keskiviikko 31. lokakuuta 2012

Museum of Contemporary Art, MoCA Shanghai

Tänään päätin tehdä aamupäiväreissun Shanghain Museum of Contemporary Artiin (MoCA).


Museon osoite on Nanjing Lulla, mutta itse asiassa museo on People's Parkin sisällä. Kaksi kärpästä yhdellä iskulla: reippailua puistossa ja museokäynti.

MOCA
中国上海南京西路231弄
People's Park, 231 Nanjing West Road


People's park on mukava vihreä keidas keskellä kaupunkia. Kiinalaiset puistot poikkeavat kotoisasta Kaivopuistosta, sillä ison vihreän aukean sijaan puisto on täynnä pieniä polkuja, joilla voi nauttia omasta rauhastakin.


Mocan edessä kasvaa kaksi isoa kanttarellia (?). Ainakin minulle ne toivat heti mieleen kanttarellin ja Suomen. Ja näihin kanttarelleihin ei loppununut Suomi-tunnelma. Täällä Shanghaissa on nimittäin parhaillaan menossa Radical Desing Week (RDW), joka on rinnakkaistapahtuma World Design Capital Helsinki 2012:lle. Viikon tarkoituksena on tuoda kiinalaisten tietoisuuteen suomalaista designia.


Mocassa oleva näyttely onkin nimeltään Design Colours Life -Contemporary Finnish Design and Marimekko. Sitä pääsee katsomaan 27.10. - 7.12.2012.


Marimekko ei varsinaisesti kuulu suosikkeihin, unikot ja muut räikeät kuviot ovat hiukan liikaa minimalistiselle maulleni. Oli silti tosi kotoisa tunnelma nähdä Marimekon kankaita täällä keskellä Shanghaita.
Kiinalaiseen Nuku-missä-vain -kulttuuriin sopivia säkkituoleja Marimekkokuosein

Tasaraitapaitoja

Minä jätin omat Iittalani Suomeen, kun en viitsinyt raahata niitä mukaan. Olisi se kuitenkin kiva tarjota vieraille ateriat ja kahvit suomalaisista astioista. Ehkäpä nyt tekisin toisin ja ottaisin astiat mukaan.
 
 
Eero Aarnion Tuplakuplat ja Svan koristavat suomikotiamme. Olisin halunnut kiinakotimme olohuoneeseen ison tuplakuplan, mutten tiedä, saako sellaista täältä. Kylläpä se näyttää hyvältä!


Tiia Vanhatapion puuvillaiset lastenvaatteet (vanhatapio.fi) olivat minulle uusi tuttavuus. Tosi kivannäköisiä! Kiva, että museossa on esillä myös nuorten suunnittelijoiden töitä.


Nämä kauniit mekot ovat monien Marimekonkin printtikankaiden suunnittelijan Vuokko Eskolin-Nurmesniemen käsialaa. Näistä yksinkertaisista printeistä minäkin tykkään kovasti.


Ilkka Suppanen on tehnyt näyttelyyn upean jääveistosta muistuttavan lasivadin. Ottaisin sen oitis olohuneeseeni, jos vain saisin. Ikävä kyllä kuva ei tee lainkaan oikeutta vadille. (suppanen.com)



Mari Isopahkalan Lapponialle suunnittelema Pisara koru on aivan upea. Senkin ottaisin oitis matkaani, jos vain saisin! (mariisopahkala.com)
 


Nathalie Lahdenmäen suunnittelema astiasto sopii loistavasti aasialaiseen maailmaan. (www.nathalielahdenmaki.fi)
 

Kun puhutaan suomalaisesta designista, on selvää, että myös kännykät ja niihin liittyvät härpättimet täytyvät olla esillä.

Minna Parikan suunnittelemasta Utopia collection -kenkämallistosta poimin nämä punaiset väripilkut. Kiinalaiset naiset tuntuvat pitävän erityisen korkeista koroista, joten tämä mallisto löytää varmasti ostajia myös Kiinasta. (www.minnaparikka.com)

 
Löytyihän täältä saunajakkarakin. Tai synnytysjakkara, kummin vaan.


Tämä Klaus Aallon suunnittelema City Boy PicNic-grilli olisi kätevä täällä Kiinassakin, kun meillä ei ole omaa puutarhaa. Tosin kunnon grillimakkaraa täältä Shanghaista on turha odottaa löytävänsä... ( www.aaltoaalto.com )


Samuli Naamankan Jiella Hanging Chairissa olisi ihana ottaa päivunet.
 


Kirsti Taiviolan Aarre-valaisimet meinasin jotenkin tuplakuplan lumoissa ohittaa. Uudella kierroksella ymmärsin jujun. Valo heijastaa "aarrelaatikon" kanteen erilaisen kuvion. Toimivat varmasti hienosti julkisessa tilassa. ( kirstitaiviola.com )
 

Jopot sopivat tänne erinomaisesti, sillä täällä pyöräillään paljon... välillä henkensä kaupalla.
 

Kotoisia näkymiä. Tällaisten sähköpylväiden ohi tulee aika ajoin huristeltua kotona.

 
 ... ja näissä tulee istuttua.
 

Laitoin vielä kiitokseni kotitunnelmista näyttelyn vieraskirjaan.
 



 

2 kommenttia:

  1. Sinä ehditkin paremmin tutustua näyttelyyn ja raportoida - harmittaa kun on ollut niin kiire koko ajan! Kuten Harmaja Savoon -blogin Mervi kommentoi blogissani, Harri Koskinen puuttui näyttelystä (kuten tietenkin liuta muitakin), mutta Block ja K-tuoli olisivat ehkä ansainneet paikkansa tuolla!

    Tänään menen ministerin vastaanotolle MoCaan, eli ehkä on myös aikaa perehtyä näyttelyyn paremmin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Marita kommentista. Monta hyvää ja tärkeää suunnittelijaa varmasti puuttuu näyttelystä. Kun tila on rajallinen, niin ei tietysti kaikkia hyviä voi edes esitellä. Minusta oli ilahduttavaa kuitenkin, että oli nostettu esille paljon nuoria suunnittelijoita perinteisemmän Marimekon rinnalle.
      Hauskaa näyttelyä kera ministeriön!

      Poista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.