torstai 18. lokakuuta 2012

Terveydenhoito

Tämä otsikko viittaa nyt expatien terveydenhoitoon, kiinalaisten omasta terveydenhuollosta olen hyvin vähän tietoinen. Tarkoituksena on kartuttaa omaa tietämystäni myös siitä, mutta ensin oman perheen terveysasiat kuntoon.
Täällä Shanghaissa toimii useampi kansainvälinen yksityissairaala, joita expatit käyttävät. Itselleen kannattaa valita haluamansa sairaala, jonne menee rekisteröitymään etukäteen. Rekisteröityminen ei maksa mitään eikä velvoita mihinkään, mutta nopeuttaa muodollisuuksia "tilanteen" ollessa päällä.
Meillä tässä lähellä on Shanghai East International Medical Center (SEIMC). Se on kiinalainen, kansainvälinen sairaala. Huhut eivät vaan anna sairaalasta kovin hyvää kuvaa, joten se ei ole ensisijainen vaihtoehtomme. Keskusteltuani erään ER-lääkärin kanssa, hän kuitenkin suositteli sitä hyvin, hyvin akuuttiin tarpeeseen, jolloin ei ehditä lähteä pidemmälle. Tarkoituksenani on varata SEIMCiin tutustumiskierros ja rekisteröityä asiakkaaksi hätätilanteiden varalle. SEIMC:ssä on ympärivuorokauden päivystys.
Ympärivuorokauden päivystys on myös Shanghai United Family Hospitalissa (UHF). Päivystys on Puxin puolella, n. 40 minuutin ajomatkan päässä. Yöaikaan voi päästä jopa alle puolen tunnin perille. Päiväaikaista tarvetta varten heillä on toimipiste myös täällä Pudongin puolella.
Kävin viime viikolla rekisteröimässä perheemme Puxin UFH:n ja myöhemmin käyn rekisteröitymässä myös Pudongin pisteeseen. UFH on oikein siisti sairaala. Aula muistuttaa enemmän hotellia vastaanottovirkailijoineen. Keskustelin myös ER-lääkärin kanssa ja tulin vakuuttuneeksi, että paikka on erinomainen.
Rekisteröitymiskäynnillä kävin eräällä osastolla ammatillisessa mielessä. Sain tavata managerin ja meillä oli sovittuna tapaaminen tänään. Reilun puolentoista tunnin ajan sain keskustella oman erikoisalani käytännöistä ja täytyy sanoa, että olen yllättynyt, kuinka samalla tavalla asioita hoidetaan tällä alalla sekä Suomessa että Kiinassa. Eroja oli lähinnä koulutuksessa, joka Suomessa on pidempää. Manager oli erittäin asiantunteva ja meillä oli antoisa keskustelu. Kerta kaikkiaan hieno tilaisuus. Suomalainen CRP-laite Quick Read Go löytyi heiltä myös. Olipa hauska huomata jotain näin tuttua.
Toivon kovasti, että saan täällä ollessamme tutustua myös muissa sairaaloissa vastaavaan erikoisalaan.
Näiden kahden em. sairaalan lisäksi täällä on joukko muitakin. Yksi suosittu mm. suomalaistenkin keskuudessa on myös Parkway Health.
Ambulanssia täällä ei kuulemma juuri kannata tilata ellei se potilaan tilan kannalta ole välttämätöntä. Hätäkuljetus hoituu useimmiten taksilla, jos vaan mahdollista. Hätätilanteita varten voi saada apua myös sairaaloiden hätänumeroista.
 
Shanghain hätänumerot:
Palokunta 119
Poliisi 110
Ambulanssi 120
 
Kannattaa myös muistaa, että hoitokäytännöt voivat täällä olla hyvinkin erilaisia kuin Suomessa. Jos tietää tarvitsevansa jotain akuuttihoitoa aika-ajoin, kannattaa asia käydä läpi lääkärin kanssa ja harjoitella jo valmiiksi, jotta hätätilanteessa tietää, mitä kannattaa tehdä. Minä keskustelin lastemme laryngiitti- ja astmakohtausten hoidosta ER-lääkärin kanssa ja sain mm. tietää, että Suomessa käytettävä raseeminen adrenaliini on täällä kielletty. UFH käyttää iv-lääkettä sitten vastaavalla tavalla, mutta kiinalaiset lääkärit eivät tätä osaa antaa. Meillä onkin epipen apuna. Ja UFH:ssa on aina länsimainen lääkäri päivystämässä.
 
Ja tietysti aina kannattaa olla yhteistyö-ja-avunantospimus lähelllä asuvien ystävien kanssa, jotta kiireen tullessa voi saada apua.

8 kommenttia:

  1. Hei, Tämä olikin mielenkiintoinen postaus. Voi kun olisin törmännyt vastaavaan vuonna 2008 kun muutettiin Lujiazuille. Onneksi Shanghaissa asumisen aikana ei mitään vakavampaa tapahtunut, mutta SEIMCin asiakkaina oltiin. Mielenkiintoinen rakennelmahan se oli =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tarja M, kiitos viestistäsi! Jännä tosiaan päästä näkemään myös tuo SEIMC. On hyvä harjoitella askelkuviot valmiiksi, jos sinne joudutaan. Meillä aika ajoin saattaa tuo akuuttitarve iskeä...
      Haluaisin kovin tutustua myös Kiinan julkiseen terveydenhuoltoon. Siis ammattimielessä, en asiakkaana ;) Saa nähdä, miten se onnistuu.

      Poista
  2. Hyvä kirjoitus Mia. Nämä ovat yleensä niitä asioita, joita miettii silloin kun hätä on jo käsillä. Kiinalaiseen terveydenhuoltoon tutustuneena täytyy sanoa, että jos sairaala-apua täällä Suzhoussa tarvitsemme niin ajamme kyllä lujaa Shanghaihin KV-sairaalaan...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Susanna, kiitos kommentistasi. Näinhän se on, että ei tule varmaankaan oikein varauduttua, kun on tottunut suomalaiseen terveydenhuoltoon... Täällä sitten kaikki onkin paljon monimutkaisempaa. Täytyy vaan toivoa, ettei ammatillista tutustumista lukuunottamatta tarvitsisi hirveästi tutustua paikalliseen sairaanhoitoon...

      Poista
  3. Kuulin myös, etä ambulanssia ei kannata tilata, koska se vie aina lähimpään paikalliseen, ei sinne, mihin olet rekisteröitynyt tai haluat. Kuulemma kannattaa tilata taksi, ellei ole tiedossa omaa tai tuttavien kuskia!

    Kiitos taas muistutuksesta, emme ole vieläkään rekisteröityneet. Meillä valinta on tuo Puxin United.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Marita, juurikin tästä syystä ambulanssi kannattaa jättää vaan tilanteisiin, joissa on pakko tilata se. Ja ambulanssin tulo kestää todennäköisesti kauemmin kuin taksin ja henkilökunnan ammattitaito ja kielitaito on kyseenalainen.
      Toivottavasti emme tapaa tuolla Puxissa ;)
      Ehkäpä tapaamme lounaalla joku päivä?

      Poista
  4. Minä puolestani toivon, että ette tarvitsisi ollenkaan siellä ollessanne lääkäriä, ambulanssia ettekä mitään terveyspalveluja :)
    Jotenkin vaan olen niin epäluuloinen vaikkakin varmaankin sieltäkin löytyy ihan hyvääkin terveydenhoitoa, mutta kumminkin...

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.