keskiviikko 3. lokakuuta 2012

Wet Market

Nythän on viikon Public Holiday meneillään. Ayimme olisi kuulemma hyvin voinut työskennellä meillä koko viikon (eikä hän kuulemma tarvitse lisäpalkkaa, sillä olemme sopineet, että hän saa joulun aikaan kahden viikon palkallisen loman). Halusin kuitenkin, että hänkin saa hiukan vapaata ja niinpä ke-to joudumme pärjäämään omillamme. Autonkuljettajamme puolestaan halusi pitää ma-ti lomaa. Näillä reunaehdoilla Ayin suorittama viikottainen Carrefour-käynti jäi väliin.
 
Carrefour-oppaani oli kuitenkin vinkannut ihan tässä meidän lähellämme olevan Wet Marketin, jonne lähdimme lasten kanssa vihannesostoksille.
 
Kansallispäivän lippuja kadunvarsilla.

Minulla ei ole hajuakaan, miksi nimi on Wet Market, mutta niitä täällä on ympäri kaupunkia. Tämä omani sijaitsee ShangChen Lulla, Puming Lun ja Pucheng Lun välissä.
 
Lin Jiang Cai Shi Chang (Wet Market)
中国上海商城路 (靠近浦城路)
ShangCheng Rd. Shanghai (Near PuCheng Rd.)
 
 
Puutarhurit nyppivät käsin toukkia pensaista. Miestä alkoi lapsettaa ja hän viskeli matoja
sinipukuisen naisen päälle, joka puolestaan uhkasi miestä luudalla...

Nämä kasvismarkkinat ovat todellä lähellä mm. Shimao Riviera Gardenia ja Yanlord Gardenia sekä muita Lujiazuin compoundeja. Muualla asuvien kannattanee etsiä oma vihannespaikkansa, sillä ei tämä varmasti mikään poikkeuksellinen ole.


Kiinalaiset ovat tarkkoja vihannestensa laadusta. Ayimme ostaa mielellään vasta valmistuspäivänä vihannekset ja Carrefourissa kiinalaiset puristelevat surutta hedelmiä sopivaa etsiessään. Ja itse asiassa olen minäkin huomannut, että esimerkiksi parsakaali kellastuu nopeasti. Ajattelen, että se on vaan hyvä: ehkä kasvikset on poimittu kypsinä, eikä niihin ole suihkuteltu säilöntaineita (Toiveajattelua?? Ehkä?)

Joka tapauksessa kasvikset näillä markkinoilla olivat hyvälaatuisia ja monenmoista lähtikin mukaan.

 
Vihanneskojuja oli useampia. Samoin hedelmäkojuja. Lisäksi markkinoilta sai mm. lihaa, jota en ainakaan ihan vielä aio kokeilla...
 

Tälläisiäkin "matoja" (ankeriaita? käärmeitä?) olisi saanut, mutta olin ottanut aamulla valmiiksi lihat sulamaan, niin en tarvinnut tällä kertaa näitä...
 
 
Sitä paitsi yksi otuksista tuijotti minua sen näköisenä, että en ollut varma kuka aikoo syödä ja kenet! 
 

Paljon oli myös simpukoita ja muitakin mereneläviä. Ja ainakin ne olivat tuoreita, sillä laatikoissa kävi kova kuhina.

Tämän Wet Marketin asiakaskunnassa lienee paljon expateja, sillä tarjontaa oli myös länsimaiseen makuun.

Papuja, pähkinöitä ja siemeniä oli monenlaisia.

 
 
Mukaani lähti lopulta n. kilo perunaa, toinen mokoma porkkanaa, iso nippu pinaattia, hiukan kevätsipulia, Bok Choyta ja kaksi kerää salaattia. Hintaa lystillä oli n. 20 RMB. Siis kuvitelkaa, nykykurssilla alle 2.50 €.
Ostin myös viinirypäleitä valtavan pussin hintaan 22 RMB.
 
Nancy's Bakery on suosikkini ja Nancy tuntee minut jo hyvin. Kerran hän sanoi, että edellisellä kerralla myyjä oli ottanut minulta tuoreen leivän hinnan, vaikka ruisleipä oli tullut pakkasesta. Hän halusi hyvittää mokan ja antoi uuden leivän ilmaiseksi (minä en ollut moista edes havainnut). Seuraavalla kerralla ruisleipää ei ollut ja hän antoi lapsille ilmaiseksi karjalanpiirakat. Ja eilen kuin hain sieltä leipää, hän huikkasi myyjälle jotain kiinaksi. Myyjä totesi, että Nancy antoi minulle alennusta. Niinpä toivon, ettette paljasta Nancylle, että kävin tänään kilpailijalla. Palaan kyllä varmasti Nancylle, vaikka oli tämä tämänpäiväinenkin ihana leipomo!
 
Wet Marketin vieressä on nimittäin Paris Baguette -leipomo, jossa on vaikka mitä ihanaa.
 

Leivät vaikuttavat herkullisilta ja mukaan lähtikin ihanaa patonkia (12 RMB).


 
Ja katsokaa, mitä leivonnaisia!



