keskiviikko 17. lokakuuta 2012

Vauvoja

Minä tätiydyin juuri hiljan neljännen kerran, kun sukuumme syntyi suloinen pieni poika. Vaikka viihdyn täällä Shanghaissa oikein hyvin, nämä ovat kuitenkin hetkiä, jolloin haluaisi olla Suomessa. Suttuinen kuva Skypessä ei korvaa lähimainkaan sitä, että saa pidellä vastatullutta tuhisijaa sylissä ja tuoksutella ihanaa vauvan hajua. Vasta jouluna näen tämän pienen... elleivät keksi tulla tänne jo aikaisemmin (vink, vink Perhe E).
Meidän J muuten sanoi uuden vauvan kuvan nähdessään, että antaisi nyt monta sataa euroa, jos saisi mennä Suomeen katsomaan vauvaa.
 
Tämä kastehelmi kulki mukana käsimatkatavaroissa. Se tuli meille ihanilta Suomen naapureiltamme lähtiäisiksi saamamme Suomi-Survival-kitin mukana.
Täditettävä numero kolme taas täytti juuri vuoden. On ollut ihana olla seuraamassa tämän pienen neidin jännittävääkin alkutaivalta ja nyt sitten meiltä jäi osallistumatta tähän pienen prinsessan tärkeään juhlaan. Jouluna nähdään! Ja myös perhe S:n toivotaan kovasti matkaavan tänne maailman laidalle.
 
Reinotossut on F:n kummeilta ja ne tulevat tarpeeseen etenkin Shanghain kylmään talveen.
Meillä kun ei ole lattialämmitystä laattalattian alla...

Täditettävä numero yksi aloitti koulun. Tämän pienen miehen koulutaipaleesta olisi mukava kuulla lisää ihan kasvokkain. Ei pieni ekaluokkalainen oikein jaksa jutella pitkään Skypen edessä. Pikkuveljensä, täditettävä numero kaksi, on sellainen pieni elohiiri, ettei hänkään juuri malta tädin kanssa jutustella Skypessä. Ja hän yrittää väistää kaikki lähettämäni lentosuukot. Hän väittää, etten kuulemma osu, vaikka omasta mielestäni osumatarkkuuteni on tässä lajissa erityisen hyvä.
Vieraskaappi odottaa tyhjänä käyttäjiä saapuviksi.

Näiden kahden merkkipaalun, syntymän ja yksivuotisjuhlien innoittamana jutustelin autonkuljettajamme kanssa kiinalaisesta vauva-arjesta. Hän kertoi, ettei isyyslomaa juurikaan ole. Ehkä hiukan voi sentään olla pois töistä lapsen syntymän aikoihin.
Suomitietoutta lapsille parhaimmillaan :)
Kiinalaisella äidilllä äitiyslomaa on kuulemma n. puoli vuotta. Sen jälkeen ei enää saa rahaa, jos jää kotiin. Kerran keskustelin Element Freshissä naapuripöydän odottavan naisen kanssa. Tämä lakimiehenä työskentelevä nainen kertoi, että äitiysrahan suuruus riippuu vakuutuksesta, joka on otettu.
 
Synnytys tapahtuu sairaalassa ja isät eivät kuulemma ole mukana. Kotisynnytyksestä kysyessäni autonkuljettaja pyöritteli silmiään ja sanoi, että ehkä viisikymmentä vuotta sitten näin tapahtui... Sairaalasta saa dokumentin, joka pitää toimittaa poliisille heti syntymän jälkeen. Kyse lienee syntymätodistuksesta. Jostain muistan lukeneeni, että tämän takia kotisynnytystä ei tapahdu.
 
Sairaalamaksut eivät kuulemma ole kovin kalliita vuorokaudelta. Julkisessa sairaalassa. Rikkaat kyllä synnyttävät yksityissairaaloissa, joissa maksut voivat olla hyvinkin korkeita. Näissä synnytys kuulemma hoidetaan hyvin ja sairaalat ovat siistejä. Monet suomalaiset expatit synnyttävät täällä myös.
 
Yhden lapsen politiikka on edelleen voimassa. Jos isällä ja äidillä kummallakaan ei ole sisaruksia, voi tehdä toisen lapsen ilman sanktioita. Myöskään kaksosista ei tule sanktioita. Sakon suuruus riippuu myös asuinpaikasta ja Shanghaissa se on korkeampi kuin vaikkapa maaseudulla.
 
Luin juuri Shanghai Dailysta, että Shanghaissa on pohdittu lievennystä lapsipolitiikkaan eronneille ja uudestaan avioituneille pareille. Tälläinen pari voisi saada ilman sakkoa lapsen, jos edellisestä avioliitosta syntynyt lapsi ei asu ko. parin luona.
 
Mielenkiintoisia nämä pienet keskustelut autonkuljettajamme kanssa.
 
Ja terveisiä ja onnitteluja vielä kaikille täditettäville perheineen!

4 kommenttia:

  1. Kyllähän me kaikki tiedämnme että Suomessa on hyvät sosiaaliset edut niin synnyttäville kuin muillekin. On siinä varmaankin kiinalaisille ihmettä jos kerrot meidän eduista.
    Mukavaa että on lämpöiset tossut F:lle kun lattianne viilenee syksyn myötä.
    Onneksi näet uuden vauvelin jo jouluna, kyllä hän on pieni vielä silloinkin.
    Haleja kaikille<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. sisi, Täällä tosiaan tuo sosiaaliturva ei ole hääppöinen. Ja tuloerot on aika valtavat...

      Poista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.