tiistai 2. lokakuuta 2012

Mitä Suomesta mukaan -päivitys

Nyt, kun olemme asuneet täällä reilun kuukauden verran, ajattelin hiukan päivittää listaa siitä, mitä nyt ottaisin mukaan Suomesta, jos saisin pakata matkalaukkuun mitä tahansa. Tämäkään lista ei ole täydellinen, kuten ei aikaisempi listakaan. Olkoon tämä kuitenkin muistilista miehelle, joka lähtee marraskuussa Suomeen työmatkalle. Ja tietysti koko perheelle, kun menemme jouluksi Suomeen.
 
Vauvaperheen tarvikkeista
  • Housuvaippoja. Täällä saa pieniä paketteja Huggies-housuvaippoja yli 2.5-kertaiseen hintaan Suomeen verrattuna. Pampersin housuvaipoista jätti-isoissa paketeissa saa vain haaveilla. Tavallisia vaippoja täältä saa kyllä ja ihan tavalliseen hintaankin esim Pampersia.
 
  • Vauvanruokapurkkeja. Täällä on tosi huonosti saatavilla vauvanruokapurkkeja. Isoissa kaupoissa niitä kyllä on, mutta valikoima on tosi suppea. En ole löytänyt yhtään purkkia, jota F söisi. City Shopissa on kyllä muutamaa purkkia Hipp-soseita, mutta moninkertaiseen hintaan. Yksi purkki maksaa 30-40 RMB. Tarvitsen purkkeja siihen, kun olemme reissun päällä. Se olisi turvallinen ruoka antaa taaperolle. Itse tehtyjä soseita ei tuolla helteessä viitsi kiikuttaa mukana ja täällä ikävä kyllä kasviksissa on vitamiinien lisäksi myös lyijyä yms., jota en haluaisi lapsille aina syöttää.
 
  • Uimavaippoja. En ole nähnyt niitä täällä. Voi olla, että niitä jostain saakin...
  • Rasvatonta pillimaitoa. Täällä lapsille juotetaan täysrasvaista maitoa tai esanssilla maustettua maitoa. Rasvattomia pillimaitojakin on, mutta ei läheskään joka kaupassa.
  • Tutteja omiksi tarpeiksi, jotta voi olla varma niiden turvallisuudesta. Onhan täällä tutteja monissakin kaupoissa, mutta itse tykkään käyttää kotoa tuotuja.
Muuten täällä saa ihan kivasti tarvittavat. Esim Ikeasta saa nokkamukit, lasten lautaset, syöttölaput ja lasten tekstiilit. Peruskaupoissa myydään Baby Wipeseja ja ihan tuttuja merkkejä.
 
Kosmetiikka
  • Terveyssiteitä. Paikallisissa on hajusteita... Tamponeja on vähemmän ja ne ovat kalliita.
  • Aurinkovoiteet. Varsinkin lapsille, kun on hiukan hankala keskustella kiinaksi aurinkorasvan koostumuksesta. Enkä edes muista niitä nähneeni, tosin en ole etsinytkään.
  • Kasvovoidetta. Täällä monissa voiteissa on vaalennusaineita. Minäkin ostin vahingossa sellaista. Onneksi kokeneemmat Shanghain suomalaiset opastivat minut tarkastamaan paketin... Annoin voiteen Ayille, kun tämä skandinaavinen iho ei vaadi enää yhtää vaaleampaa sävyä.
  • Ja myös muut vakiosuosikit shampoista, hoitoaineista ja meikeistä. Ei niitä täältä löydä kuitenkaan.
  • Hammastahnaa. Täältä saa kyllä ihan perusmerkkejä hammastahnaa, mutta niiden ympärillä on ollut joitain skandaaleja, joten pitäydyn suomalaisessa.
 
