tiistai 30. lokakuuta 2012

Taudin häätö

Syksy tekee tuloaan ja lämpötila on yhtäkkiä pudonnut syksyiseen kahteenkymppiin ja allekin. Tänään viileyden tunnetta on tehostanut viima ja sade. Sade sinänsä on tervetullut ilmanpuhdistaja.
 
 
Toinen syksyn merkki lienee syysflunssa. A alkoi aivastella ja yskiä viikonloppuna. Minä nostin astmalääkeannostusta. Ayilla oli omat kikat: päärynä on oiva lääke yskään. Yritin kohteliaasti vain todeta, että kyllä me silti nostamme astmalääkeannostusta. Jäi päärynät hakematta, vaikka ei niistä varsinaisesti haittaakaan tietysti ole.
 
 
Sen sijaan, kun Ayimme, yritti itsepäisesti vakuutella minut antamaan banaania ja taas sitä päärynää ummetuksesta kärsivälle taaperolle, pyöräytin jo hiukan silmiäni. Let's me try. No, I won't let you try. Never banana if stools are hard. Let's me try banana, ayi yritti uudestaan. Hän viisveisaa siitä, että minulla on kolmen lapsen kokemus ja korkeakoulututkinto länsimaisen terveydenhuollon alalta. Let's me try.
 
 
Haluan nyt painottaa, että hän on aivan ihana, ahkerasti työtä tekevä, tunnollinen ayi. Hoitaa nätisti lapsiamme ja kokkaa hyvää ruokaa. En vaihtaisi häntä toiseen. Silti, joka päivä ei ole ruusuilla tanssimista.
 
 
Kun banaani-keskustelumme sai uuden käänteen eilen, oli äänessäni jo ärtymystäkin. Taaperolla vatsa meni jostain syystä ruikulille. Minä hoidin pientä masua banaanilla ja Floridalilla, jota raahasin Suomesta mukaan. Apu näistä ei ollut salamannopea ja uutta satsia pukkasi vaippaan. Kun siinä sitten yritin taiteilla valuvien lietteiden kanssa ja pestä kiljuvaa lasta kylpyammeessa, totesi Ayi: "Planana no good if prrr prrr (Planana = Banaani, Prrr Prrr = ripuli). Let's me try... In China..." Tässä kohtaa olin itsekin läpimärkä, likainen vaippa valui lattialla, taapero huusi ja minä sanoin: I don't care how you treat diarrhea in China, I rely on Western medicine. And, she didn't even eat the banana...
 
 
Keskustelumme loppui tähän. Tällä erää... Ystäväni ovat kertoneet, että kiinalaiset tietävät vaan kaiken paremmin, joten siihen on totuttava. Viis kokemuksesta tai tutkinnoista, ne eivät merkkaa mitään.

1 kommentti:

  1. Siinä on nyt näytönpaikka kiinalaisella ja länsimaisdella lääketieteellä.
    Toivottavasti A ja F paranevat pian.

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.