Ostin meille jälkiruoaksi munkkipitkoja (á 6 RMB) sekä maistiaiseksi yhden leivoksen (15 RMB). Leivos tosin koki kovia matkalla, kun neiti A unohti leivoksen olemassaolon ja heilutteli huolettomasti leivoslaatikkoa... Mutta ei se mitään, hyvältä maistui suklaa-kirsikka-leivos hiukan kärsineestä ulkomuodosta huolimatta.
 


Ja nyt on kuulkaa vatsat pömpöllään.

12 kommenttia:

  1. Moi

    Olipa iljettäviä käärmeitä, mutta ei me täällä jäädä huonommaksi.Kävin äsken sienessä tossa teidän ja meidän metsässä. Kyyhän siellä vaani ihan hiljaa kannon juurella. Yök, että inhoan niitä. Tämä kesä on ollut kyllä varsinainen käärmeiden kesä. Eikä siinä kaikki. Kun äsken aloin lukea sinun blogiasi, tippui hirvikärpänen hiuksistani kirjoityspöydälle. Se ei meinannut millään kuolla, vaikka kuinka sitä listin. Tämä on sitä maalla asumisen ihanuutta!
    Äiti

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Äiti, tuijottiko se suomalainen käärme yhtä ilkeästi?
      Kyllä sinne maalle on kiva tulla kaupunkielon jälkeen, hirvikärpäsistä huolimatta.

      Poista
  2. Näyttääpä hyvältä tuo ruokatori. Kiva käydä ostoksilla, jos löytyy kaikki yhdestä paikasta. Se, että monet lihat kiemurtelevat, uiskentelevat ja kävelevät tuolla elävinä on kyllä takuu tuoreudesta, mutta minä itse kyllä ostan lihan mielummin muoveissa. Tekopyhää, mutta minkäs teet, kamalaa katsoa ruokaansa silmiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Marietta, täällä on kyllä hyvännäköisiä vihanneksia. Hiukan intoa laimentaa se, että kauniin pinnan alla saattaa piillä mm. lyijyä... Eilen havaitsimme motarin varrella runsaasti viljelyksiä.

      Myöskään minä en osta mitään elävää. Varsinkaan käärmeitä (tai ankeriaita?) Jopa ravut anoppi ystävällisesti keitti puolestani ;)

      Poista
  3. Ihania vihannes ja hedelmäkauppoja. Myös leivät ja leivokset näyttävät herkullisilta, mutta lierot kamalilta. Jäisi kyllä minulta laittamatta ja syömättä.
    Varmaankin on ihanaa sitten aikanaan tulla tänne pieneen ja rauhalliseen kotisuomeen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sisi, odotan kyllä jo joulupöydän ihania, suomalaisia herkkuja ;)

      Poista
  4. Täällä Singaporessa on myös Wet market, ainakin Chína Townissa, varmaan muuallakin mutta tuolla olen käynyt ihmettelemässä. Täällä asustaa niin paljon kiinalaisia että samat jutut täälläkin on, ehkä siellä Kiinassa ne ovat vaan vielä kiinalaisempia.. :)

    VastaaPoista
  5. Kiitos Marre kommentistasi. Heh, kiinalaisia on vähän joka paikassa, täällä välillä liikaakin. Arabiemiraateissa kiinalaisia on enemmän kuin paikallisia ja Singaporekin taitaa tosiaan olla kiinalaisten valloittama.

    VastaaPoista
  6. Hei, mistä löytyy tuo Nancyn leipomo? Kuulostaa hyvältä. Terkuin, Anna

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anna, Nancyn Bakery on Wei Fang Xi Lun ja Pucheng Lun kulmauksessa (Pudong, Lujiazui). Kun olet tässä kulmauksessa, ja lähdet kävelemään Wei Fang Luta kohti Pudong Luta, Nancy's on oikealla. Siinä on sellainen "puulaituri", jonka varrella on useampikin leipomo ja ravintola.
      Nancyn ruislimppu on ihan oikean makuista.

      Poista
    2. Ok Mia, kiitos tiedosta. Pitää käydä katsomassa. Ollaan asuttu Shanghaissa puoltoista vuotta eikä oo tiedetty tällaisesta paikasta!!! Ovatkos nuo karjalanpiirakat myös maukkaita? Ainakin näyttävät herkullisilta.

      Poista
    3. Anna, ei kestä kiittää :) Tämä on ihan tässä meidän compoundin vieressä, siksi olen varmaan sen jo löytänyt. Ruisleipä on tuoreena ihanaa. Muista kysyä, että on samana päivänä leivottua. Välillä siellä on pakkasesta (ihan ok) tai muovissa (menettelee, muttei läheskään tuoreen veroinen).
      Karjalanpiirakat on "sinne päin". Ovat aika helposti hajoavia ja kuori ehkä filotaikinamaisempi kuin oikea. Mutta hei, ei kai Kiinassa voi täydellistä karjalanpiirakkaa odottaa. Me laitamme ripauksen suolaa piirakan päälle, niin maku on ihan hyvä.

      Poista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.