Ruoka (tämä lista olisi loputon...)
  • Juustoja. Juustoja saa kyllä joka kaupasta, mutta ne ovat todella kalliita. Pikkuruinen köntti perusjuustoa tai raastepussi maksaa 30-60 RMB. Ja kevytjuustoista täällä ei olla kuultukaan.
  • Ruisleipää, ruispuikuloita. Nancylta saan toki hyvää ruislimppua, ja monista kaupoista näkkäriä ja realin-tapaista leipää. Silti kaipaamme Ruispuikuloita.
  • Irtokarkkeja, salmiakkia ja suklaata.
  • Maitotuotteita. Monia täältä saa, mutta ne ovat kalliita. Eikä niitä tietysti voi Suomesta tuodakaan, mutta laitoin kuitenkin listalle.
  • Kotimaisia kevytleikkeleitä.
  • Omat perusmausteet, joilla saa ruuan maistumaan suomalaiselta.
  • Kardemummaa ja kanelia (olen nähnyt vaan sellaista sokeri-kanelia täällä)
  • Liivatelehtiä.
  • Kuivahiivaa.
  • Ruisjauhoja ja täysjyväjauhoja. Näitä saa ilmeisesti aika ajoin suolaiseen hintaan CityShopista.
  • Nakkeja. Niitä kevyt kalkkunanakkeja, joita perheemme aina ostaa. Täällä on liian napsahtavia ja lihaisia nakkeja...
  • Kahvia.
Muut
  • Servettejä, sillä valikoima on heikko. Ikeasta saa jotain.
  • Talvikengät ja goretex-asut lapsille.
  • Suomenkielisiä kirjoja ja DVD:tä (täällä kyllä toimii Suomikirjastoja lähetystössä ja Suomikouluilla).
  • Suomalaisia lehtiä.
  • Lääkkeet. Käsikauppa- ja reseptilääkkeet.
  • D-vitamiinia, kalkkitabletteja, maitohappobakteeritabletteja.
  • Täysxylitolpurkkaa ja -pastilleja. Jotain xylitolpurkkaa saa kyllä Carrefouristakin.
  • Tiskiharjoja. Niitä saa kyllä esim Ikeasta, mutta ne ovat aika pieniä.
  • Juustohöylä.
  • Vohvelirauta. Miksi en pakannut tätä rahtiin???
  •  
Olikohan tässä läheskään kaikki kaipaamani asiat tai ne, jotka onneksi tajusin ottaa mukaan? Monia asioitahan täältä kyllä saa, mutta lähes kaikki länsimaalainen on kallista. Esimerkkinä mm. murot, voi ja kahvi.
 
Kannattaa myös muistaa, että petivaatteissa on erilainen mitoitus. Pitääkin miettiä, haluaako ottaa omat petivaatteet ja liinavaatteet mukaan ja ehkä teettää lisää liinavaatteita. Vai ostaako kaiken täältä.
 
Ehkä teen uuden listan parin kuukauden päästä, kun kokemusta on kertynyt lisää.
 

7 kommenttia:

  1. Minäkin kommentoin yhtä laajalla kokemuksella :)

    - Olen löytänyt kanelia Carrefourista. Ihan siis pelkkää kanelia. Samoin monen kaipaamaa Currya, siis ihan sitä curry-maustetta. Sieltä export-puolelta.
    - Myös tiskiharjoja, joita pakkasimme rahtiin n. 8 kpl, olen löytänyt Carrefourista.

    ja ne asiat, joita ei todellakaan löydä tai osaa ostaa:

    - Kaikki juusto. Se on todella kiven alla ja kallista. Lapset kaipaavat Oltermannia yli kaiken. Juustohöylä meillä onneksi on.
    - Yleisestikin leivän päälliset. margariini on vähän sellaista....teollista.Voita saa kyllä. Ostamme tällä hetkellä ranskalaista kinkkua.
    - Kaipaan myös vähän tehokakampia pesuaineita: Haluaisin Suomesta rakastamaani, kloriittia sisältävää CIF-suihketta joka räjäyttää lian ja hajun pois :). Pesukoneessa saisi myös olla tehokaampi ohjelma, ostin Vanishia, mutta koulupuvuissa on kamalia tahroja, jotka eivät lähde pois.

    Kuivahiiva ja kaakao ovat ehdottomia suomi-tuliaisia. Samoin Buranat, gefilukset ja hammastahna. Onneksi nämä ovat meillä toistaiseksi kunnossa, eli hätätilanteessa Mia kysy meiltä :)

    VastaaPoista
  2. Onpa S:lla laukullinen tuomisia sitten kun käy täällä marraskuussa :)

    VastaaPoista
  3. Marita, Currya meilä on jopa ihan compoundin kaupassa! Suomikanelia minulla on vielä, mutta hyvä tietää, että sitäkin löytyy. Myös hyviä suomalaisia tiskiharjoja tuli mukaan useampi meilläkin.
    Juustohöykän minäkin otin matkalaukkuun Suomesta, kunhan löytyisi kevyt-Oltermannia... Rasvainen Edam saa nyt korvata Oltermannin.

    Kuivahiiva toin monta monta pakettia minäkin, en tiedä ehdinkö edes leipoa niin paljon ;) Kaakaota en tuonut (tosin meillä ei sitä juodakaan, mutta leivontaan olisi hyvä) ja gefilukset unohdin tyystin. Hammastahnaa ja lääkkeitä riittänee vuodeksi tai pariksi ;) Taitaa juuri nuo vauvanvaipat ja -ruuat olla suurimmassa vaarassa loppuua. Vaippoja tulee kyllä rahdilla lisää.
    Niin, ja irtokarkkeja kaipaan kovasti.

