman hänen palveluaan jo eilen muille suomaisille mainostin ja näyttäisi siltä, että tälle olisi kyllä enemmänkin kysyntää. Kenties uusi business-idea?? 
 
Olen toki itsekin tehnyt Carrefourissa ostoksia ja osin onnistuneitakin valintoja. Mm. Carrefourin jogurtti näyttää maistuvan lapsille.
 
 
 
 
Mutta kaurahiutaleostokseni oli todella epäonnistunut valinta. F oppi ilmeisesti keittämäni puuron seurauksena ääntämään "Yäk" varsin selvästi. Ja jotta viesti tulisi minulle harvinaisen selväksi, tätä toistettiin useaan kertaan, voimistettiin näyttävällä yökkäysrefleksillä ja laittamalla suu visusti kiinni ennen lusikka-numero-kakkosta.
 
Niinpä tämänpäiväisen reissun yksi kulmakivistä oli hyvän kaurapuuron löytäminen. Oppaani ansiosta löysin kiinalaisten pussuikoiden seasta nämä, joista kuulemma tulee ihanaa, silkinpehmeää puuroa. Ehkäpä F:n luotto ruuanlaittotaitoihini palautuu näiden myötä...
 
 
Kotosuomessa perheemme on tottunut ruisleipään, ruispuikuloihin. Ei liene yllättävää, että niitä ei täältä saa. Onneksi Nancylta saan hyvää ruislimppua ja tästä lähikaupasta myös Wasan näkkäriä, joka maistuu erityisesti lapsille. Sitä ostin tänään myös Carrefourista.
 
 
Carrefourista saa myös ihan hyvää hiivaleipää, joka ilmeisesti paistetaan paikanpäällä, sillä usein leipä on vielä lämmin.

Monista kaupoista saa myös näitä "ikuisesti" säilyviä ruisleipiä, joista yhtä jo lähikaupasta ostinkin. Se oli todella kuivakkaa eikä muistuttanut ulkonäöstään huolimatta yhtään Suomesta tuttua Realia. Oppaani ohjasi minua tässäkin. Tämän auringonkukansiemenillä ryyditetyn pitäisi olla kosteampaa ja maukkaampaa.

Kojuissa tuolla kadulla myydään sellaisia "lettuleipäsiä" (en nyt keksi parempaakaan nimeä). Näitä saa ostaa myös Carrefourin tiskiltä. Palvelu ei ehkä ole yhtä innokasta kuin K-lähikaupassa, mutta leipä on hyvää. Se on sellaista rasvaista ja suolaista ja sopii sellaisenaan välipalaksi. Tässä kirjoittaessani napostelin juuri siivun.


Maitotuotteiden saatavuus vaihtelee ja mitä tänään on Carrefourissa ei huomenna tai ensi kuussakaan ehkä saa. On siis taottava, kun rauta on kuumaa. Ja tänään se oli. Olimme tainneet osua paikalle loistoaikaan, sillä maito- ja juustohyllyt notkuivat kaikenlaista: maustamatonta jogurttia, juustoja creme fraichea... Näitä lähtikin matkaamme monenlaisia.
 
Oppaani suosituksesta ostin Sukin maustamatonta jogurttia, joka kuulemma sopii erinomaisesti kermaviilin korvikkeeksi ruuanlaittoon. Nimestään huolimatta Suki-tuotteet eivät ole kotoisin täältä Kiinasta tai edes Japanista, vaan ovat saksalaista alkuperää. Heillä on myös mm. jogurtteja, maitoa ja rasvaa.

Otin mukaan myös Kreikkalaista jogurttia vertailun vuoksi sekä Carrefourin Creme Fraichea. Näillä saadaan aikaan jo kunnon länkkärikarkelot.

Myynnissä on myös Arlan kermaa, joka on soveltuvaa vatkattavaksi. Se käy kuitenkin hyvin myös ruuanlaittoon ja kestää siis kuumentamisen.
 
Juustoista ostin Edamin-kaltaista juustoa sekä Goudaa. Ja tätä kreikkalaista Halloumia on kyllä lähes aina saatavilla. Siitä tulee ihana lisä salaatteihin, kun sen ruskistaa pannulla.

Oppaani vei minut myös keksihyllylle, josta löytyy vaikka mitä! Nyt sen oikeastaan huomasin. Ja keksit ovat varsin edullisia. Niinpä matkaani lähti "vierasvaraksi" vähän sitä sun tätä...

Koulussa nautitaan joka päivä lounaan lisäksi kotoa tuotava välipala. Ja voin kertoa, että sen suunnittelu käy työstä! Nyt olen löytänyt nämä myslipatukat (joissa todennäköisesti on aivan liikaa sokeria, mutta jotka on helppo pakata evääksi). Näitä saa ihan lähikaupastakin ja Carrefourista montaa sorttia.


Olen niin kiitollinen oppaalleni. Sain paljon hyviä uusia vinkkejä, joista kaikkia en suinkaan tässä esitellyt... ihan siltä varalta, että hän perustaa Carrefour-opasyrityksen...
 
Tämä ruoka-asia on todellakin ollut harmaita hiuksia aiheuttava asia. Ison avun antaa Ayi, joka käy kerran viikossa Carrefourissa ja tekee illallista muutaman kerran viikossa ja lounasta tarvittaessa. Ja tietysti se, että alkaa löytää asioita kaupoista. Täällä voi myös tehdä helposti nettiostoksia, joihin kuuluu ilmainen kotiinkuljetus. Mm. Fields on tällainen netissä toimiva ruokakauppa ja myös CityShop kuljettaa ruokaa kotiin. Tilatessa saa valita aikataulun, jolloin ruoka toimitetaan kotiin.
 