    Sisi, olen ajatellut laittaa S:lle isoimman (ja vaalenpunaisimman) matkalaukun, joka meiltä löytyy ja käsimatkatavarat. Mukaan hän ei saa ottaa mitään... Ja palata saa ainoastaan täyden lastin kanssa.

    VastaaPoista
  4. Aivan loistava postaus! Tämä tuli kuin tilauksesta. Kiitos!

    Lisäisin listaan vielä piparkakkumausteet ja itsenäisyyspäiväkynttilät.

    Miten lääkkeiden tuonti käytännössä menee? Uskaltaako esim.buranaa pakata mukaan ilman reseptiä? Olen kuullut, että reseptilääkkeeistä pitää ollo englannin kielinen seloste. Kirjoittaako suomalainen lääkäri reseptin englanniksi vai miten se menee?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos anonyymi kommentistasi. Hyvä lisäykset sinulla, joista kumpaakaan en ottanut mukaan... Ikeasta onneksi saa piparkakkuja ja mies tosiaan ehtii hakea Suomesta tavaraa ennen piparkakkusesonkia ja itsenäisyyspäivää.

      Me toimme lääkkeet matkalaukussa (rahdin mukana voi olla hankalampaa). Katsohan täältä http://vieraanashanghaissa.blogspot.fi/2012/08/mita-ihmetta-mukaan.html
      kuinka paljon meillä oli lääkkeitä. Ja itse asiassa osa astmalääkkeistä uupui tuossa vaiheessa...
      Ei meidän lääkkeitä kukaan katsellut tai kysellyt. Minä en tainnut edes ottaa reseptejä millään kielellä. Lääkäriltä voi pyytää englanninkielisen selosteen lääkkeistä, mutta en jaksanut kaiken muun kiireen keskellä hoitaa sitä. Ollessamme Arabiemiraateissa, jossa ollaan todella tarkkoja, vanhempani pyysivät vahvemmille lääkkeille selosteet lääkäriltä. Mutta tänne Kiinaan tullessa vaikeuksia ei siis ilmennyt.
      Ja kasapäin särkylääkkeitä toin myös. Meillä kun on kolme erikokoista lasta, piti jokaiselle ottaa omansa ja minä käytän eri lääkettä kuin mies... Eli paketteja oli vaikka kuinka.

      Muuten eilisen jälkeen tuli yksi lisäys mieleen: dippikastikejauhe. Me tykkäämme dippailla lasten kanssa. Vaikka täältä ei kermaviiliä saa, voisi kastikkeen tehdä jogurttiin tai creme fraicheen. Ottaisin ainakin homejuustodippijauhetta...
      Pakkaamisen iloa sinulle!

      Poista
  5. Vastaanpa minäkin. Matkalaukuista kukaan ei kysellyt yhtään mitään, eli vaikka olisimme kantaneet maahan 3 kg buranaa, ei ketään olisi kiinnostanut. Ja olisi ehkä kannattanut.

    Meillä on rahdissa jonkin verran elintarvikkeita - lähinnä tietenkin ihan kuivamuonaa, kuten kahvia ja tyyliin liemikuutioita. Saapi nähdä lojuvatko tavaramme siksi niin kauan tullissa, että blokkaavat näitä pois.

    Jos tekisin homman uudestaan nyt, pakkaisin matkatavaroihin kaikki mahdolliset ruokatarpeet sekä kosmetiikan ja apteekkitavaran. Yksi matkalaukku täyteen näitä: Elovenaa, O'boyta, kuivahiivaa, dippejä, kahvia, Italianpataa ;) (meidän lasten suosikki), lääkkeitä vaikka millä mitalla + hammastahnaa, laastareita, noita naisten hygieniatarvikkeita ;) Hyttysmyrkkyä, gefiluskapseleita jos perheessä herkkävatsaisia, särkylääkkeitä...Koti-ikävää lievittämään ehkä ruisleipää ja vaikka sitten sitä juustoa, mutta ne eivät oikeastaan ole se juttu, ilmankin pärjää!

    -Marita-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Marita kommentistasi. Matkalaukuissa tosiaan saa tuoda mitä tahansa, noin karkeasti. Elintarvikkeet kiellettiin rahtiin, mutta ehkä olisi pitänyt kuitenkin kokeilla... Kerrohan sitten kuinka kävi teidän herkuille.

      Muuten, Carrefour-oppaani johdolla löysin erinomaisia puurohiutaleita, joista tulee hyvää puuroa jopa mikrossa. Eli Eloveenan korvaaja saattaisi löytyä näistä (ks. kuva paketista "Opastettuna Carrefourissa").

      Poista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.