Paljon täällä syödään ravintoloissa, sillä keskimäärin hintataso on varsin kohtuullinen. Ja kotiin kuljettaa mm. Sherpa, joka toimittaa useiden eri ravintoloiden annoksia. Nettisivut toimivat heillä oikein hyvin.
 
Ehkä isoin ongelma ei olekaan se, miten ruokaa löytää, vaan se, mitä ruoka sisältää. Täällähän on jatkuvasti erilaisia ruokaskandaaleja, joista mm. melamiinimaitoskandaali uutisoitiin Suomessakin. Voitontavoittelussa mennään liian pitkälle ja ruokaan lisätään kaikkea, mikä lisää tuottajan kassankilahdusten määrää. Niinpä sitä ei voi olla oikein varma, mitä ruoka sisältää...
 
Itse olen ottanut sen linjan, että silloin kun voin vaikuttaa ruokaa vaikutan.  Pyrin ostaman orgaanisesti viljeltyjä vihanneksia, silloin kun niitä on saatavilla eivätkä ne ole hävyttömän kalliita. Jospa lastemme saama lyijylasti olisi näin hiukan pienempi.
 
Ostan vain biopossua ja -kanaa ja australialaista nautaa. Ehkäpä ruuasta saamiemme hormonien ja antibioottien määrää saadaan näin vähennettyä. Saamani ohjeiden mukaan kiinalaisen lihanlaatu on menee tässä järjestyksessä paremmasta huonompaan: Lammas - nauta - possu - kana. Niinpä kotona suosimamme kana on täällä vähemmistössä. IFC Mallin alakerrassa on kauppa CitySuper, josta ostan mielestäni hyvälaatuista, edullista australialaista nautaa. Ostan kerralla enemmän ja laitan pakkaseen odottamaan käyttöä.
 
Maidot ostan myös tuontimaitoina.
 
Ayille näytin, että hinnasta huolimatta hän voi ostaa meille orgaanisia vihanneksia, mutta olen toisaalta antanut hänelle vapauden valitakin. Hän kuitenkin valitsee aina ensilaatuista tavaraa ja käy mm. vihannekset todella tarkkaan läpi.
 
 
Tässä ehkä vähän taustaa siihen, miksi olen kokenut ruoka-asiat täällä vaikeina.


 

6 kommenttia:

  1. Tänään taas tuskailin Carrefourissa...mutta pikkuhiljaa alkaa sujua paremmin ja paremmin.

    Minulla on naapurien toimesta upea kauppalista suomi-kiina. Muistuta että annan sinulle siitä kopion. Siis Ayia varten.

    Ikea on muuten varteenotettava ruokakauppa :) Sen totesin eilen siellä käydessäni. Kuinka lapsille maistuivatkaan eineslihapullat, vaikka yleensä nyrpistelevät niille. Ei ne kyllä olleet Ikean ravintolapullia. Tai sitten puuttui vaan puolukkahillo (sitäkin saa Ikeasta). Piparkakut sen sijaan olivat loistavia, samoin näkkileipä!

    -Marita-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Marita, kaikki apu on tervetullutta. Tosin aika hyvin Ayi on tuonut niitä juttuja, joita haluan. Mm. vesi, maito, juuri oikea leipä, myslipatukat... kaikki hän on osannut tuoda.

      Ikean ruokakauppaan jo tutustuttiinkin. Myös meillä nautiskeltiin Ikean lihapullista, muussista ja puolukkahillosta. Ostin sieltä myös näkkileipää ja savukalaa. Savukalasta ajattelin tehdä savukalakeittoa, kunhan löydän tilliä.
      Piparkakkuja täytyykin kokeilla. Citysuperista saa sellaisia ihania mantelikeksejä (kalliiseen hintaan), jotka ovat piparkakkumaisia. Aivan ihania!

      Poista
  2. Moikka, löysin juuri kiinnostavan blogisi.

    Pakko tulla heti kommentoimaan, että sain itse juuri huokaista helpotuksesta, sillä asuinkaupunkiini Georgian Tbilisiin avattiin pari päivää sitten maan ensimmäinen Carrefour. Ruokaostoksilla käyminen on ollut tähän saakka melko stressaava, sillä en ymmärrä paikallisissa kaupoissa tuotepakettien teksteistä mitään. Uudessa Carrefourissa kirjaimet ovat sentään latinalaisia.

    Kävin heti katsastamassa valikoiman, ja olen siihen oikein tyytyväinen, etenkin nyt kun huomaan miten pajon hankalammin asiat voisivat olla. Toivottavasti teillä elämä helpottuu, kun alatte sujuvammin löytää itsellenne oikeita tuttuja (ja turvallisia) tuotteita siitä sekamelskasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Marietta kommentistasi! Ja onnea Carrefourista, vaikka sielläkin on omat haasteensa, on valikoima kuitenkin varmasti tutumpaa kuin täysin paikallisessa kaupassa.
      Pre-visitillä kävimme WallMartissa, jossa hyllykyltit oli kaikki kiinaksi. Hiukan on hankalaa siitä yrittää löytää tarvitsemiaan. CF:ssa sentään hyllyt on myös englanniksi. Eli jaan kyllä turhautumisesi "vääriin" kirjaimiin ;)
      Hyvää syksyn alkua sinne Tbilisiin!

      Poista
  3. Tämä sinun mainitsema lettuleipä näyttää savolaiselta rieskalta. Ja sekin on aivan ihanaa. On varmaankin aika mielenkiintoista ja jännää tehdä ruokia,kun ei oikein ain tiedä mitä siitä tulee :)
    Mutta upeeta että et ole siellä ainoa Suomalainen, saat paljon tukea ja turvaa toisista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sisi, hyvää on tuokin kiinalainen versio. Taitaa tosin olla aika rasvaista...

      Poista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.